- Ούτε δεδομένο το οκτάωρο πια, ούτε η σταθερή και μόνιμη εργασία, πρέπει να παλέψουμε ξανά για τα ίδια δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, που κυβέρνηση, ΣΕΒ και κάποιοι εργοδότες μεθοδεύουν να γίνουν εργολαβικοί, για την Πρωτομαγιά λέμε: πρέπει να ενισχυθούμε όλοι μαζί, να διεκδικήσουμε, να προστατέψουμε αυτό που έρχεται, τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.
Είναι μία πρωτόγνωρη Πρωτομαγιά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί υγειονομικά, αλλά ταυτόχρονα έχουμε τόσα μπροστά μας που είναι λες και δεν πέρασε μία ημέρα από το Σικάγο, από τον Καλλέργη, ως τώρα. Φτάνουμε δυστυχώς να διεκδικούμε τα ίδια πράγματα, ούτε το οκτάωρο είναι δεδομένο πλέον ούτε η σταθερή και μόνιμη εργασία. Καλούμαστε το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουμε και παλέψουμε για τα ίδια δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους, είπε ο κ. Μυλωνάς.
Θέληση της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και πολλών εργοδοτών είναι να πάμε στο μοντέλο «μισή εργασία, μισός μισθός», είπε σε άλλο σημείο, με τεράστια ελαστικοποίηση παντού στην εργασία. Έφτασαν στο σημείο σε εξαγγελίες να μιλάνε για 70% τηλεεργασία, θεωρούν ότι σε αυτό το ποσοστό πρέπει να πάμε, όταν ήδη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τηλεεργασία είναι τεράστια.
Αναφερόμενος στο συνδικαλισμό, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι είναι πυλώνας της Δημοκρατίας, αναφαίρετο δικαίωμα και πολύ σημαντική πτυχή της ζωής μας, πρέπει να την ενισχύσουμε και να συμμετέχουμε. Παθογένειες και προβλήματα υπάρχουν, έχουμε απογοητεύσει κόσμο, δεν μας ακολουθούν στο βαθμό που θα θέλαμε, αλλά αυτή την στιγμή, μέσα στην κρίση, πάρα πολλά συνδικάτα πάλεψαν, ήταν εκεί, παρακολούθησαν κλάδους, στήριξαν εργαζόμενους. Εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πολίτες, όπως με την πολιτική, έτσι και με τον συνδικαλισμό, να ενταχθούμε και να παλαίψουμε. Γιατί μόνοι μας δεν θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με τον εργοδότη. Η Επιθεώρηση Εργασίας υπολειτουργεί, ο ΟΜΕΔ δεν υπάρχει, ένας εργαζόμενος ή μικρό συνδικάτο δεν μπορεί να παλέψει μόνο του. Πρέπει ο κόσμος να μπει στα σωματεία, να τα ενισχύει, να τα αλλάξουν ώστε να τους ικανοποιούν.
Εμείς για την Πρωτομαγιά λέμε: πρέπει να ενισχυθούμε όλοι μαζί, να διεκδικήσουμε, να προστατέψουμε αυτό που έρχεται, μας ανησυχεί πάρα πολύ. Αν το εγκαταλείψουμε, πούμε «ό,τι πει η κυβέρνηση, ότι αποφασίσει», θα τείνουμε να γίνουμε όλοι εργολαβικοί εργαζόμενοι, προειδοποίησε ο ίδιος.
Υπογράμμισε εξάλλου τις πολλές καταγγελίες, ακόμη και για κλάδους που παλέψαμε να μπουν στην «προστασία» της επιδότησης όπως είπε. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει χρήματα από τον Μάρτιο και δεν προβλέπεται να πάρουν το επόμενο διάστημα. Εξαγγέλθηκε η ένταξη κλάδων, αλλά δεν έχει ανοίξει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είτε για τεχνικά προβλήματα είτε επειδή δεν υπάρχουν πουθενά ξαφνικά οι ΚΑΔ των εταιρειών. Αντιμετωπίζουμε ήδη τεράστιο πρόβλημα, πάρα πολλοί εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν πληρωθεί, δεν έχουν χρήματα. Ακόμη και από τους ίδιους δεν επιβεβαιώνεται η προσδοκία της κυβέρνησης για κάλυψη 750.000-800.000, είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που θα καλυφθούν.
Το τεράστιο πρόβλημα όμως, σημείωσε, είναι για τους υπόλοιπους, αυτή την στιγμή, όχι μετά το «άνοιγμα». Ψάχνουμε να δούμε πώς και αν πληρώνονται 700.000-800.000 εργαζόμενοι, που ούτε καλύπτονται ως δικαιούχοι των 800 ευρώ. Υπάρχει ήδη χάος στην αγορά εργασίας και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Είναι τεράστιο πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία επικοινωνία και με τους εργοδότες και με τους εργαζόμενους, για τα μέτρα δεν πήραν την γνώμη των φορέων των εργαζόμενων, δεν υπήρχαν στο διάλογο, τις προτάσεις, τις συμβουλευτικές διαδικασίες, ούτε η αντιπολίτευση ούτε οι θεσμοί.
Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο πώς πάμε στην επόμενη ημέρα, τόνισε ο κ. Μυλωνάς. Φωνάζουν όλοι να ακολουθήσουμε τουλάχιστον το απλό μοντέλο που ακολουθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, να ενισχύουμε τον μισθό και όχι την ανεργία, το πιο βασικό. Να προστατεύσει η κυβέρνηση μέρος του μισθού (ποσοστό 65%-100% είναι σε όλες τις χώρες), να έχει ο κόσμος να ζήσει και να επανέλθουμε στην εργασία μας, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Αντίθετα, ψάχνουμε να βρούμε τι και πόσο επίδομα θα δώσουμε στους ανθρώπους για να μην δουλεύουν. Τελείως ανάποδα… Πέραν του τουρισμού που είναι ιδιαίτερη περίπτωση καθώς κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να μην ανοίξουν, στους υπόλοιπους κλάδους δεν υπάρχει πρόβλημα να προστατευτεί ο μισθός του εργαζόμενου.
Ο κ. Βρούτσης δεν προχωρά καν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι το 2020, να παραταθούν οι συμβάσεις. Αλλά είναι βασικό να προστατευτούν οι μισθοί, για να υπάρχει κατανάλωση, να μπορούν οι εργαζόμενοι να αγοράσουν, να αρχίσει να παίρνει μπρος. Αν ξαναπάμε στο μοντέλο που κάποιοι θα δουλεύουν για 500 ευρώ, θα ξαναπάθουμε όσα πάθαμε στα μνημόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις αυξήθηκε ο κατώτατος και καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός, άρχισε να παίρνει μπρος η οικονομία.