Στο περιθώριο και εκτός κάθε πρόνοιας είναι όσοι απασχολούνται περιστασιακά με συμβάσεις έργου και για ελάχιστα χρήματα σε διάφορες εταιρείες. Πρόκειται για τους αφανείς και επισφαλώς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όπως όσοι καλούνται μία στο τόσο από τις διάφορες εταιρείες ερευνών, φερ’ ειπείν, για να πάνε πόρτα-πόρτα και να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια που τους έχουν δοθεί.
Για περισσότερα από 20 χρόνια η Τ. εργάζεται περιστασιακά σε τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων υπογράφοντας κάθε φορά συμβάσεις έργου που διαρκούν από λίγες μέρες μέχρι και ένα μήνα στην καλύτερη και από τις οποίες οι απολαβές της δεν ξεπερνούν ετησίως τις 10.000 ευρώ. Με την έναρξη της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, οι εταιρείες ανέστειλαν τις εργασίες τους και τις συμβάσεις των εργαζομένων τους προκειμένου αυτοί να επωφεληθούν από το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.
Από τη διαδικασία εξαιρούνται όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης και έχουν υπογράψει συμβάσεις έργου, αυτοί δηλαδή που βρίσκονται στην πιο δεινή οικονομική θέση απ’ όλους χωρίς σταθερή σχέση εργασίας και χωρίς σταθερές απολαβές.
Πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι δεν ανήκουν ούτε στην κατηγορία των μισθωτών, ούτε εργάζονται σε συνθήκες μερικής απασχόλησης, ούτε απασχολούνται με «μπλοκάκι». Πρόκειται για χιλιάδες «αόρατους» εργαζόμενους για εργαζόμενους «μίας χρήσης», όπως λένε οι ίδιοι, που από τη στιγμή που δεν εξυπηρετούν ούτε τις στατιστικές και φυσικά ούτε το αφήγημα του success story της κυβέρνησης, μένουν εκτός κάθε πρόβλεψης και αφήνονται χωρίς καμία απολύτως στήριξη την δύσκολη αυτή περίοδο. Χωρίς να είναι σε θέση να εργαστούν έστω και για τα λίγα αυτά χρήματα που πληρώνονταν, και χωρίς να δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν νοίκι, ηλεκτρικό, τηλέφωνο και φαγητό με τα ελάχιστα χρήματα που τυχόν είχαν αποταμιεύσει.
«Τι θα πω στον ιδιοκτήτη που ζητά το ενοίκιο; Πού θα βρω τα χρήματα για να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις που τρέχουν όλη αυτή την περίοδο; Ακούω να λένε με ικανοποίηση ότι έχει καλυφθεί το 86% των εργαζομένων από τα μέτρα ενίσχυσης. Γιατί όχι το 100%; Πώς είναι δυνατόν να μένουν αόρατοι τόσοι άνθρωποι;» είναι τα γεμάτα αγωνία ερωτήματα που θέτει η Τ. μιλώντας στην «Εφ.Συν.», η οποία μάλιστα έστειλε και ηλεκτρονικό μήνυμα στο υπουργείο Εργασίας θέτοντας το ζήτημα και ζητώντας να βρεθεί λύση για το σύνολο των εργαζομένων.
Για το ζήτημα έχει ξεκινήσει συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών στη γνωστή πλατφόρμα avaaz με τους εργαζόμενους να διεκδικούν να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του επιδόματος. Το ψήφισμα ήδη έχει συγκεντρώσει 1.128 υπογραφές.