- Η κυβέρνηση Κόντε και οι βιομήχανοι, μετά από ένα απεργιακό κύμα στο βιομηχανικό τομέα, αποδέχθηκαν τις προτάσεις των τριών μεγαλύτερων συνδικάτων για το κλείσιμο κάθε μη απαραίτητης δραστηριότητας και τον έλεγχο της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου προστασίας των εργαζομένων.
Του Αργύρη Παναγόπουλου
Οι Ιταλοί βιομηχανικοί εργάτες δεν θα πεθάνουν στα εργοστάσια από τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση Κόντε και οι βιομήχανοι έκανα πίσω μετά το απεργιακό κύμα και δεσμεύτηκαν να κρατήσουν ανοικτές μόνο τις απαραίτητες δραστηριότητες και να εφαρμόσουν επιτέλους του Πρωτόκολλο για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, που οι ίδιοι οι βιομήχανοι υπέγραψαν, αλλά δεν δέχονταν να εφαρμόζουν.
«Τα καταφέραμε. Στην αντιπαράθεσή μας με την κυβέρνηση καταφέραμε να μειώσουμε τον κατάλογο [των επιχειρήσεων] που ανακοινώθηκε την Κυριακή το βράδυ. Καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που θα εργάζονται και ξεκαθαρίσαμε ποιοι θα είναι οι απαραίτητοι τομείς και ποιες οι δραστηριότητες που αυτή τη στιγμή δεν είναι χρήσιμες και θα διακόψουμε για την ασφάλεια όλων. Είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι, μετά το τέλος των πολύωρων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα και την κυβέρνηση Κόντε.
Η κυβέρνηση Κόντε και οι βιομήχανοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μετά τις αυθόρμητες απεργίες τη Δευτέρα και την Τρίτη σε όλο τον βιομηχανικό τομέα με αιχμή την Λομβαρδία και το Πιεμόντε, την περιοχή του Τορίνου, τη σημερινή γενική απεργία των εργατών μετάλλου, του τομέα χημικών και του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στις Περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Λάτσιο και το τελεσίγραφο των τριών μεγαλύτερων συνδικάτων για πανιταλική γενική απεργία τις αμέσως επόμενες ημέρες.
«Τώρα όλοι αυτοί που θα πρέπει να πάνε να εργαστούνε, στην υγεία, στον αγροτο-κτηνοτροφικό τομέα, το εμπόριο, της μεταφορές και σε μερικές απαραίτητες βιομηχανικές δραστηριότητες θα πρέπει να μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια. Το Πρωτόκολλο για την ασφάλεια θα πρέπει να εφαρμοστεί και είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε μόνο του κανέναν εργαζόμενο για να εφαρμοστεί σε κάθε εργασιακό χώρο.
Οι νομάρχες υποχρεώνονται να ενημερώσουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να ελέγχουν εάν όλα αυτά εφαρμόζονται. Θα έχουμε συναντήσει σε εθνικό επίπεδο για να ελέγξουμε ότι αυτό γίνεται. Πιστεύω ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα και ο καρπός όλων αυτών που κάναμε αυτές τις ημέρες. Ευχαριστώ όλους αυτούς που μας στήριξαν αυτές τις ημέρες βάζοντας στο επίκεντρο την ασφάλεια και την υγεία όλων, ευχαριστώ όλα τα άτομα που τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να εργαστούν.
Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για να νικήσουμε τον ιό να ενώσουμε τη χώρα. Εμείς έχουμε ανάγκη ο δικαιολογημένος φόβος, και εδώ είναι η συμβολή μας, να μην μετατραπεί σε οργή. Αυτό μπορεί να γίνει όταν κανείς δεν θα αισθάνεται μόνο του.
Ο ρόλος των συνδικάτων είναι ελέγξουν την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την ασφάλεια, αλλά και ότι η χώρα θα βγει από αυτή την κρίση εάν θέσει στο επίκεντρό της την εργασία, την ασφάλεια και κυρίως εάν προσπαθήσουμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη. Θα δείτε ότι θα τα καταφέρουμε. Δύναμη. Θάρρος. Ενότητα. Είναι η στιγμή να βγάλουμε έξω όλη την εξυπνάδα και την αλληλεγγύη μας», κατέληξε ο Λαντίνι στο σύντομο μήνυμά του από το διαδίκτυο.
ΠΗΓΗ: https://www.avgi.gr/