ΠΟΦΕΕ προς Βρούτση Φτάνουν πια οι εγκύκλιοι – χρησμοί

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΦΕΕ προς Βρούτση Φτάνουν πια οι εγκύκλιοι – χρησμοί
  • Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση απέστειλε η ΠΟΦΕΕ, διαμαρτυρόμενη για τις παράλογες απαιτήσεις για τις ΑΠΔ του Δώρου Πάσχα και για τις διαδικασίες για τους εποχικά απασχολούμενους στις ξενοδοχειακές – τουριστικές επιχειρήσεις

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Είχαμε την εντύπωση ότι κατανοούσατε τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και πόσα από αυτά περνάνε από τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς για λογαριασμό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αυτών.

θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ όλων των άλλων, αυτή τη περίοδο οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί είναι επιφορτισμένοι με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ΜΥΦ, επιστρεπτέας προκαταβολής, αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, και άπειρων λοιπών δηλωτικών υποχρεώσεων.

Όμως ακόμα και σήμερα ως άλλο Μαντείο των Δελφών βγαίνουν νέοι χρησμοί «ήξεις αφήξεις» εν είδει διευκρινιστικών εγκυκλίων, που αντί να ξεκαθαρίζουν τις ασάφειες των σχετικών αποφάσεων, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα θέματα.

Πιο συγκεκριμένα:

Α) Δώρο Πάσχα 2020

Οι οδηγίες που δόθηκαν με την ΑΠ 131644/24-06-2020, σχετικά με την υποβολή ΑΠΔ Δώρου Πάσχα 2020 από τις πληττόμενες επιχειρήσεις – καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, 4 μόνο (εργάσιμες) ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ Μαΐου και πληρωμής Δώρου Πάσχα, δημιουργούν ένα νέο χάος υποβολών με συμπληρωματικές περιοδικές δηλώσεις για τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι θα πρέπει να υποβληθούν δυο διαφορετικές ΑΠΔ, μία κανονική μέχρι τις 30/6 και μία συμπληρωματική μέχρι τις 10/7.

Είναι κατ’ ελάχιστο απαράδεκτο να μας ζητείται να γίνονται δυο διαφορετικές υποβολές και όλα αυτά την τελευταία στιγμή.

Για το θέμα αυτό αιτούμαστε να δοθεί ΑΜΕΣΑ παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής ΑΠΔ μηνός Μαΐου και Δώρου Πάσχα μέχρι τις 15/7, δεδομένου και του ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση της νέας αυτής διαδικασίας και την ενημέρωση των μηχανογραφικών συστημάτων ώστε να μπορούν να υποβληθούν σωστά οι συγκεκριμένες ΑΠΔ.

Για όσους δε, έχουν ήδη υποβάλλει το Δώρο Πάσχα 2020, με την Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 04/2020 ή 05/2020, ακολουθώντας σωστά τις αρχικές ΚΥΑ, ουσιαστικά «τιμωρούνται» με την χειρόγραφη υποβολή Δελτίου Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης (Α.Π.Δ.) (Δ.Μ.Σ.Α.), στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία Μισθωτών e-Ε.Φ.Κ.Α., κάτι για το οποίο πρέπει ΑΜΕΣΑ να βρεθεί άλλος τρόπος, με απλή επανυποβολή της ορθής Α.Π.Δ..

Β) Εποχικά απασχολούμενοι στις ξενοδοχειακές – τουριστικές επιχειρήσεις.

Με την Α.Π. οικ.25480/775/24-06-2020 με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α της ΚΥΑ με αριθμ. 23102/477/12-6-2020 (Β’ 2268), παρουσιάζονται αχρείαστες και πολύπλοκες διαδικασίες με επιπρόσθετες υποχρεώσεις που καλούνται το επόμενο χρονικό διάστημα να υλοποιήσουν οι ξενοδοχειακές – τουριστικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι λογιστές τους.

Θεωρούμε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσω μίας και μόνο δήλωσης επιδόματος ειδικού σκοπού από τους δικαιούχους εποχικά εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το αν η επιχείρηση τους θα λειτουργήσει ή όχι στην τουριστική περίοδο του τρέχοντος έτους και έτσι να μην απαιτείται να γίνουν χιλιάδες δηλώσεις εργασίας (προσλήψεις, λύσεις, αναστολής, κλπ.). Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο το προσωπικό που χρειάζονται ανάλογα με τις ανάγκες της λειτουργίας τους.

Κλείνοντας, θα θέλαμε για ακόμα μία φορά να σας τονίσουμε με όλα όσα συμβαίνουν, ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται, κάθε νέο μέτρο, κάθε νέα πλατφόρμα, έντυπο ή διαδικασία, δεν θα πρέπει να γίνεται υπό το πρίσμα μίας αχρείαστης γραφειοκρατίας.

Εμείς, οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί, όλο αυτό το διάστημα του κορωνοϊού, έχουμε σηκώσει το βάρος της εξυπηρέτησης του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αυτών, καθώς και του συνόλου των πολιτών που βλέπουν τις πόρτες των δημόσιων υπηρεσιών κλειστές στο κοινό.

Έχουμε χάσει αμέτρητες ώρες εργασίας οι οποίες δεν αναπληρώνονται, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τις τεχνικές αδυναμίες των κρατικών πληροφοριακών συστημάτων και περιμένοντας οδηγίες και διευκρινίσεις, οι οποίες εκδίδονται τελευταία στιγμή (ή δεν εκδίδονται καν) χωρίς να παρέχουν ουσιαστικές πληροφορίες επί των θεμάτων που καλούνται να λύσουν, ενώ μας ζητούνται όλα αυτά να γίνουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Τέλος, ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε παρόμοια φαινόμενα και με την διαχείριση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.