Φωτεινή Λαμπρίδη
Λόγια του αέρα οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις της Λίνας Μενδώνη στους καλλιτέχνες, που κατεβαίνουν σε νέες κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, δηλώνοντας πως παραμένουν σε απόγνωση. Οι περισσότεροι δεν έχουν λάβει καν το επίδομα, την ώρα μάλιστα που τα νέα στοιχεία της ΕΣΛΤΑΤ δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στις τέχνες και τα θεάματα κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τους πιο πληττόμενους κλάδους, καθώς μόνο τον μήνα Απρίλιο χάθηκε το 93% του τζίρου!
Όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) «χιλιάδες καλλιτέχνες παραμένουν εκτός των μέτρων στήριξης, παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργείων Πολιτισμού και Εργασίας. Μετά τον μεγάλο μας αγώνα, συμπεριέλαβαν κι άλλους συναδέλφους στα μέτρα στήριξης. Μόνο που εντάχθηκαν θεωρητικά. Πρακτικά, παραμένουν εκτός και αντιμετωπίζουν τεράστιο θέμα επιβίωσης». Συμπληρώνει μάλιστα, πως ο χώρος είναι ακόμα σε lockdown, αφού από την 1η Ιουλίου αίρεται η απαγόρευση των εκδηλώσεων.
«Πρακτικά, είμαστε ακινητοποιημένοι και τον Μάη και τον Ιούνη, ενώ κανείς δεν ξέρει ποιος θα καταφέρει να εργαστεί τον Ιούλιο. Οι καλλιτέχνες είναι σε απόγνωση!».
«Ακόμα περιμένουμε επίδομα και διαφάνεια»
Πιο συγκεκριμένα, η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και η ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Αν. Στρατινάκη, είχαν δεσμευτεί δημόσια, ότι όσοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα το έτος 2019, θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. «Αυτό δεν έχει γίνει. Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, που πηγαινοέρχονται καθημερινά στο υπουργείο, αλλά άκρη δεν βγάζουν» λέει ο Κ. Κεχαγιόγλου.
Προσθέτει επίσης, ότι δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση ότι δικαιούνται επίδομα κι όσοι έλαβαν εποχικό επίδομα τον Οκτώβρη του 2019. «Η απάντηση που παίρνουμε είναι ότι υπάρχουν προβλήματα στο μηχανογραφικό σύστημα».
Μία τρίτη δέσμευση, που έμεινε επίσης στον αέρα είναι ότι για τους καλλιτέχνες που είχαν πολλαπλές συμβάσεις (πχ σε ωδείο και σε σκηνή) και έχουν μπει σε αναστολή, θα μπουν στα μέτρα στήριξης, αν η σύμβαση τους δεν ξεπερνάει το 50% των ωρών. «Ούτε αυτό υλοποιήθηκε και είναι σημαντικό για τον χώρο μας καθώς, οι καλλιτέχνες προκειμένου να βγάλουν ένα μηνιάτικο, εργάζονται κι εδώ κι εκεί, χωρίς να έχουν πλήρη απασχόληση απαραίτητα κάπου».
Ο Κ. Κεχαγιόγλου επαναλαμβάνει επίσης το αίτημα για προκηρύξεις. «Διεκδικούμε διαφάνεια στο πως ξοδεύεται το δημόσιο χρήμα. Προκηρύξεις και κατάθεση προτάσεων. Όχι απευθείας αναθέσεις όπως έγιναν από το υπουργείο».
Μιλάει επίσης για τηλεδιασκέψεις προσχηματικές, όπως η τελευταία που οργάνωσε το υπουργείο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του Μητρώου Καλλιτεχνών, που θέσπισε η κυβέρνηση προκειμένου να χαρτογραφήσει τον χώρο:
«Είμαστε 30 καλεσμένοι για να μιλήσουμε συνολικά 1,5 ώρα. Δεν δόθηκε ο λόγος στους περισσότερους, γιατί δεν υπήρχε ο χρόνος. Φαίνεται εντελώς προσχηματικό. αυτό και δεν παρήγαγε αποτελέσματα. Έχουμε πει πως πρέπει να εξηγηθεί ποιος είναι ο σκοπός του Μητρώου. Απαντούν γενικόλογα. Θέλουμε να ξέρουμε αν θα κατοχυρώνει ή θα αφαιρεί δικαιώματα και τι έχουμε να περιμένουμε».
«Αποδίδουν την κατάσταση μας σε “αυξημένη ανεργία” γενικώς. Είναι ψέμα!»
Ο Κ. Κεχαγιόγλου υπογραμμίζει ότι τα δραματικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι πέρα για πέρα πραγματικά. το χειρότερο όμως είναι, πως δεν προβλέπεται άμεσα να αλλάξει η κατάσταση. «Τα ίδια θα είναι και τα στοιχεία του Μαΐου και του Ιούνιου. Ο Μάϊος για εμάς, ήταν μήνας απαγόρευσης, ούτε πρόβες κάναμε ούτε παραστάσεις. Ακόμα και όσοι εισέπραξαν τα 800 ευρώ (Μάρτιος Απρίλιος) δεν θα εισπράξουν τα 534 που δόθηκαν στις υπόλοιπες κατηγορίες γιατί για εμάς δεν υπήρξε επέκταση. Στον δικό μας τον χώρο εντάσσονται ελάχιστοι στην επέκταση. Μόνο όσων η σύμβαση μπήκε σε αναστολή. Και μιλάμε για έναν χώρο που έχει ακινητοποιηθεί. Είμαστε ακόμα σε απαγόρευση. Ό,τι είχαν προγραμματίσει οι καλλιτέχνες από τον χειμώνα ακόμα για τον Μάη, τον Ιούνη, τον Ιούλιο, ακυρώθηκε. Πως θα ζήσουν χωρίς μια σοβαρή μέριμνα από την πολιτεία;».
Η ΠΟΘΑ αλλά και άλλες συλλογικότητες ζητούν οργανωμένο σχέδιο, που θα περιγράφει με ποιον τρόπο θα υπάρξουν πολιτικές που θα δημιουργούν εργασία ή θα επιδοτείται η χασούρα. «Ο φόβος των ανθρώπων δεν έχει ξεπεραστεί, δύσκολα θα πάνε σε εκδηλώσεις. Όλο αυτό χρειάζεται κρατική μέριμνα, δηλαδή στήριξη οικονομική, υγειονομικούς κανόνες, επικοινωνία. Το να θεωρήσει η κυβέρνηση ότι τα θεάματα έχουν πάρει άδεια και μπορούν να ξεκινήσουν να δουλεύουν κανονικά και να επικαλούνται ότι ζούμε μια αυξημένη ανεργία είναι τραγικό. Γιατί βλέπουμε ότι οδηγείται εκεί η επίσημη εκφώνηση των υπουργών. Αυτό για μας είναι αιτία αντιπαράθεσης και θα το αποδομήσουμε. Όλοι βλέπουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη χειμερινή σεζόν. Το φαινόμενο της πανδημίας δείχνει ότι ο δρόμος είναι μακρύς. Τώρα είμαστε στο «μόλις ανοίξαμε». Ξέρουμε όμως ότι τα ακόμη πιο δύσκολα είναι μπροστά και οφείλουμε να ζητάμε την προστασία των επαγγελματιών μας που ανήκουν στον πιο πληττόμενο κλάδο. Και είναι χρέος της πολιτείας να μην μας αφήσει στην απόγνωση».
Πηγή: tvxs