Κύμα κυβερνοεπιθέσεων κατά Βρετανών που εργάζονται από το σπίτι έχουν εξαπολύσει χάκερ, την ώρα που το lockdown αναγκάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε κατ’οίκον εργασία και πολλές φορές σε ανοίκια συστήματα υπολογιστών.
Η αναλογία των επιθέσεων κατά εργαζομένων σε τηλεργασία αυξήθηκε από 12% πριν την επιβολή lockdown τον περασμένο Μάρτιο σε πάνω από 60% έξι εβδομάδες μετά, σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Darktrace που επικαλείται ο Guardian.
Οι επιθέσεις στόχευαν περισσότερο στην εκμετάλλευση του χάους που προκάλεσε η Covid-19 και της ανησυχίας των εργαζομένων σε σχέση με αυτή, παρά είχε να κάνει με τις συνήθεις απόπειρες οικονομικής απάτης ή εκβιασμού. Στις αρχές Μαΐου, η Darktrace εντόπισε «μεγάλη εκστρατεία κακόβουλων email» κατά βρετανικών επιχειρήσεων που έλεγε στους αποδέκτες πως θα μπορούσαν να πάρουν άδεια, αν έκαναν εγγραφή σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Άλλες επιθέσεις στοχοποιούσαν τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία ενώ καταγράφηκε και αύξηση τού Spoofing (τεχνική για την απόκτηση παράνομης πρόσβασης σε υπολογιστές, χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση και τα στοιχεία κάποιου άλλου).
Σύμφωνα με τη Darktrace, περίπου το ένα πέμπτο των κακόβουλων μέιλ γίνεται με τη χρήση κάποιου είδους spoofing, ωστόσο το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 60% καθώς οι χάκερ εκμεταλλεύονται την απουσία των εργαζομένων από το εργασιακό του περιβάλλον.
Μια τέτοια επίθεση, μάλιστα, έγινε στο όνομα κάποιου υψηλόβαθμού αξιωματούχου που ζητούσε από τους εργαζομένους να κάνουν δωρεά στην οργάνωσή του, ενώ άλλοι χάκερ υποδυόμενοι τεχνικούς του τμήματος ΙΤ μιας επιχείρησης ζητά από τους υπαλλήλους να κατεβάσουν νέο λογισμικό.
Σύμφωνα και πάλι με την Darktrace, ανάλογες μεθόδους χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ έχει ήδη προειδοποιήσει για την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και των εκστρατειών παραπληροφόρησης λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.
Με πληροφορίες από Guardian