Την πλήρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ανακοίνωση:
Από κοινού κυβέρνηση, αεροπορικοί και τουριστικοί όμιλοι καταδικάζουν σε εξαθλίωση τους περίπου 2500 εργαζόμενους του αεροδρομίου Ηρακλείου.
Οι μετρημένοι στα δάκτυλα μέσα στην πανδημία εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες, στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, catering, ενοικιάσεων αυτοκινήτων, εμπορίου και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις δουλεύουν σε καθεστώς σύγχρονης «γαλέρας». Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ξεσαλώσει, αξιοποιώντας τις αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης και το καθεστώς «αναστολής εργασιών» της επιθεώρησης εργασίας που έχει επιβληθεί.
Μετέτρεψαν συμβάσεις από πλήρη σε μερική απασχόληση, υποχρέωσαν υπαλλήλους να καταναλώσουν την κανονική τους άδεια, ανάγκασαν άλλους που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης να δουλεύουν κανονικά και βέβαια κατήργησαν κάθε ειδικότητα, μετατρέποντας τους υπαλλήλους σε «γενικών καθηκόντων», με ότι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία τους και την ασφάλεια των πτήσεων. Κόβουν ακόμα και το αίσχος των κουπονιών, που χρησιμοποιούνταν ως αντιστάθμισμα μέρος της κλεμμένης υπερεργασίας των εργαζομένων, μειώνοντας ως και 20% τους μισθούς τους. Όσο για τους εποχιακούς εργαζόμενους… αυτοί ακόμα περιμένουν με αγωνία στο ακουστικό τους.
Η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης το μόνο που εξασφαλίζει είναι η επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους εποχιακούς εργαζόμενους το δικαιούνταν. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων στο αεροδρόμιο, τα τουριστικά γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα.
Καταδικάζονται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους να ζήσουν είτε χωρίς εισόδημα, είτε με τα ψίχουλα των 400 € του επιδόματος ανεργίας.
Την ίδια στιγμή δίνεται η δυνατότητα στην μεγαλοεργοδοσία μονομερώς, να απασχολεί όσους εργαζόμενους επιθυμεί και με όποιο τρόπο επιθυμεί, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο της εκ περιτροπής εργασίας ταυτόχρονα με την αναστολή και όταν δεν χρειάζονται να τους απολύει. Όπως στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Όσο για τα λεγόμενα «υγειονομικά πρωτόκολλα» και την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, όλα αυτά έχουν γίνει «φύλλο και φτερό», προκειμένου να μειωθεί το κόστος.
Όλες αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις που εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη την προηγούμενη δεκαετία πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, τώρα σε συνθήκες κρίσης τους ξεζουμίζουν για μια ακόμα φορά για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους.
Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!
Δεν θα τους περάσει. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τουρισμό και τις μεταφορές είναι ελπιδοφόρες και δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας και αγωνιζόμαστε μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».