- Έξι εκατομμύρια μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι βρέθηκαν σε κατάσταση αναστολής εργασίας στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO., που προειδοποίησαν ότι όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει πιο ομοιογενή στοιχεία πιθανώς ο αριθμός αυτός να είναι υψηλότερος.
Οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO., το μεγαλύτερο ισπανικό συνδικάτο, υπογράμμισαν επίσης ότι τα στοιχεία αυτά δεν σημαίνουν ότι η πραγματική ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη, γιατί οι νομοθετικές ρυθμίσεις και οι συμφωνίες ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες προβλέπουν την επιστροφή όλων των μισθωτών στην εργασία τους με τις ίδιες συμβάσεις, αποδοχές και δικαιώματα μετά το τέλος της πανδημίας.
«Θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τρομερά καταστροφική κατάσταση στην απασχόληση από τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας, εάν η κυβέρνηση μετά από διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα και τους εργοδότες δεν προστάτευε την εργασία, γιατί φθάσαμε να έχουμε έως και 80.000 αιτήσεις διακοπής της εργασίας την ημέρα», τόνισε η γραμματέας Συνδικαλιστικής Δράσης των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. Μαρί Κρουθ Βιθέντε.
Οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO. υπογράμμισαν επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες επιβραδύνθηκε ο ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για να θέσουν σε καθεστώς προσωρινής ανεργίας το προσωπικό τους.
«Η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και έβαλε βέτο στις απολύσεις προστατεύοντας τους εργαζόμενους, αλλά εάν δεν αλλάξουμε το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που μας έχουν επιβάλλει τα τελευταία χρόνια τα πράγματα δεν θα διορθωθούν σημαντικά για τους εργαζόμενους, γιατί με βάση τη νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων οι εργαζόμενοι φθάνουν να παίρνουν επιδόματα που είναι ορισμένες φορές κατώτερα από τον κατώτατο μισθό, που η σημερινή κυβέρνηση αύξησε στα 950 ευρώ το μήνα», τόνισε ο Γκονθάλο Πίνο, ο γραμματέας Συνδικαλιστικής Πολιτικής της UGT, του δεύτερου σε μέγεθος ισπανικού συνδικάτου.
Οι αιτήσεις για αναστολή εργασίας ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια μέσα σε ένα μήνα, ξεπερνώντας τις συνολικές απολύσεις της προηγούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης, προειδοποίησαν οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO.
Ένας στους τρεις μισθωτούς στην Ισπανία βρίσκεται σε κατάσταση αναστολής της σύμβασης εργασίας του εξαιτίας του κορωνοϊού, αριθμός που ξεπερνά το σύνολο των ανέργων που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση του 2008-2013 και η υποχώρηση της απασχόλησης τα έξι χρόνια που ακολούθησαν με την υποτιθέμενη ανάκαμψη της οικονομίας έως το 2019, προειδοποίησε το μεγαλύτερο ισπανικό συνδικάτο, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που επεξεργάστηκε από τις 17 Περιφέρειες της χώρας και το υπουργείο Εργασίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι 515.554 επιχειρήσεις ζήτησαν τη προσωρινή διακοπή της εργασιακής σχέσης 4.060.326 μισθωτών, αριθμός ο οποίος είναι αρκετά υψηλότερος εάν προστεθούν τα ακριβή στοιχεία από δύο Περιφέρειες της χώρας, της μεγάλης Περιφέρειας της Μαδρίτης και της μικρότερης Περιφέρειας των Αστουριών, των οποίων οι δύο δεξιές κυβερνήσεις κωλυσιεργούν στην ανακοίνωση των όλων στοιχείων.
Για τις Εργατικές Επιτροπές CC.OO. τα περισσότερα από 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι που βρίσκονται πλέον προσωρινά άνεργοι ξεπερνούν κατά 16% τα 3,45 εκατομμύρια άτομα που έχασαν την εργασία τους από το 2008 έως το 2013 ή κατά 43% τα 2,8 εκατομμύρια άτομα που έχασαν την εργασία τους από το 2014 έως και το 2019. Το Μάρτιο πάντως εξαφανίστηκαν από τα εμπορικά μητρώα 85.000 επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία είναι ακόμη χειρότερα προειδοποίησαν οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO. γιατί στον αριθμό αυτό των προσωρινών ανέργων μισθωτών θα πρέπει να προστεθούν οι 990.000 αιτήσεις για προσωρινή διακοπή της δραστηριότητας των αυταοαπασχολούμενων από τα τέλη Φεβρουαρίου και την απώλεια 900.000 εργαζομένων από την Κοινωνική Ασφάλιση.
Οι προσωρινά άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που διέκοψαν τις δραστηριότητές τους δεν έχασαν την Κοινωνική Ασφάλιση χάρη στις ταχύτατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων που προχώρησε η κυβέρνηση συνασπισμού του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας.
Την ίδια στιγμή 4 στις 5 επιχειρήσεις που ζήτησαν να θέσουν σε προσωρινή ανεργία τους εργαζόμενούς τους ανήκουν στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων το 70% έχει λιγότερους από 5 εργαζόμενους, ποσοστό που φθάνει στο 80% για τις επιχειρήσεις με έως 10 εργαζόμενους.
Το 95% των επιχειρήσεων που έθεσαν εργαζόμενους στο καθεστώς προσωρινής ανεργίας επικαλέστηκαν την «ανωτέρα βία», που αναγνωρίζεται από τα δύο διατάγματα που εξέδωσε το Μάρτιο η κυβέρνηση Σάντσεθ για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.