ΜΟΔ ΑΕ: Μεθοδεύουν περικοπές σε συντάξεις & εφάπαξ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΟΔ ΑΕ: Μεθοδεύουν περικοπές σε συντάξεις & εφάπαξ
  • Κοινή δήλωση 4 μελών του ΔΣ του ΣΕΜΟΔ για το θέμα της παρακράτησης εισφορών επί της προσωπικής εισφοράς

Αγαπητές/οι Συνάδελφοι,

Όπως διαπιστώσαμε όλες/οι, στη μισθοδοσία Απριλίου δεν πραγματοποιήθηκαν ασφαλιστικές κρατήσεις στο τμήμα μισθού της προσωπικής διαφοράς. Προηγήθηκε σχετική ανακοίνωση του Προέδρου της ΜΟΔ ΑΕ, ο οποίος επικαλέστηκε την εφαρμογή της εγκυκλίου Φ. 10042/57802/1618/2019 του Υπουργείου Εργασίας.

Από τις 24/2/2020, αναδείξαμε με κοινή μας ανακοίνωση, τη λαθεμένη επιλογή της εταιρίας για την εξαίρεση της προσωπικής διαφοράς ως μέρος των αποδοχών μας από τις ασφαλιστικές κρατήσεις. Επιλογή που στηρίχτηκε και στηρίζεται και από τη διοίκηση του σωματείου μας από τις παρατάξεις ΜΟΔ συλλογικά και εναλλακτική πρωτοβουλία.

Έπειτα από δική μας πίεση στη συνεδρίαση του ΔΣ ΣΕΜΟΔ της 8/10/2019 αποφασίστηκε η υποβολή ερωτήματος προς το Υπ. Εργασίας για το ζήτημα της παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών επί της προσωπικής διαφοράς, ώστε να ξεκαθαριστεί σε ποιες διατάξεις υπαγόμαστε (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ (αρθ 4 έως 8 του ν. 4387/2016) ή ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ). Να σταματήσει έτσι η ΜΟΔ και η κυβέρνηση να εφαρμόζουν πότε κανόνες ιδιωτικού και πότε κανόνες δημοσίου δικαίου, επιλέγοντας κάθε φορά τη δυσμενέστερη ρύθμιση για εμάς.

Η απόφαση αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε λόγω σκόπιμης κωλυσιεργίας από την Πρόεδρο ΔΣ ΣΕΜΟΔ και την παράταξη της πλειοψηφίας.

Υπερασπίσαμε με κάθε τρόπο μέσα στο ΔΣ τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της 27/9/2018, σύμφωνα με τις οποίες, συνεχίζουμε να διεκδικούμε «Την Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στο μισθό, ώστε να έχουμε πραγματικές αυξήσεις από δω και πέρα και να υπολογίζεται το σύνολο των αποδοχών μας στις συντάξιμες αποδοχές».

Αντιδράσαμε έντονα στο χαρακτηρισμό της προσωπικής διαφοράς ως «μεταβλητό μέρους του μισθού» και επισημάναμε ότι, οι όποιες αιτιάσεις των σχετικών εγκυκλίων του ΕΦΚΑ, αποτελούν αυθαίρετες ερμηνείες υπηρεσιακών υπαλλήλων που δεν προκύπτουν από την ασφαλιστική νομοθεσία (Ν. 4387/16 όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.4670/20), ούτε και από τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν 4354/15 που αφορά μισθολογικές ρυθμίσεις και μόνο, δημοσιοποιώντας ανάλογη προσέγγιση από την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Επιπρόσθετα, η σύζευξη του μισθολογικού καθεστώτος (δηλαδή διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου του Ν.4354/15) με τις διατάξεις του ασφαλιστικού καθεστώτος δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, αντίκειται με το καθεστώς πρόσληψής μας και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις στον ΕΦΚΑ, ως εργαζόμενων Ιδιωτικού Δικαίου. Η εταιρία επέλεξε προφανώς εφεξής να μας υπάγει στις διατάξεις που αφορούν τους Δημόσιους Υπαλλήλους και Στρατιωτικούς (αρθ 4 έως 8 του ν. 4387/2016) και όχι σε αυτές για τους Υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου (αρθ 27 έως 37 του ν. 4387/2016). Σύμφωνα όμως με την ασφαλιστική νομοθεσία, για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου όπως εμείς, δεν υπάρχει μετά την εφαρμογή του ν. 4472/17 δυνατότητα διάκρισης των αποδοχών και ως ασφαλιστέες αποδοχές νοούνται αυτές του άρθρου 38 του Ν.4387/2016, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το άρθρο 34 του Ν.4670/2020, ήτοι οι πάσης φύσεως αποδοχές με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας. Στην έννοια των πάσης φύσεως αποδοχών νοούνται από 1/7/2018 και εφεξής οι αποδοχές που καταβάλλονται κατά πάγιο και συστηματικό τρόπο. Συνεπώς, ανεξάρτητα του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, τα ανωτέρω πρόσωπα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επί του συνόλου των τακτικά καταβαλλομένων αποδοχών.

Η ΜΟΔ ΑΕ, σπεύδοντας να υιοθετήσει τις αυθαίρετες εγκυκλίους, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των συντάξεών μας και του εφάπαξ μας (η αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης και η πληρωμή του υπόλοιπου κανονικής άδειας θα υπολογίζονται μόνο από το βασικό μισθό κλιμακίου, χωρίς την προσωπική διαφορά), θα οξύνει ακόμα περισσότερο τις μεταξύ μας μισθολογικές ανισότητες και θα θέσει ένα σημαντικό μέρος του μισθού μας υπό τη δαμόκλειο σπάθη μελλοντικών περικοπών στους μισθούς του δημοσίου.

Συνάδελφοι,

Οι υπογράφοντες υποστηρίζουμε ότι δεν μπορούμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον μας με επιλογές που μπορούν να μας οδηγήσουν στην περικοπή του μισθού μας ή στην περικοπή των συντάξιμων αποδοχών μας.

Δηλώνουμε ότι ως παρατάξεις θα προσφύγουμε άμεσα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ενάντια στην εξέλιξη αυτή και θα συντονίσουμε, εάν χρειαστεί, ομαδική προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια.

Τα μέλη του ΔΣ

Ψαλλίδας Δημήτρης, Αντιπρόεδρος

Αναγνωστίδου Κατερίνα

Μιχελιουδάκη Κική

Χρηστίδου Χρηστίνα