Από τον Φλεβάρη του 2020, προ πανδημίας, ήδη οι εκκρεμείς συντάξεις είχαν σχεδόν διπλασιαστεί, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 τονίζει σε άρθρο του στο avgi.gr ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να επιλύσει ένα πρόβλημα που ενώ η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το είχε θέσει υπό μερικό έλεγχο, το διόγκωσε και πάλι μέσα σε λίγους μόλις μήνες»
Του εργαγολόγου Διονύση Τεμπονέρα
Νέο προεκλογικό(;) νομοσχέδιο σκούπα, φαίνεται ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Με τρεις ρυθμίσεις η κυβέρνηση, επιχειρεί να κατευνάσει την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, όπου καθημερινά χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι, που περιμένουν μέχρι και 3 χρόνια την οριστική τους σύνταξη, έρχονται ακόμα και στα χέρια, με τους υπαλλήλους του φορέα. Μάλιστα δεν λείπουν οι στιγμές που καλείται η αστυνομία, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, από τους έξαλλους συνταξιούχους, που διαμαρτύρονται για τις υπέρμετρες καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης τους.
Ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών, κ.Βρούτσης, σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, αποδίδει τις καθυστερήσεις, στην πανδημία και στις άδειες ειδικού σκοπού που έλαβαν οι εργαζόμενοι των ταμείων.
Η πραγματικότητα τον διαψεύδει όμως, αφού από τον Φλεβάρη του 2020, προ πανδημίας δηλαδή, ήδη οι εκκρεμείς συντάξεις είχαν σχεδόν διπλασιαστεί, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.
1.Η πρώτη ρύθμιση του νομοσχεδίου αφορά την δυνατότητα χορήγησης προσωρινής σύνταξης αναδρομικά σε ποσοστό 80% της σύνταξης για τους ασφαλισμένους που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ισχύ του ν.4387/2016 δηλαδή μετά τις 13.5.2016.Πρόκεται για μια ρύθμιση »λειψή» καθώς οι συνταξιούχοι δεν αντιμετωπίζουν μόνο πρόβλημα ύψους παροχής σε σχέση με την προσωρινή σύνταξη.
Οι 40.0000 συνταξιούχοι που προσδοκούν να λάβουν προσωρινή σύνταξη, δεν βλέπουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς παρόλο που ο νόμος ορίζει ότι η προσωρινή σύνταξη χορηγείται εντός 60 ημερών, για δύο βασικούς λόγους :
Ο πρώτος είναι ότι καθυστερεί η αλληλογραφία μεταξύ των ταμείων, σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, οπότε οι αρμόδιοι υπάλληλοι, δυσκολεύονται να ελέγξουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις εξαγορές πλασματικών χρόνων που χρησιμοποιούν οι ασφαλισμένοι, αφού αν δεν γίνουν οι εξαγορές αυτές, δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη. Άλλο τμήμα εκδίδει τις αποφάσεις των εξαγορών, άλλο την σύνταξη και η γραφειοκρατία καλά κρατεί…
2. Η δεύτερη ρύθμιση του νομοσχεδίου αφορά τους απασχολούμενους συνταξιούχους. Η διάταξη θα προβλέπει την καταβολή της περικομμένης κατά 30% προσωρινής σύνταξης και στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Εδώ η κυβέρνηση προσπαθεί να παροτρύνει τους συνταξιούχους να συνεχίζουν να εργάζονται λαμβάνοντας και τις αποδοχές τους και τμήμα της προσωρινής σύνταξης ακριβώς επειδή καθυστερεί η έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης
.Το υπουργείο βέβαια αγνοεί ότι, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό για ορισμένους εργαζόμενους(πχ εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα) και ότι οι ιδιωτικές εταιρίες έχουν δικαίωμα να καταγγείλουν τη σύμβαση υπαλλήλου, που θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης χωρίς να του δίνουν την δυνατότητα να ασχολείται έκτοτε. Άλλωστε όσοι αναμένεται να λαμβάνουν το μισθό τους, παράλληλα με τη σύνταξη, δεν αντιμετωπίζουν οξύ βιοποριστικό πρόβλημα πάντοτε, σε σχέση με εκείνους που περιμένουν για χρόνια, την προσωρινή σύνταξη.
3.Η τρίτη ρύθμιση, περιλαμβάνει την προκαταβολή του εφάπαξ βοηθήματος με την έκδοση της κύρια απόφασης συνταξιοδότησης. Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι, ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το 50% της παροχής, αρκεί να έχουν περάσει 3 μήνες από την αίτηση και να έχει 20 χρόνια ασφάλισης στον εκάστοτε τομέα πρόνοιας.
Στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός ξεκίνησε νωρίς τις …εκπτώσεις αφού πριν λίγες μέρες υποσχόταν την πλήρη καταβολή και της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ(πλήρες), μαζί με την έκδοση της κύριας σύνταξης!
Θυμίζουμε επίσης ότι ήδη πριν μια εβδομάδα θα γινόντουσαν υποτίθεται τα εγκαίνια της ψηφιακής σύνταξης, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι μετά τον θόρυβο από το πρωτοσέλιδο της Αυγής πριν ένα μήνα, για τον λάθος υπολογισμό των ψηφιακών συντάξεων, ειδική επιτροπή εξετάζει ένα ένα τους φακέλους των υπό έκδοση ψηφιακών συντάξεων, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις ,την υλοποίηση του project.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να επιλύσει ένα πρόβλημα που ενώ η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το είχε θέσει υπό μερικό έλεγχο, το διόγκωσε και πάλι μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Βρούτσης, επιμένει να λέει ότι δεν χρειάζεται επιπλέον προσωπικό στα ταμεία για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ενώ γνωρίζει καλά ότι, ούτε διαλειτουργικότητα υφίσταται στα πληροφοριακά συστήματα των εντασσόμενων ταμείων στον e-ΕΦΚΑ, ούτε φυσικά τα κομπιούτερ μπορούν να ψηφιοποιήσουν τα αρχεία χωρίς ανθρώπινους πόρους.
Πρόκειται μάλλον για ασπιρίνες και επικοινωνιακά τεχνάσματα, που δεν θα δώσουν οριστική λύση στην μεγάλη ταλαιπωρία, που υφίστανται οι συνταξιούχοι.
Η λύση είναι απλή. Προσωρινή σύνταξη άμεσα για όλους στο ύψος του κατώτατου μισθού και επιστροφές αχρεωστήτων ποσών, αν προκύπτουν διαφορές στην εκκαθάριση. Σε συνθήκες κρίσης όλα τα υπόλοιπα είναι απλά πυροτεχνήματα και καθρεφτάκια για ιθαγενείς.
Διονύσης Τεμπονέρας
Δικηγόρος – Εργατολόγος