Επιστολές που έστειλε η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό και στα αρμόδια Υπουργεία για τη στήριξη των εργαζομένων, λόγω Covid-19:
1)
“Υπ’ όψιν:
– Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη
– Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κου Νικόλα Γιατρομανωλάκη
– Υπουργού Οικονομικών, κου Χρήστου Σταϊκούρα
– Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κου Άδωνι Γεωργιάδη
– Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κου Ιωάννη Βρούτση
– Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., κου Γιώργου Πιτσιλή
Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,
Η βιομηχανία του Θεάματος παγκόσμια προσπαθεί να μετρήσει την οικονομική καταστροφή που υπέστη και θα υποστεί από τον COVID-19, αφού είναι από τις πρώτες που επλήγησαν και η τελευταία που θα ανακάμψει.
Σύμφωνα με την IATSE (International Alliance of Theatrical Stage Employees) 120.000 θέσεις εργασίας των μελών της χάθηκαν ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού.
Μεγάλα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά studio ακύρωσαν παραγωγές ταινιών και τηλεοπτικών σειρών που ήταν στο στάδιο της προπαραγωγής ή είχαν εξαγγελθεί ότι θα ξεκινήσουν. Αιτία η προσπάθεια για αναχαίτιση της εξάπλωσης του COVID-19. Οι συνθήκες εργασίας στον συγκεκριμένο χώρο είναι τέτοιες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής (πολυάριθμα κινηματογραφικά συνεργεία σε μικρούς χώρους, ειδικότητες που δουλεύουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, χρησιμοποίηση ενός εργαλείου από πολλούς ανθρώπους κ.λπ.). Επίσης, η όποια επένδυση με κλειστές τις κινηματογραφικές αίθουσες και τα μεγάλα Φεστιβάλ φαντάζει ανεδαφική.
Το ICG (International Cinematographers Guild) με 9.000 μέλη μιλά για την μακροχρόνια ανεργία που θα προκύψει για τους εργαζόμενους κινηματογραφιστές και ζητά μέτρα στήριξης τους.
Στην Ελλάδα, ακολουθώντας την λογική της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας, όλες οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές σταμάτησαν, δημιουργώντας ανεργία 100% στον κλάδο μας.
Πέρα από τα μέτρα στήριξης των εταιρειών παραγωγής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.–Ο.Τ. ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία την άμεση οικονομική στήριξη των μελών της που εργάζονται σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού χώρου, είτε ήταν σε συνθήκη πρόσληψης, η οποία διακόπηκε εξαιτίας του κορωνοϊού, είτε μένουν άνεργοι εξαιτίας του ότι εγχώριες και ξένες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ακύρωσαν τα γυρίσματα για τον ίδιο λόγο, καθιστώντας τους έτσι μακροχρόνια άνεργους.
Με εκτίμηση,
Tο Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.T.”
2)
“Υπ’ όψιν:
– Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη
– Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κου Νικόλα Γιατρομανωλάκη
– Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κου Κυριάκου Πιερρακάκη
– Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών, κου Λεωνίδα Χριστόπουλου
– Υπουργού Οικονομικών, κου Χρήστου Σταϊκούρα
– Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κου Άδωνι Γεωργιάδη
– Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κου Ιωάννη Βρούτση
– Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., κου Γιώργου Πιτσιλή
Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,
Η Υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας Monika Grütters δήλωσε:
«Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες, ξέρουμε για την απόγνωση τους».
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα παράσχει με την ονομασία “Επείγουσα Βοήθεια Corona” έκτακτη οικονομική βοήθεια υπό μορφή επιχορηγήσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν άμεσα λειτουργικά κόστη, όπως ενοίκια κινηματογράφων, μουσικών συλλόγων ή ατελιέ καλλιτεχνών, αλλά και δάνεια για επαγγελματικούς χώρους ή πληρωμή δόσεων leasing, σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις συνολικού ύψους έως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ενδιάμεσα προβλήματα χρηματοδότησης.
Όσον αφορά στα προσωπικά μέσα διαβίωσης κάθε ενδιαφερόμενου ατόμου, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση διευκολύνει, επίσης, την πρόσβαση στη βασική κοινωνική ασφάλιση για ατομικά αυτοαπασχολούμενους. Για περίοδο έξι μηνών, τα περιουσιακά στοιχεία ουσιαστικά δεν θα λαμβάνονται υπόψη, η πρόσβαση σε επιδόματα παιδιών καθίσταται ευκολότερη και αναγνωρίζονται τα έξοδα στέγασης και θέρμανσης. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και οι δήμοι παρέχουν επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ για το μέτρο αυτό.
Ο Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων και του Τουρισμού της Ιταλίας Dario Franceschini δήλωσε:
«Λαμβάνουμε υπόψη τα πολλά αιτήματα που εξέφρασαν οι επαγγελματικές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς, με τους οποίους διεξήγαμε στενές συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες».
