«Χρειάζεται έντονη κρατική παρέμβαση ,διότι μόνο το κράτος, σε αυτή τη φάση μπορεί να δαπανήσει, όσα χρήματα χρειάζονται. Δυστυχώς φαίνεται ότι τα χρόνια, που ζήσαμε στα μνημόνια, θα μας φαίνονται λίγα, σε σχέση με αυτό, που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Φοβάμαι ότι θα πάμε σε ένα αύξηση της ανεργίας, σε κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, άρα εκεί η κρατική παρέμβαση είναι κομβική , να στηριχθούν οι μισθοί και να απαιτηθεί, η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά, ώστε να μην έχουμε μαζικά λουκέτα» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7», ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που έλαβε η κυβέρνηση, είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά, όπως σημείωσε , είναι ανεπαρκή, «διότι είναι τέτοιο το μέγεθος της κρίσης, που αντιμετωπίζουμε, και πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα, το οποίο προφανώς θα χρειαστεί μεγαλύτερες δαπάνες και μεγαλύτερη στήριξη από πλευράς του κράτους , προκειμένου να μην έχουμε κατάρρευση της οικονομίας, της ενεργούς ζήτησης, των επιχειρήσεων και βεβαίως συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων».
Σήμερα θα δημοσιευτούν δυο υπουργικές αποφάσεις, η μια θα αφορά την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ για τους εργαζομένους και η άλλη αφορά την μείωση ενοικίου για την επαγγελματική στέγη των ελεύθερων επαγγελματικών, για τη μείωση ενοικίου 40% στις μισθώσεις κύριας κατοικίας, που αφορά και τους εργαζόμενους. Το επίδομα των 800 ευρώ αφορά 500.000 εργαζόμενους, που έχουν αναστολή με απόφαση του κράτους οι επιχειρήσεις, όπου εργάζονται και περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους, που τελούν αυτή τη στιγμή σε αναστολή της σύμβασης εργασίας. Η διαδικασία μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» θα γίνει πρώτα από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/3, σύμφωνα με την ΚΥΑ. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά εμφανίζουν μειωμένο τζίρο, η προθεσμία θα είναι μέχρι 20/4.
«Από 1-20/4 θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να δηλώνουν το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση και να καταστούν δικαιούχοι των 800 ευρώ. Το επίδομα αυτό αφορά το διάστημα από 15/3-30/4, είναι ακατάσχετο, δεν φορολογείται και μένει να δούμε αν θα παραταθεί, αν παραταθούν και τα υπόλοιπα μέτρα» επισήμανε ο κ. Τεμπονέρας, ενώ η πληρωμή αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
Βεβαίως δεν θα λείψουν και οι οικονομικές απώλειες σε εργαζόμενους, «η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα έχει μεγάλες απώλειες. Αν εξαιρέσουμε αυτούς, που δουλεύουν με εκ περιτροπής απασχόληση ή μερική απασχόληση, οι υπόλοιποι, που έχουν μισθούς πάνω από το βασικό, θα δουν απώλειες στα εισοδήματά τους. Είναι ένα πενιχρό εισόδημα», που δεν μπορεί να καλύψει λειτουργικές ανάγκες μιας οικογένειας. «Τα χρήματα θα τελειώσουν γρήγορα και θα έχουμε μεγάλες αναταραχές στον οικογενειακό προϋπολογισμό, υπό την έννοια, τα χρήματα αυτά δεν φθάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τις επιχειρήσεις, τόνισε ότι θα έπρεπε να παρθούν οριζόντια μέτρα και να στηριχθεί η αγορά, αντιθέτως ελήφθησαν «αποσπασματικά μέτρα και αυτό θα το βιώσουν στην τσέπη τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει μια ταφόπλακα στο Εργατικό Δίκαιο και εξήγησε ότι «μια ρύθμιση αφορά τη δυνατότητα του εργοδότη να βάζει το σύνολο του προσωπικού του σε εκ περιτροπής απασχόληση για δυο εβδομάδες τον μήνα. Θα έχει το δικαίωμα από εδώ και στο εξής, ακόμα και αν είναι κερδοφόρα η επιχείρηση, θα μπορεί να το αποφασίζει μονομερώς, χωρίς συμφωνία του εργαζομένου, σε εργασία δυο εβδομάδες το μήνα».
Ακόμη υπήρξε ρύθμιση για τους ομίλους επιχειρήσεων , που χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου, θα μπορεί να γίνεται ελεύθερη μετακίνηση από μια επιχείρηση του ομίλου σε άλλη του ιδίου. «Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι η διαδικασία αναστολή σύμβασης , η οποία θα είναι για ένα μήνα, αλλά δίνεται η δυνατότητα με υπουργική απόφαση να παραταθεί, όπου ο εργαζόμενος ναι μεν δεν παρέχει την εργασία του, ο εργοδότης απαλλάσσεται πλήρως από την καταβολή του μισθού, και το 1,5 εκατ. εργαζόμενοι θα κληθούν να διαβιώσουν τον 1,5 μήνα με αυτό το πενιχρό εισόδημα των 800 ευρώ».
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να δημιουργήσουν αναβρασμό στην αγορά εργασίας και ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας φοβάται ότι η κατάσταση αυτή και οι ρυθμίσεις, που θεσπίστηκαν εν μέσω κορονοϊού, θα παγιωθούν. «Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το άρθρο 12, η κυβέρνηση έσπευσε να επαναφέρει τη δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης κατά των απεργών. Είναι μια ρύθμιση για την επόμενη ημέρα, επειδή η κυβέρνηση ξέρει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα Συνδικάτα, από τους εργαζόμενους, και τα Σωματεία, επανέφερε, αυτό, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει το 2015, δηλαδή την απαγόρευση επιστράτευσης κατά απεργών. Ζητήματα, που λύσαμε τα μνημονιακά χρόνια, φαίνεται να επανέρχονται από το παράθυρο».