του Διονύση Τεμπονέρα από ανάρτηση στο Facebook
Η κυβέρνηση μειώνει τους μισθούς, σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του 20%.
Οι μειώσεις, αναμένεται να φτάσουν ακόμα και το 50% για αόριστη μάλιστα διάρκεια:
Σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες, το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καταρτίζει σχέδιο που φέρει την ονομασία ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
1.Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, που έχουν μείωση τζίρου πάνω από 20%, κατά την περίοδο της κρίσης ανεξαρτήτως ΚΑΔ, δηλαδή αφορά πάνω από το 90% των επιχειρήσεων, άρα και των εργαζομένων σε αυτές.
2.Το πρόγραμμα θα ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, με δυνατότητα παράτασης.
3.Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης, έως και 50%. Η μείωση του ωραρίου, που θα εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο θα ασκείται χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου, που θα χάνει για τις ώρες που δεν εργάζεται.
4. Όριο ασφάλειας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν η καθαρή αμοιβή μετά την μείωση του ωραρίου εργασίας υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
Έτσι εργαζόμενος με αποδοχές 700 ευρώ και ωράριο μειωμένο κατά 50% θα λάβει από τον εργοδότη 350 ευρώ. Από το κράτος θα λάβει το 60% των υπολοίπων 350 ευρώ, δηλαδή 210 ευρώ, άρα σύνολο 560 ευρώ. Επειδή όμως το χαμηλότερο όριο είναι τα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού, το κράτος θα πληρώσει άλλα 90 ευρώ, ώστε α φτάσει το συγκεκριμένο ποσό.
Τι συμβαίνει όμως με ένα υψηλόμισθο π.χ. των 2000 ευρώ; Τι συμβαίνει με την περίφημη μεσαία τάξη;
Ο εργαζόμενος αυτός θα έχει μείωση αποδοχών 50% άρα με την εφαρμογή του προγράμματος θα χάσει 1.000 ευρώ.
Και εδώ αρχίζουν οι πολύ σημαντικές λεπτομέρειες. Σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, τίθεται πλαφόν(!) στο ανώτατο όριο επιδότησης αποδοχών. Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει πλαφόν π.χ. στα 1.200 ευρώ(που μοιάζει υπεραισιόδοξο σενάριο), ο εργαζόμενος του παραδείγματος θα λάβει 200 ευρώ επιδότηση και από τα 2.000 ευρώ, θα πέσει στα 1.200 ευρώ.
Η απώλεια λοιπόν για τον εργαζόμενο, θα είναι 800 ευρώ
Συνεπώς η μείωση στις αποδοχές δεν θα είναι 20%, αλλά 40%!
Υπομονή λοιπόν, να δούμε τα κείμενα.