Μεγάλες και σοβαρές είναι οι μειώσεις που θα προκύψουν στους μισθούς των εργαζομένων απο τις προβλέψεις του Υπουργείου Εργασίας για την “προστασία των εργαζομένων”. Οι μειώσεις κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο
20-25% του μισθού , ενώ έμμεσα πλέον καταργούνται και οι Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας υπό την ομπρέλα των οποίων βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.Την ίδια ώρα ο Υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τα όσα θα συμβούν στην αγορά εργασίας, αναφέρει πως “κανείς δεν θα λάβει κάτω του κατώτατου μισθού”, κατώτατου μισθού που αύξησε η προηγούμενη Κυβέρνηση στα 650 Ευρώ (μεικτά).Στην ουσία επιβεβαιώνει ότι καταργούνται έμμεσα οι κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν υψηλότερους βασικούς (κατώτατους) μισθούς και όλοι οδηγούνται στις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ.
Για παράδειγμα εργαζόμενος σε κλάδο που η Κλαδική του Σύμβαση προβλέπει 750 Ευρώ κατώτατο μισθό θα χάσει συνολικά 100 Ευρώ απο τον μισθό του καθώς εαν η επιχείρηση που εργάζεται εφαρμόσει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας (μισός μήνας δουλειάς-μισός μισθός), αυτός θα λάβει 375 Ευρώ απο αυτήν και 225 Ευρώ απο την Κρατική επιδότηση (επιδοτείτε το 60% του μισθού που χάνει, 375*0,6 =225 Eυρώ). Σύνολο 600 Ευρώ. Επειδή όμως το …καλό μας Κράτος φροντίζει, θα τον οδηγήσει στα 650 μεικτά και έτσι θα έχει χάσει 100 Ευρώ το μήνα ή το 17% περίπου του ονομαστικού μισθού που προέβλεπε η Κλαδική του Σύμβαση. Φυσικά παραμένει ακόμα άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο θα καταβάλετε η Κρατική επιδότηση, ενώ αυτονόητο θεωρούμε ότι η ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας – μετά και την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ- θα αποθρασύνει ακόμα παραπάνω την εργοδοσία.
Οριζόντια μέτρα
Φυσικά αντίστοιχα συμβαίνει και για ένα εργαζόμενο που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό και είναι παντρεμένος ή έχει παιδιά καθώς αν η επιχείρηση εφαρμόσει το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας (μισός μήνας δουλειάς- μισός μισθός) αυτός θα λάβει απο τα 710 Ευρώ που είχε μεικτό μισθό, 650 Ευρώ μεικτά (μείωση 13%) όσα δηλαδή και κάποιος εργαζόμενος χωρίς οικογενειακά βάρη. Εκατομμύρια εργαζόμενοι οδηγούνται στον κατώτατο μισθό, μια εξέλιξη που αναμένεται να παρασύρει και τους μισθούς προς τα κάτω σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, στο όνομα της υγειονομικής κρίσης.
Μέχρι και 25% οι μειώσεις
Μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1500 Ευρώ, αν η επιχείρηση που εργάζεται εφαρμόσει το σύστημα εκ περιτροπής εργασίας (μισός μήνας δουλειάς-μισός μισθός), θα λάβει 750 Ευρώ απο την επιχείρηση και 450 Ευρώ Κρατική ενίσχυση, δηλαδή συνολικά 1200 Ευρώ ή μείωση 20% επί του μισθού του. Και οι μειώσεις φυσικά αυξάνονται όσο ανεβαίνουμε σε υψηλότερους μισθούς.
Απολύσεις μετά τις 31.07.2020Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πλέγμα προστασίας του Νομοθέτη για την αναστολή Συμβάσεων Εργασίας (δείτε παρακάτω) οφείλουν να διατηρούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, με τις ίδιες Συμβάσεις μέχρι τις 31.07.2020 ή 30.06.2020. Μετά μπορούν να πράξουν ότι επιθυμούν. Άρα και η προστασία έναντι των απολύσεων πάει περίπατο.
Παραμένει η αναστολή Συμβάσεων Εργασίας
Και φυσικά παραμένει η αναστολή Συμβάσεων Εργασίας, ένα μέτρο που επιδοτεί την ανεργία.
Με λίγα λόγια πρόκειται για μέτρα που κάθε άλλο προστατεύουν τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα προάγουν την ευελιξία και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων σε πολλούς τομείς με την γενίκευση και επιβολή των όρων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με οριζόντιο τρόπο.Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι αυτές οι πολιτικές θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία όπου θα μετακυληθεί το πρόβλημα, με την μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.Ένας νέος φαύλος κύκλος ύφεσης, βρίσκεται προ των πυλών της Ελληνικής Κοινωνίας, η οποία εδώ και 10 χρόνια ΜΟΝΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.
ΠΗΓΗ: Το στέκι της έλξης – Το blog των μηχανοδηγών