Το ιταλικό συμβούλιο υπουργών ενέκρινε νομοθετικό διάταγμα που αποσκοπεί στη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τουριστικούς και πολιτιστικούς κλάδους της Ιταλίας, σε απάντηση στην πανδημία COVID-19. Τα μέτρα που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για ζωντανές παραστάσεις, ταινίες και οπτικοακουστικά έργα συνολικού ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ.
Με το διάταγμα αυτό οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας, του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού τομέα θα έχουν πρόσβαση σε έκτακτα επίπεδα αποζημίωσης που αποσκοπούν στη συγκράτηση των αρνητικών επιπτώσεων των περιορισμών έκτακτης ανάγκης που επιβάλλει η κυβέρνηση. Η αποζημίωση αυτή επεκτείνεται και στους εργαζόμενους χωρίς άλλη μορφή κοινωνικής προστασίας.
Όσον αφορά στο ταμείο έκτακτης ανάγκης για ζωντανές παραστάσεις, ταινίες και οπτικοακουστικά έργα, το ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ έχει δεσμευτεί το 2020 για την υποστήριξη φορέων, δημιουργών, καλλιτεχνών, ηθοποιών και ερμηνευτών ή εκτελεστών που επηρεάζονται από τους περιορισμούς που επιβάλλονται ως αποτέλεσμα του COVID-19 και για επενδύσεις που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση αυτών των τομέων. Ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν και θα διανεμηθούν οι πόροι αυτοί θα επιβεβαιωθεί μέσω διαταγμάτων του Υπουργού Πολιτισμού.
Η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα στήριξης των εργαζομένων του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης.
Στη Ελλάδα αντιθέτως, παρόλο ότι σας έχουμε στείλει επιστολή στις 20/3/2020 εξηγώντας σας την αναγκαιότητα στήριξης των κινηματογραφιστών, καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει, αλλά και καμιά κυβερνητική εξαγγελία για μέτρα στήριξης έχουμε ακούσει.
Η Ε.Τ.Ε.Κ.Τ. – Ο.Τ. ζητά από το Κράτος να εξαγγείλει άμεσα μέτρα στήριξης για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της, ακολουθώντας τη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συνομιλήσει με τις επαγγελματικές Ενώσεις, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία του COVID-19.
Συγκεκριμένα ζητάμε:
1. Επίδομα ανεργίας για 6 μήνες ανεξαρτήτως ενσήμων.
2. Ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας και αναμένουμε τους απαραίτητους χειρισμούς των Υπουργείων.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.T.”
3)
“Υπ’ όψιν:
– Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
– Πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη
– Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη
– Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κου Νικόλα Γιατρομανωλάκη
– Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κου Κυριάκου Πιερρακάκη
– Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών, κου Λεωνίδα Χριστόπουλου
– Υπουργού Οικονομικών, κου Χρήστου Σταϊκούρα
– Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κου Άδωνι Γεωργιάδη
– Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κου Ιωάννη Βρούτση
Θέμα: Εκτός μέτρων στήριξης ο Οπτικοακουστικός Τομέας
Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,
Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα, από τη στιγμή που θα υποχωρήσει ο κορωνοϊός, είναι το οικονομικό πλήγμα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βαθύ.
Να πληροφορήσουμε με την σειρά μας τον Πρωθυπουργό, ότι εμείς οι εργαζόμενοι στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου το επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχουμε είναι αν θα εισακουστεί το πρόβλημά μας από την κυβέρνηση της χώρας και αν το οικονομικό πλήγμα που έχουμε υποστεί θα μας επιτρέψει να ζήσουμε και στην μετά κορωνοϊό εποχή.
Να πληροφορήσουμε, επίσης, τον Πρωθυπουργό ότι η ενημέρωση που έκανε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ευσταθεί, καθ’ ότι τα οικονομικά μέτρα, τα οποία πήρε η κυβέρνηση ΔΕΝ απευθύνονται σε όλους και για αυτό ΔΕΝ έχουν ένα χαρακτήρα ισότητας και δικαιοσύνης.
Ζωντανό παράδειγμα οι εργαζόμενοι για τον Πολιτισμό.
Η Υπουργός Πολιτισμού αντί να τους προστατεύσει τους κουνά το δάχτυλο λέγοντας ότι το Υπουργείο δεν δίνει βοηθήματα (!!!), ο Υπουργός Εργασίας επιδεικτικά τους αγνοεί λέγοντας ότι δεν χωρούν στον δημοσιονομικό σχεδιασμό (!!!), το Υπουργείο Ανάπτυξης ποτέ του δεν αντιλήφθηκε τον κινηματογράφο ως αναπτυξιακό κομμάτι της χώρας (!!!).
Ζητάμε άμεση λύση του προβλήματός μας, συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας μέσω τηλεδιάσκεψης για να τον ενημερώσουμε και να βρεθεί λύση.
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.T. “