- Νόμιζαν ότι έχουν το «πάνω χέρι» κοιτώντας δημοσκοπήσεις, αλλά η άποψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μειοψηφική στην κοινωνία για την ιδιωτικοποίηση του νερού και το κίνημα ήδη αρχίζει να γιγαντώνεται, με ψηφίσματα στην Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων, πολλούς ακόμη Δήμους, τοπικές κοινωνίες και φορείς, τα αντανακλαστικά της κοινωνίας δεν έχουν «χρώμα» και είναι ενάντια στην πολιτική της, είπε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.
Ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτη για την ιδιωτικοποίηση του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας, παρότι τα επιχειρήματά της δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία και ως εργαζόμενοι τα έχουμε ανατρέψει, είπε ο κ. Αλεξανδράκης, έχουμε απαντήσει σε αυτά τα επιχειρήματα:
- για ανταγωνισμό ενώ δεν υπάρχει ανταγωνισμός σε ένα μοναδικό δίκτυο
- για μείωση της τιμής ενώ γνωρίζουμε και έχουμε πείσει τους πολίτες της Αττικής ότι η είσοδος ιδιωτών στο νερό θα μετακυλίσει τεράστια κόστη στους λογαριασμούς (συντήρηση, επισκευή, λειτουργία κτλ.) όπως και το περιθώριο κέρδους του ιδιώτη
- για βελτίωση ποιότητας του νερού, κάτι που στρέφεται τόσο κατά της ΕΥΔΑΠ ως επιχείρησης όσο και κατά των εργαζόμενων, που δεκαετίες τώρα προσφέρουν ένα από τα καλύτερης ποιότητας νερά σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με βάση διεθνείς οίκους αξιολόγησης
Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η έναρξη εμπορευματοποίησης του νερού, τόνισε ο κ. Αλεξανδράκης, σε μία ΕΥΔΑΠ εύρωστη με 420 εκατ. ευρώ στα αποθεματικά της με τεράστιες επενδύσεις στα διυλιστήριά νερού της.
Απέναντί της, υπογράμμισε, δημιουργείται ένα κίνημα, που αρχίζει να γιγαντώνεται. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νόμιζε ότι έχει το «πάνω χέρι» λόγω των δημοσκοπήσεων, όμως στο κίνημα του νερού η άποψή της είναι μειοψηφική στην κοινωνία. Και ήδη έχουν εγκριθεί ψηφίσματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση νερού, στην Περιφέρεια Αττικής, στο Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, τον Δήμο Πετρούπολης, τον Δήμο Ιλίου, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Σωματείο Εργαζόμενων ΕΥΑΘ, την ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, μία σειρά συνδικάτων, τοπικών κοινωνιών και φορέων ακόμη είναι σε διεργασίες για να φέρουν ψηφίσματα ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του νερού. Και δεν έχουν «χρώμα», τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας φαίνεται ότι είναι ενάντια στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν υποστηρίξει τις θέσεις μας και έχουν εναντιωθεί στην κυβερνητική πρόθεση εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού του νερού. Οι χθεσινές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα ξεκαθάρισαν προς κάθε κατεύθυνση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι αντίθετος με αυτή την πολιτική.
Ο κ. Αλεξανδράκης έθεσε και το θέμα της εθνικής ασφάλειας στην διαχείριση των αποθεμάτων νερού της χώρας και ειδικά της πρωτεύουσας. Είναι αποθέματα υψηλής εθνικής σημασίας για τα οποία σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, τις Ένοπλες Δυνάμεις κ.ά., όταν γίνονται ασκήσεις η ΕΥΔΑΠ καταρτίζει σχέδια που δεν μπορούν να βρίσκονται στα χέρια ιδιώτη. Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας και η πιθανή δυνατότητα ιδιώτη να εμπορεύεται νερό που μέχρι τώρα είναι για την Αττική, προς άλλους πελάτες…
Η ΕΥΔΑΠ έχει επενδύσει στον κοινωνικό της χαρακτήρα, είπε σε άλλο σημείο, παρέχει φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της Αττικής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχει να αυξήσει τα τιμολόγιά της 17 χρόνια, πέραν μίας μικρής αναπροσαρμογής το 2013. Αυτή η ισορροπία που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια θα διαταραχθεί με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έρχεται σε αντίθεση και με το Σύνταγμα. Υπάρχουν επίκαιρες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η τελευταία πριν δύο εβδομάδες, αντίθετες με την κυβερνητική πολιτική.
ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