- Αντί για ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας η κυβέρνηση μοιράζει δώρα στα μεγάλα συμφέροντα και την εργοδοσία, με πρόσχημα την κρίση του κορωνοϊού
«Νομίζω ότι αποδείξαμε όλοι έμπρακτα ότι το επιτελικό κράτος υπάρχει και λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών»: αυτό είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω κορωνοϊού, το πρωί της Τρίτης 24/3/20.
Και έμελλε τις επόμενες ώρες να δούμε δείγματα αυτής της αποτελεσματικότητας. Και πράγματα, τα (οικονομικά) οφέλη είναι μεγάλα, αλλά δεν αφορούν γενικά και αόριστα τους «πολίτες» αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα που, μετατρέπουν την αναταραχή της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός σε ευκαιρία κερδοσκοπίας.
Πρώτοι και καλύτεροι οι κλινικάρχες: αφού το αόρατο χέρι της αγοράς δεν λειτουργεί σε περιόδους πανδημίας, ανέλαβε το κυβερνητικό χέρι της Δεξιάς να διπλασιάσει την αποζημίωση για κάθε κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που θα διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. Στην παραπάνω καταγγελία προχώρησε την Τρίτη 24/3 ο Παύλος Πολάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό εννοούσε η κυβέρνηση όταν μίλαγε για «συνεργασία και βοήθεια του ιδιωτικού τομέα της Υγείας»; Αυτή ήταν η «επίταξη» που από καιρό ήσασταν έτοιμοι να κάνετε; Ντροπή και αίσχος!», αναφέρει στη σχετική δήλωσή του ο Π. Πολάκης.
Λεφτά στους ιδιώτες και για τα τεστ!
Ο ίδιος καταγγέλλει επίσης ότι, τη στιγμή που ο κ. Τσιόδρας λέει πως θα γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς γιατί δεν υπάρχουν αρκετά αντιδραστήρια, το Υπουργείο Υγειας επιχορηγεί τον ΕΟΠΥΥ με 30.000.000 ευρώ «για να πληρώσει σε ιδιωτικές κλινικές το τεστ για τον COVID-19».
Έτσι, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο κωφεύει στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για άμεση και γενναία ενίσχυση του συστήματος υγείας (διαβάστε αναλυτικά), αλλά συνεχίζει στην πεπατημένη των ρουσφετιών στους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες – και μάλιστα εν μέσω μίας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
Το «νέο εργατικό δίκαιο» του Βρούτση
Την ίδια ώρα, με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού, διαπιστώνουμε καθημερινά τις αντεργατικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ρυθμίσεις οι οποίες, υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν αδιανόητο ακόμα και να συζητηθούν.
Και ο αρμόδιος υπουργός τις παρουσιάζει ανερυθρίαστα σαν ένα «νέο εργατικό δίκαιο», το οποίο θα γυρίσει τα εργασιακά δικαιώματα έναν αιώνα πίσω.
Μεταξύ των πιο σκανδαλωδών φιλοεργοδοτικών ρυθμίσεων, περιλαμβάνεται η φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες! Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Γ. Βρούτσης, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα.
«Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα», σχολίασε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου, επαναλαμβάνοντας ότι: «χρειάζεται πλήρης προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των μισθών και του δώρου Πάσχα από το κράτος. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση στα εργασιακά».
*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε καταστολή – Χρειάζονται μέτρα στήριξης της απασχόλησης, όχι μισοί μισθοί»
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει διαρκώς για την ανάγκη ενός ισχυρού πακέτου δημόσιων δαπανών, καθώς και για ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής. «Με όρο τη διατήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας και όχι την παραγωγή ενός νέου κύματος ανέργων και εργαζόμενων φτωχών».
Όμως, η κυβέρνηση κωφεύει, έχοντας ως γνώμονα την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων, με πρόσχημα την έκτακτη συνθήκη.
Αλλιώς, πώς εξηγείται το γεγονός ότι η κυβέρνηση, εκτός από τα παραπάνω:
– Δίνει το δικαίωμα σε ομίλους επιχειρήσεων να μεταφέρουν εργαζόμενους κατά το δοκούν χωρίς κανένα περιορισμό (ούτε απόστασης!), και καμία προστασία των δικαιωμάτων τους από βλαπτική μεταβολή (σε καθήκοντα, ωράρια εργασίας κλπ), καθιστώντας τους έρμαια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και εκβιασμό.
– Επιβάλλει αναστολή των απεργιακών δικαιωμάτων και επαναφορά του μέτρου επίταξης και επιστράτευσης απεργών, το οποίο είχε καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
– Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άνεργους επιδοματούχους (των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα) με την περίφημη αναστολή των συμβάσεων εργασίας, αντί να επιδοτήσει το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων όπως κάνουν κυβερνήσεις άλλων χωρών.
– Αρνείται την αναδρομική ισχύ στην απαγόρευση απολύσεων, την οποία ζητούν επιτακτικά αντιπολίτευση και συνδικάτα, νομιμοποιώντας επί της ουσίας τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα (είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν ανακοινώθηκε η απαγόρευση, πλήθος εργοδοτών έσπευσε να αποστείλει καταγγελίες σύμβασης με ημερομηνία 17 Μαρτίου, καθώς η απαγόρευση ισχύει από τις 18 Μαρτίου).
– Δεν παίρνει κανένα μέτρο ελέγχου για την τήρηση της χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού και την καταπάτηση των ωραρίων με φαινόμενα μέχρι και 12ωρης εργασίας στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν διεύρυνση των εργασιών τους.
– Πριν από τα παραπάνω, είχε προχωρήσει στην αναστολή της δήλωσης των υπερωριών και των ωρών εργασίας στο «ΕΡΓΑΝΗ», δίνοντας ανερυθρίαστα τη δυνατότητα για την άγρια εκμετάλλευσή των εργαζόμενων, με εξευτελιστικά ωράρια, σε κλάδους όπως τα super market, τα οποία βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή της μάχης».
Επιτελικό κράτος, πράγματι. Αλλά για ποιους;
ΠΗΓΗ: https://left.gr/