Επανεγγραφές, νέα μέλη, μαζική προσέλευση και συντεταγμένη συσπειρωτική διάθεση είναι τα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν και σχολιάζονται από όλους στις εκλογές του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. άνοιξαν το περασμένο Σάββατο και κλείνουν αύριο Πέμπτη.
Τα κλειστά θέατρα, η αγωνία της επιβίωσης και οι τρόποι αντιμετώπισής της, τα μέτρα στήριξης αλλά και χρόνια, εκκρεμή ζητήματα, όπως η κλαδική σύμβαση, η δημιουργία επαγγελματικού περιγράμματος, η κρατική χρηματοδότηση, κυριαρχούν στις συζητήσεις. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκεται η κυβερνητική πολιτική και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι εργαζόμενοι στο θέατρο την περίοδο της πανδημίας και την επόμενη μέρα. Δεν είναι μόνο η αδιαφορία της κυβέρνησης της Ν.Δ. που προβληματίζει τους ανθρώπους του θεάτρου, είναι και η έλλειψη ενός σοβαρού σχεδίου για να στηριχθεί το θέατρο, οι κρατικές και οι ανεξάρτητες σκηνές σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Χαρακτηριστικές ήταν γι’ αυτό και οι κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πολιτισμού το προηγούμενο διάστημα.
Ανυπεράσπιστοι απέναντι στο σύστημα
Υποψήφιος με την «Αγωνιστική Ενότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών» ο Ζαχαρίας Ρόχας, σχολιάζει πως «οι αθρόες προσελεύσεις και οι καινούργιες εγγραφές μάλλον τρόμαξαν την απερχόμενη διοίκηση του ΣΕΗ, που φοβήθηκε μήπως χάσει τις εκλογές και τις προκήρυξε λίγο νωρίτερα. Αυτή τη στιγμή όλοι οι εργάτες της τέχνης πρέπει να δικαιούνται την ελάχιστη αξιοπρέπεια που τους απομένει, αφού ένα κράτος αποφασίζει να κλείσει τα θέατρα και τους χώρους δουλειάς, βρίσκοντας όμως ταυτόχρονα τον τρόπο να αποζημιώσει αυτούς τους ανθρώπους, που με τις καινούργιες, ελαστικές μορφές εργασίας, είναι κάθε δυο με τρεις μήνες άνεργοι. Οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στο σύστημα και γι’ αυτό πρέπει να κάνουν κάτι όλοι μαζί. Πρέπει να οριστεί ένα επαγγελματικό προφίλ τού ποιος είναι ο ηθοποιός, τι δικαιούται και τι υποχρεώσεις έχει, κάτι που με την κατάργηση της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος χάθηκε και με βάση το οποίο να αποζημιώνονται όσοι στερούνται την εργασία τους κατόπιν κυβερνητικής εντολής» επισημαίνει και υπογραμμίζει το γεγονός πως είχε καιρό να δει ουρές ψηφοφόρων, καινούργια πρόσωπα νέων ανθρώπων που προσέρχονται με ενθουσιασμό, τονίζοντας πως «επειδή το καλό θα βγει μόνο από τους νέους, κι όχι από εμάς, πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν το καλύτερο».
Με καλή διάθεση και ουρές
Μιλά για το κέφι των μελών των εφορευτικών επιτροπών, όλων όσοι συζητούν στα τραπεζάκια, λέγοντας πως «είναι ένα πανηγύρι. Την Κυριακή, που φανταζόμουν ότι δεν θα ερχόταν κανείς, υπήρχαν ουρές. Και σκέφτηκα πως οι ηθοποιοί αισθάνονται ξανά οικογένεια και ήρθαν Κυριακή μεσημέρι να ψηφίσουν, για να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο, όπως θα πήγαιναν στο πατρικό τραπέζι να φάνε».
Νέα διάσταση αυτών των εκλογών, η «εργαλειοθήκη» και η μεθοδολογία με τις οποίες συνδιαλέγονται οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου «Από Κοινού» σε σχέση με τον «επαναστατικό τρόπο, τη ρήξη και την ανατροπή που οδηγούν στη διεκδίκηση» και την οποία υιοθετούν ορισμένες από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Κάτι για το οποίο οι υποψήφιοι του συνδυασμού δέχθηκαν έντονα πυρά.
«Κατά τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου οξύνθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ θέσεων, απόψεων, ιδεολογικών προσήμων και καταβολών του κάθε σχηματισμού», επισημαίνει ο Άρης Λάσκος, από τους «Από Κοινού», ενώ ο Αλέξανδρος Ζαχαρέας, από την «Αγωνιστική Ενότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών», επιμένει πως «το ζητούμενο είναι η καλλιτεχνική ύπαρξη, όπου δεν υπάρχουν πρόσημα».
Αλλά και ο Άρης Λάσκος επισημαίνει πως υπήρξε μάρτυρας «μιας οργανωμένης προσπάθειας να αλλοιωθούν ή να παρερμηνευτούν οι θέσεις του ‘Από Κοινού’ και να χαρακτηριστεί επικίνδυνο, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να πάρει μια ταμπέλα από τις ήδη υπάρχουσες. Έχω δει και μια επιθετικότητα και μια διάθεση να ακυρωθούμε ως συνδυασμός, επειδή είμαστε καινούργιοι», σημειώνει.
Να μην νιώθουμε μόνοι και αναλώσιμοι
«Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το επάγγελμά μας, να μπορούμε να δημιουργούμε και να παράγουμε καλλιτεχνικό έργο σε ένα περιβάλλον ασφαλές, να μην νιώθουμε μόνοι και αναλώσιμοι» επιμένει και η υποψήφια της «Συνέλευσης Αγωνιζόμενων Ηθοποιών» Ρόζυ Μονάκη λέγοντας πως ο συνδυασμός αγωνίζεται «για συλλογική σύμβαση εργασίας, απαιτεί η Πολιτεία να είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση του πολιτισμού, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αναθέσεις και πελατειακές σχέσεις, και διεκδικεί την επιστροφή όλων στα πρωτοβάθμια σωματεία, στις γενικές συνελεύσεις βάσης και στον επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού ρόλου του καλλιτέχνη και τη δυνατότητά του να χαράξει μέσω της τέχνης του δρόμους χειραφέτησης».
Οι εκλογές, που γίνονται για πρώτη φορά παρόντος δικαστικού αντιπροσώπου, διεξάγονται αύριο και μεθαύριο σε Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και σε Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά και Βόλο.
Πέντε συνδυασμοί
* Πέντε συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο. Πρόκειται για τη Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών (ΔΕΗ), την Αγωνιστική Ενότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών (ΑΕΝΑΗ), την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, την Από Κοινού και τη Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών.
* Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγγεγραμμένοι στο σωματείο ανέρχονται περίπου στους 5.500, από τους οποίους μπορούν να ψηφίσουν γύρω στους 1.300 που έχουν τακτοποιήσει τις ταμειακές τους υποχρεώσεις.
* Η επανεγγραφή μελών ανήλθε στα 900 άτομα, ενώ την πρώτη ημέρα ψήφισαν περίπου 200, αριθμός που επαναλήφθηκε έως και χθες.
πηγή Αυγή