Μετά από δύο μήνες απόλυτης απραξίας το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ξεκινούν “νέοι εντατικοί έλεγχοι” του Σώματος Επιθεώρης Εργασίας για τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας. Η ανακοίνωση έγινε μετά τη σχετική συνάντηση του Υπουργού Γιάννη Βρούτση με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΕΠΕ, όμως αυτό που πιστοποιείται είναι ότι το Σώμα ήταν ανύπαρκτο στη διάρκεια της πανδημίας και ότι, πλέον, δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να ελέγξει .
Στο διάστημα της πανδημίας, το πλέον κρίσιμο λόγω της απορύθμισης που προκλήθηκε, όχι απλώς δεν έγιναν έλεγχοι αλλά ο ίδιος ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης, στις 26 Μαρτίου έδινε το τόνο : ” …αν αυτή τη στιγμή βάλω σε μια λογική κανονικότητας τη λειτουργία του ωραρίου για τις επιχειρήσεις, θα τινάξουμε τα πάντα στον αέρα μία ώρα πιο μπροστά”. Άλλωστε, όπως αποκάλυπτε ένα μήνα αργότερα ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, “με προφορική εντολή του υπουργείου το ΣΕΠΕ δεν πραγματοποιούσε ελέγχους“.
Π. Κορφιάτης: Ο έλεγχος δεν έχει πλέον αντικείμενο, το ΣΕΠΕ δεν έχει εργαλεία
Αλλά και στις συνθήκες που πλέον έχουν διαμορφωθεί και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησε το Υπουργείο Εργασίας με αφορμή την πανδημία, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να ελεγχθούν. Η κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε η εκ περιτροπής εργασία ή η αναστολή σύμβασης να δηλώνεται τον επόμενο μήνα ενώ αντίστοιχα η δήλωση ωραρίου και υπερωριών, δηλώνονται απολογιστικά από τον εργοδότη . Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή του ελέγχου, ο επιθεωρητής δεν μπορεί να ελέγξει αν ο εργαζόμενος έχει υποστεί οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας του αφού ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να τη δηλώσει παρά μόνο, πολύ αργότερα.
Σχολιάζοντας στο tvxs.gr την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας ο πρώην Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ Πάνος Κορφιάτης, αναφέρει: “Σκοπός της κυβέρνησης είναι να δώσει κάθε ευελιξία τους εργοδότες και να μεταφέρει το βάρος στους εργαζόμενος. Ακόμα και ο τρόπος που εφαρμόζονται τα μέτρα διαμορφώνει στην πράξη ακόμα χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους, αφού ακυρώνει κάθε δυνατότητα ελέγχου”. Όπως αναφέρει τα δύο βασικά εργαλεία του ΣΕΠΕ εναι “ένα αποτρεπτικό σύστημα κυρώσεων και αποτελεσματικά εργαλεία ελέγχου, στην πράξη έχουν ανασταλεί και τα δύο”.
Αδρανοποίηση ελέγχων και πριν την πανδημία
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το ΣΕΠΕ είχε αδρανοποιηθεί και πριν την πανδημία σε επίπεδο ουσιαστικό αλλά και νομοθετικό. Μόνο το Γενάρη, με σειρά υπουργικών αποφάσεων είχαν γίνει μειώσεις στα πρόστιμα για 140 παραβάσεις της νομοθεσίας, με την προκλητική πρόβλεψη να μειώνεται δυσανάλογα για τις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ είχαν αυξηθεί κατά 60% οι “νόμιμες” υπερωρίες. Μια απλή αναζήτηση στα πεπραγμένα του ΣΕΠΕ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, δείχνει τεράστια δυσαναλογία ελέγχων, παραβάσεων και ποινών ενώ πλέον δεν ανακοινώνεται το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται, ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
Oύτως ή άλλως, ήδη στο πλαίσιο του “επιτελικού κράτους” το ΣΕΠΕ έχει χάσει την αυτοτέλειά του. Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, θεωρείται πως η πανδημία είναι απλώς η αφορμή και αυτά θα διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, με πρόσχημα τον κοροναϊό, με στόχο τη γενικότερη απορύθμιση της αγοράς εργασίας, για άλλη μια φορά. Άλλωστε, οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης αποτυπώνουν αιτήματα του ΣΕΒ και εργοδοτικών οργανώσεων, πριν την έλευση του κοροναϊού.
Πηγή : https://tvxs.gr