Ο αγώνας των εργατών του Σικάγο για την θεσμοθέτηση του οκτάωρου και την βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας παραμένει πάντα επίκαιρος. Οι αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων από το 1893 για καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας, οκτάωρο, καταβολή αποζημίωσης σε όσους δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω εργατικού ατυχήματος, η εξέγερση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 αποτελούν σταθμούς στην πορεία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Μας θυμίζουν, ότι βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες.
Σήμερα εν έτη 2020 το ξέσπασμα της πανδημίας, πυροδότησε μια πρωτόγνωρη κρίση, υγειονομική και εν συνεχεία, λόγω του μαζικού ,παγκόσμιου εγκλεισμού και οικονομική. Η υγειονομική κρίση, ανέδειξε την αξία του συκοφαντημένου και απαξιωμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όχι στα υποκριτικά λόγια των κυβερνώντων, αλλά στη συνείδηση της κοινωνίας. Αναδείχθηκαν ακόμη οι αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας που απαξιώθηκαν από την βαρβαρότητα και τις κατακερματισμένες κοινωνίες του νεοφιλελευθερισμού.
Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, επέδειξαν πρωτοφανή αυταπάρνηση και η κοινωνία, ωριμότητα και αίσθημα συλλογικής ευθύνης, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ, πέραν μιας γενικόλογης αναγνώρισης, στη πράξη συνεχίζει να απαξιώνει την εργασία και το δημόσιο.
Και αν η πανδημία, ήταν ένας αστάθμητος παράγοντας, οι πολιτικές που αναλαμβάνονται, διαιωνίζουν τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και το ταξικό πρόσημο με το οποίο ασκείται η διακυβέρνηση της ΝΔ. Με συνεχείς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με το πρόσχημα της πανδημίας, απορρύθμισε πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, νομιμοποίησε την εκ περιτροπής εργασίας τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις.
Παρά την ανάγκες που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση, και τα καλά λόγια του πρωθυπουργού το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παρέμεινε ανοχύρωτο, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χωρίς επάρκεια υλικών, χωρίς χρηματοδότηση, εξαρτώμενο από την “καλοσύνη” των δωρητών.
Φέρνει προς ψήφιση, χωρίς διαβούλευση και με κλειστά σχολεία, νομοσχέδιο συντηρητικής παλινόρθωσης στην εκπαίδευση, που διαλύει την δημόσια εκπαίδευση. Επαναφέρει τον αναχρονιστικό θεσμό της διαγωγής. επιτίθεται στην Επαγγελματική εκπαίδευση στην οποία πετά το 30% των μαθητών εκτός του δημόσιου συστήματος με τον ηλικιακό κόφτη των 17 ετών. Παράλληλα προχωρά στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των θέσεων εργασίας, τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και την υποβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Συνάμα, παραβιάζει κάθε έννοια συνταγματικής τάξης και δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου, καθώς στελεχώνει εξ ολοκλήρου δημόσιες υπηρεσίας και καλύπτει θέσεις ευθύνης με μετακλητούς υπαλλήλους, εγκαθιδρύοντας όχι επιτελικό, αλλά κομματικό κράτος.
Καταργεί κάθε περιβαλλοντικό έλεγχο για επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές, δίνοντας δώρο την ελληνική φύση, σε κάθε λογής “επενδυτή” της αραχτής.
Την ίδια στιγμή, χαρίζει, προκλητικά, εκατομμύρια σε δημοσιογραφικούς ομίλους, παραχωρησιούχους εθνικών οδών και κομματικούς φίλους, ιδιοκτήτες αμφιβόλου ποιότητας ΚΕΚ σε ένα πρωτοφανές οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο. Η υγειονομική κρίση, ο εγκλεισμός, η ασθένεια και ο θάνατος, δεν είναι παρά η ευκαιρία για την κυβέρνηση της ΝΔ να επιτεθεί στους εργαζόμενους, κάνοντας δώρα στους επιχειρηματίες φίλους της.
Η σοβούσα ύφεση, αναμένεται να πυροδοτήσει μια βαθιά οικονομική κρίση, μεγαλύτερη από αυτήν της εποχής των Μνημονίων και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα θύματά της και αυτή τη φορά. Απαιτείται όμως επαγρύπνηση, αναδιοργάνωση και ευρηματικότητα μπροστά στις προκλήσεις της νέας περιόδου.
Τα πολλαπλά μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς είναι επίκαιρα και αναγκαία στις μέρες μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν την Παρασκευή 1η Μαΐου στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, εκφράζοντας έτσι την εναντίωσή στην εργασιακή απορρύθμιση και τις μειώσεις μισθών. Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση