«Αυταρχικές συμπεριφορές στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης»
Και… «απειλές» για Άη Στράτη καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου
Σοβαρές καταγγελίες εν μέσω κορονοϊού καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου κάνοντας λόγο για αυταρχικές συμπεριφορές στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, για «τιμωρία» συναδέλφων τους με απειλές για μετακίνηση στον Άη Στράτη από τη 2η ΥΠΕ και έναν… αχταρμά στη διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων και ελλείψεων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου:
«Η πανδημία του κορωνοϊού που διανύουμε φέρνει στην επιφάνεια τα θετικά και τις ελλείψεις του ΕΣΥ αλλά και γενικότερα της διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης κρίσης από κάποιους προϊσταμένους μας.
Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες προς την κεντρική διοίκηση, την 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πειραιώς και νήσων Αιγαίου για αυταρχικές συμπεριφορές της Διοίκησης του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Μυτιλήνης σε βάρος μέρους του προσωπικού. Γιατροί της μονάδας αιτήθηκαν την διακοπή της συμμετοχής τους στις λειτουργίες του ΚΥ Μυτιλήνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετακίνηση προσωπικού για «ρουσφετολογικούς» και «τιμωρητικούς» λόγους γιατί αυτό θα αποδυνάμωνε την λειτουργία του, και ακόμα δεν έχουν λάβει απαντήσεις. Εντύπωση έκαναν τότε τα αντανακλαστικά της ΥΠΕ να τηλεφωνήσει άμεσα και μάλλον αποκλειστικά στους καταγγέλλοντες γιατρούς τυχαία και δήθεν διερευνητικά για να τους ρωτήσει αν θέλουν να μετακινηθούν στον Άι Στράτη για να αντικαταστήσουν τον συνάδελφο τους εκεί, αντίδραση που δείχνει δυστυχώς για άλλη μια φορά την αντίληψη της κεντρικής διοίκησης για την υγειονομική περίθαλψη στα νησιά μας.
Οι παραπάνω καταγγελίες φυσικά περάσαν σε δεύτερη μοίρα, και από την πλευρά των καταγγελλόντων ιατρών μπρος στην κρίση που διανύουμε, αλλά δυστυχώς επανήλθαν στον προσκήνιο γιατί έχουν άμεση σχέση με την διαχείριση του προσωπικού των μονάδων υγείας. Υπάρχουν έγγραφες αναφορές από τους ίδιους ιατρούς ότι ακόμα και μέχρι σήμερα σε κλίμα εκφοβισμού υπάρχουν διαφωνίες ως προς την διαχείριση περιστατικών και ολιγωρίες ως προς την προετοιμασία και την επάρκεια Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και προτείνουν μέχρι και διακοπή της λειτουργίας του ΚΥ Μυτιλήνης και ενσωμάτωση του προσωπικού στο Νοσοκομείο για οικονομία δυνάμεων, συναδελφική αλληλεγγύη αλλά και για έγκαιρο και αποτελεσματικότερο συντονισμό σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κρίση.
Στις 26/3 η 2η ΥΠΕ αποφασίζει ότι ο Γενικός Ιατρός υπεύθυνος της υποδοχής των επειγόντων του ΚΥ Μυτιλήνης, θα «μοιραστεί ταυτόχρονα» στο Νοσοκομείο και για 3 ώρες στην ΤΟΜΥ που συστεγάζεται στο ΚΥ Μυτιλήνης, για το πρωινό του ωράριο. Επιπρόσθετα αποφασίζουν ο ίδιος ιατρός ο οποίος τυγχάνει να είναι και από τους προαναφερθέντες καταγγέλοντες, να μοιράζεται τις εφημερίες του μεταξύ των δύο μονάδων. Προφανώς «εκστασιασμένοι» από την «επιτυχία» της «Σολομώντειας λύσης» που βρήκαν δεν σκέφτηκαν πέραν βέβαια από την εξάντληση του ιατρού, τον πιθανό κίνδυνο διασποράς του ιού. Δεν αναλογίστηκαν ότι η εξαίρεση των ιατρών στην απαγόρευση μετακινήσεων δεν σημαίνει ότι αποφασίζουμε και διατάσσουμε τους γιατρούς που στοχοποιούνται επειδή διαμαρτυρήθηκαν και κατάδειξαν την κακοδιοίκηση του ΚΥ να γυρνάνε πέρα-δώθε στις μονάδες υγείας.
Το αναγκαστικό κλείσιμο των ΚΥ Καλλονής και Πολιχνίτου λόγω θετικού στον κορωνοϊό εργαζόμενης που δουλεύει και στα δύο ΚΥ ίσως να έγινε μάθημα και πρωταπριλιά αποφασίζεται η ακύρωση της προηγούμενης απόφασης και η δημοσίευσης νέας που μετακινεί τον γιατρό εξ’ ολοκλήρου στην ΤΟΜΥ για 2 μήνες «λόγω επειγουσών και επιτακτικών αναγκών» (ποιες να ‘ναι αυτές άραγε;), στην ουσία σ’ ένα γραφείο λίγα μέτρα μακριά από τον χώρο υποδοχής επειγόντων ενώ θα εφημερεύει στο ΚΥ. Σημειωτέο ότι ο γιατρός για τους παραπάνω λόγους έχει αιτηθεί την επιστροφή του στην οργανική του θέση στο ΠΙ Λουτρών. Όσο για την «καρικατούρα» της ΠΦΥ, τις ΤΟΜΥ που αντιπολιτεύτηκε και η σημερινή κυβέρνηση, φαίνεται ότι κάνουν τα αδύνατα δυνατά να εξασφαλίσουν την χρηματοδότησή τους μεσω ΕΣΠΑ ανεξάρτητα από την λειτουργικότητα τους θυσιάζοντας έναν γιατρό «πρώτης γραμμής» μετά την παραίτηση του Παθολόγου που εργαζόταν με σύμβαση εκεί και τον μόνιμο διορισμό του στο Νοσοκομείο. Υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτά γίνονται όταν οι Πνευμονολόγοι του Νοσοκομείου έχουν επιβαρυνθεί το επιπλέον έργο της κρίσης του κορωνοϊού και υπάρχουν διαθέσιμοι δύο πνευμονολόγοι του ΕΣΥ, ένας στο ΚΥ Μυτιλήνης και ένας στο ιατρείο του Αεροδρομίου.
Αντί να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες των υγειονομικών και να επιδιώκουν οικονομία δυνάμεων μας ρίχνουν στον «πόλεμο» να μοιραστούμε τα ήδη λιγοστά «πυρομαχικά» και το λιγοστό προσωπικό με ευχολόγια περί αλληλεγγύης και σπατάλη δυνάμεων και πόρων.
Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η ανθρωπότητα αναδεικνύουμε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα επάρκειας δημόσιων δωρεάν εθνικών συστημάτων υγείας, αυτό δηλαδή που χρόνια τώρα φωνάζουμε διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Διαφωνούμε σε κάθε είδους μετακίνηση εργαζομένου παρά τη θέλησή του και καταγγέλλουμε κάθε είδους αυταρχική συμπεριφορά και εκφοβισμό απ’ όπου κι αν προέρχονται, δηλώνουμε δε ότι οι υγειονομικοί θέλουν να βοηθήσουν ακόμα και με εθελοντική μετακίνηση τους σε κάθε κρίση και ανάγκη του συστήματος υγείας φτάνει να πειστούν με διάλογο ότι αυτό γίνεται δίκαια, με διαφανείς διαδικασίες και για πραγματικές ανάγκες.
Απαιτούμε, άμεσα και όχι την τελευταία στιγμή, από το Υπουργείο Υγείας να «νουθετήσει» την 2η ΥΠΕ ώστε να μην γελοιοποιείται με σπασμωδικές αποφάσεις αλλά να διασαφηνίσει τον ρόλο του ΚΥ Μυτιλήνης και της ΤΟΜΥ στην κρίση του νέου κωρονοϊού στην Λέσβο με εποικοδομητικό διάλογο και διαφανείς διαδικασίες, όχι δια αμέτοχων αντιπροσώπων και να ενισχυθεί ουσιαστικά ο ρόλος του ΚΥ».