Ο Τζιουζέπε Κόντε δεν είχε το θάρρος να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιταλοαμερικανού κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και να κλείσει τις μη απαραίτητες οικονομικές δραστηριότητες και υπηρεσίες για να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Η απάντηση των εργαζομένων στις δραστηριότητες που λειτουργούν ακόμη έφτασε στο γραφείο του Κόντε και της συνομοσπονδίας βιομηχάνων Confindustria με τη μορφή δεκάδων απεργιών στις πιο νευραλγικές και μη βιομηχανίες της χώρας. Τα συνδικάτα μάλιστα απείλησαν τον Κόντε και τους βιομηχάνους ότι εάν δεν κλείσουν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και δεν προστατευθούν οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας με μάσκες, γάντια και απαραίτητο εξοπλισμό, θα κατέβουν την ημέρα εφαρμογής του διατάγματος του Κόντε, στις 25 Μαρτίου, σε περιφερειακές oκτάωρες γενικές απεργίες στη Λομβαρδία και στο Λάτσιο χωρίς να αποκλείουν και πανιταλική γενική απεργία.
«Κατεβαίνουμε σε κινητοποιήσεις για να υπερασπίσουμε τη ζωή και την υγεία μας. Το διάταγμα της κυβέρνησης που υπογράφηκε στις 22 Μαρτίου λαμβάνει υπόψη του μόνο μερικώς τις προτάσεις που κατέθεσαν στη κυβέρνηση η CGIL, η CISL και η UIL, γιατί, όπως φαίνεται, πολλές δραστηριότητες που δεν είναι βασικές ούτε απαραίτητες συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα σ’ αυτές που θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Πάντα ζητούσαμε να τίθενται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων ως πρωταρχικό θέμα για οποιαδήποτε απόφαση, μα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις της Confindustria. Το κέρδος και η οικονομία προέχουν στην υγεία και την ασφάλεια. Ζητάμε από τις οργανώσεις των εργοδοτών και τις επιχειρήσεις να έχουν την αίσθηση της ευθύνης και να μην προκαλέσουν περαιτέρω εντάσεις και να φέρνουν σε απόγνωση τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή ευχόμαστε τη χρήση των κοινωνικών μέτρων για να επιτραπεί η διακοπή της εργασίας των εργαζομένων» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία συνδικάτα.
Με απεργία απειλούν και τα συνδικάτα του τραπεζικού τομέα. «Χάνουμε 100 δισ. τον μήνα. Γενική απεργία; Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω για τι πράγμα» τόνισε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας βιομηχάνων Confindustria Βιτσέντζο Μπότσια προτείνοντας ως εναλλακτική λύση τον δανεισμό της χώρας, «που θα το πληρώσουμε σε τριάντα χρόνια, λες και ήταν ένα πολεμικό δάνειο, γιατί έτσι είναι».
«Εμείς χάνουμε τις ζωές» απάντησαν οι απεργοί εργάτες χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο τη στιγμή που δεν υπάρχει πλέον αξιόπιστη ενημέρωση. «Η ασφάλεια των εργαζομένων έρχεται πρώτη» προειδοποίησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τμήματα εργατών Μετάλλου της CGIL, της CISL και της UIL.