- Η κυβέρνηση καθυστερεί να νομοθετήσει την παράταση ισχύος των ΣΣΕ που λήγουν
- Είναι βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση κράτησε μια ετεροβαρή στάση, με κύρια θύματα τους εργαζόμενους.
Διονύσης Τεμπονέρας -Δικηγόρος ,Εργατολόγος
Οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας, η ιδιότυπη εκ περιτροπής εργασία, η επέκταση της τηλεργασίας ως μονομερές δικαίωμα του εργοδότη κλπ., είναι μόνο λίγα από τα μέτρα, που έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στους όρους εργασίας και στις αμοιβές των εργαζομένων.
Όλα τα ανωτέρω βέβαια θα μπορούσε κάποιος αφελής να ισχυριστεί ότι γίνονται προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Τι γίνεται όμως με τους μισθούς;
Η ολιγωρία(;) της Κυβέρνησης να προβλέψει την νομοθετική παράταση ισχύος των ΣΣΕ, που λήγουν κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων, επιφυλάσσει οδυνηρές συνέπειες για τους μισθούς. Λόγω των περιορισμών της κυκλοφορίας, είναι εξαιρετικά δυσχερής η διενέργεια διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Οι εργοδότες βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, να κωλυσιεργήσουν και να μην προχωρήσουν στην υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σύντομα χιλιάδες εργαζόμενοι να μείνουν ακάλυπτοι και να βρεθούν αβοήθητοι απέναντι σε τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις, που μοιραία θα προτείνουν οι εργοδότες και που θα προβλέπουν μετά βεβαιότητας μειώσεις αποδοχών.
Είναι επίσης απορίας άξιο, γιατί μετά από δύο δελτία τύπου της ΓΣΕΕ(!) που επισημαίνουν το θέμα, η κυβέρνηση απλά κωφεύει. Η καθυστέρηση αυτή, σε συνδυασμό με το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων, την επόμενη εβδομάδα θα προκαλέσει ”τσουνάμι” προτάσεων προς τους εργαζόμενους, για περικοπές αποδοχών με την απειλή της απόλυσης(κυρίως για τις κλειστές επιχειρήσεις που δεν προστατεύονται).
Η ΓΣΕΕ επεσήμανε, ότι με τη λήξη των ισχυουσών ΣΣΕ και την πάροδο της τρίμηνης παράτασης των όρων τους, είναι ορατός ο κίνδυνος να περικοπούν νόμιμες αποδοχές και επιδόματα που δεν εμπίπτουν στο περιορισμένο εύρος της μετενέργειας.
Ζήτησε μάλιστα από τις 26-3-2020, με έγγραφό της προς το Υπουργείο Εργασίας, να παραταθεί νομοθετικά η ισχύς όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (ΣΣΕ και ΔΑ) των οποίων η συμβατική διάρκεια ή η νομοθετική παράταση ισχύος των όρων τους έληξε ή θα λήξει μέσα στην περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων.
Ζήτησε ακόμα μετά τη λήξη εφαρμογής των έκτακτων μέτρων να παρασχεθεί στα μέρη επαρκής χρόνος (ίσος, τουλάχιστον, με την προβλεπόμενη νομοθετική παράταση των κανονιστικών όρων τους) για τη διαπραγμάτευση, με σκοπό την κατάρτιση νέων συλλογικών ρυθμίσεων.
Και τί έκανε η κυβέρνηση;
Τίποτα απολύτως…
Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως ξεκάθαρη πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να ικανοποιήσει την εργοδοσία και να συμπιέσει περαιτέρω τους μισθούς των εργαζομένων.
Άλλωστε, πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι μέσα σε τρεις μέρες το υπουργείο κατάφερε να στήσει όλο το κόλπο με τα voucher, αλλά ένα μήνα μετά το σχετικό έγγραφο της ΓΣΕΕ, κάνει απλά τα στραβά μάτια…