Νόμιμες οι δημόσιες διαδηλώσεις στη Γερμανία παρά τους περιορισμούς λόγω covid-19

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νόμιμες οι δημόσιες διαδηλώσεις στη Γερμανία παρά τους περιορισμούς λόγω covid-19

Το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την Πέμπτη το δικαίωμα των πολιτών να διεξάγουν πολιτικές διαμαρτυρίες, παρά τους περιορισμούς που εισήχθησαν λόγω του κορωνοϊού COVID-19.

Η υπόθεση έφτασε το δικαστήριο έπειτα από αίτημα μία ομάδας ακτιβιστών στην πολιτεία της Έσσης (Hesse) με τίτλο «Ενίσχυση της υγείας αντί της αποδυνάμωσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων – προστασία ενάντια σε ιούς και όχι ανθρώπους».

Οι διαδηλωτές ήλπιζαν ότι το δικαστήριο θα τους επέτρεπε να συγκεντρωθούν χωρίς περιορισμό στη γερμανική πόλη Giessen, παρά τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα λόγω COVID-19.

Με την απόφασή του το δικαστήριο επιτρέπει στους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν, απαιτεί όμως να τηρούν τις πρακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης (social distancing).

«Το διάταγμα της κυβέρνησης της Έσσης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού δεν περιλαμβάνει γενική απαγόρευση των υπαίθριων συγκεντρώσεων για περισσότερα από δύο άτομα που δεν ανήκουν στο ίδιο νοικοκυριό», αναφέρει το δελτίο τύπου του δικαστηρίου, τονίζοντας ότι «η ελευθερία του συνέρχεσθαι προστατεύεται από θεμελιώδη δικαιώματα.»

Το άρθρο 8 του γερμανικού συντάγματος ορίζει ότι «όλοι οι Γερμανοί θα έχουν το δικαίωμα να συγκεντρώνονται ειρηνικά και χωρίς όπλα χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση ή άδεια», αλλά προσθέτει ότι «στην περίπτωση υπαίθριων συναθρολισεων, αυτό το δικαίωμα μπορεί να περιορίζεται από ή σύμφωνα με έναν νόμο».

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου βασίστηκε σε αυτό το άρθρο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, απαίτησε όμως από όλους τους διαδηλωτές να ακολουθήσουν τις οδηγίες περί κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του Συντάγματος της Ελλάδας, «απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως νόμος ορίζει». Στην ερμηνευτική δήλωση του άρθρου αναφέρεται πως «στην απαγόρευση της παραγράφου 4 δεν περιλαμβάνεται η απαγόρευση της εξόδου με πράξη του εισαγγελέα, εξαιτίας ποινικής δίωξης, ούτε η λήψη μέτρων που επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας ή της υγείας ασθενών, όπως νόμος ορίζει».

Η Γερμανία έχει 145.743 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 4.642 θανάτους.

Πηγή:jurist.org