Στον αέρα βρίσκονται οι συλλογικές συμβάσεις ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται – μέσω του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα – ότι δρομολογούνται μειώσεις στους μισθούς είτε σε συνδυασμό με τη μείωση του χρόνου εργασίας, είτε και χωρίς αυτή.
Σύμφωνα, με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, «εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν από την καθυστέρηση υλοποίησης των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας» προς την ομοσπονδία «για τη νομοθετική παράταση – εντός της Μ. Εβδομάδας – των ΣΣΕ (και ΔΑ) που έληξαν ή πρόκειται να λήξουν, ως στοιχειώδη πράξη προστασίας των όρων εργασίας και αμοιβής εργαζόμενων που καλύπτονται από αυτές».
«Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται εκτός προστασίας αυτών των συλλογικών ρυθμίσεων και να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος τα επίπεδα των όρων εργασίας και αμοιβών να κατρακυλήσουν ακόμη περισσότερο και οι εργαζόμενοι να δεχθούν ένα ακόμη καίριο πλήγμα στα εργασιακά τους δικαιώματα», τονίζει η ΓΣΕΕ επισημαίνοντας ότι «η αποτροπή του κινδύνου αυτού αποτελεί ευθύνη ιδίως του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένουμε να προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική παράταση. Διαφορετικά οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία ν’ αποδομήσουν πλήρως το συλλογικό δίκαιο».
Κι ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν υπογράφει για τις συλλογικές συμβάσεις ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την επερχόμενη μείωση μισθού για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με την επιβολή ευέλικτων μορφών εργασίας το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, κληθείς να απαντήσει σε ερωτήματα αναφορικά με δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως τις τελευταίες μέρες κι ανέφεραν ότι το Δημόσιο θα καλύπτει ένα μέρος και συγκεκριμένα το 40% έως 60% στη διαφορά του μισθού που θα δίνει ο εργοδότης στον εργαζόμενο για το διάστημα που αυτός δε θα εργάζεται (αφορά κυρίως την εκ περιτροπής εργασία), απάντησε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται η επεξεργασία του σχεδίου της κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα της μετάβασης έως την απόλυτη κανονικότητα.
«Όταν ένας επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τον εργαζόμενο, το κράτος θα συνεισφέρει για τον αριθμό των ημερών που δεν είναι σε εργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.