- «Νομοθετούμε από την αρχή ένα νέο εργατικό Δίκαιο, είναι κάτι πρωτοφανές», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας τη Δευτέρα 23/3 και έχει (δυστυχώς) απόλυτο δίκιο!
Αφού πρώτα μετέθεσε για τις καλένδες την καταβολή του δώρου Πάσχα, αποφάσισε (οποία υποκρισία!) να κάνει «έκκληση στους» εργοδότες (ναι, καλά διαβάσατε), όσους έχουν τη δυνατότητα, να καταβάλουν το δώρο Πάσχα προσθέτοντας ότι δεν είναι δεσμευτικό, ούτε υποχρεωτικό να κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους δίνεται από την κυβέρνηση για μετέπειτα καταβολή του.
Όμως, αυτό δεν ήταν το πιο προκλητικό που έκανε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας τη Δευτέρα 23/3 στο MEGA, με φόντο την κατάσταση ζούγκλας που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας.
Ισχυρίστηκε, με πανηγυρικό τόνο, ότι «νομοθετεί από την αρχή ένα νέο Εργατικό Δίκαιο». Και πάνω που σκέφτεσαι ότι (επιτέλους) θα μιλήσει με κάποια δόση ειλικρίνειας, εξήγησε: «Απαγορεύονται απολύσεις. Αναστέλλουμε για 3-4 μήνες τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Βεβαίως υπάρχουν κενά, και θα εμφανιστούν ερωτηματικά και θα υπάρξουν και αδικίες. Μιλάμε για έκτακτες καταστάσεις, για επείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία».
https://www.megatv.com/r.asp?pubid=38562116
Αν προσπεράσουμε τον εμπαιγμό περί απαγόρευσης των απολύσεων (αφού αυτή αφορά επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους και άρα δεν θα καταβάλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές), έχει απόλυτο δίκιο.
Μέσα στην αναμπουμπούλα του κορωνοϊού, χωρίς να ανοίξει μύτη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρεμβαίνει με ωμό τρόπο σε «περιοχές» του εργατικού δικαίου, ώστε να προετοιμάσει την κατάσταση που θα διαδεχθεί τον εφιάλτη της πανδημίας. Και επαίρεται για αυτό, σε απευθείας μετάδοση, χωρίς δημοσιογραφικό αντίλογο.
Έχουμε και λέμε:
– Δίνει το δικαίωμα σε ομίλους επιχειρήσεων να μεταφέρουν εργαζόμενους κατά το δοκούν χωρίς κανένα περιορισμό (ούτε απόστασης!), και καμία προστασία των δικαιωμάτων τους από βλαπτική μεταβολή (σε καθήκοντα, ωράρια εργασίας κλπ), καθιστώντας τους έρμαια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και εκβιασμό. Κάτι που οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ θεωρούν φωτογραφική διάταξη υπέρ της διοίκησης του εν λόγω ομίλου, η οποία έχει αποφασίσει τη μεταφορά προσωπικού σε θυγατρικές εταιρείες.
– Δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις ανοικτές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (ακόμα και σε όσες είναι κερδοφόρες!) να επιβάλλουν, χωρίς διαβούλευση, εκ περιτροπής απασχόληση των εργαζομένων – ανά εβδομάδα, 15νθήμερο – γεγονός που θα επιφέρει έως και 60% μείωση μισθού!
– Επιβάλλει αναστολή των απεργιακών δικαιωμάτων και επαναφορά του μέτρου επίταξης και επιστράτευσης απεργών, το οποίο είχε καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
– Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άνεργους επιδοματούχους (των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα) με την περίφημη αναστολή των συμβάσεων εργασίας, αντί να επιδοτήσει το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων όπως κάνουν κυβερνήσεις άλλων χωρών. Ουσιαστικά, ο κ. Βρούτσης δίνει το πράσινο φως στις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το προσωπικό τους και δίνει στους εργαζόμενους ένα επίδομα που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μισθό. Όταν αυτή η περίοδος τελειώσει οι επιχειρήσεις πρέπει, μόνο για όσο διάστημα έκαναν χρήση του μέτρου (π.χ. για έναν μήνα), να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Όχι τους ίδιους εργαζόμενους, ούτε με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, αλλά με πολύ χειρότερες και μετά θα μπορούν να κάνουν και απολύσεις.
«Αυτό οδηγεί σε γενικευμένες απολύσεις, σε συρρίκνωση εισοδήματος και σε γενικευμένη ύφεση. Γι’ αυτό ζητήσαμε από την κυβέρνηση να το ανακαλέσει», είναι το σχόλιο που κάνει σχετικά η Έφη Αχτσιόγλου, αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέτρα για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι ζήτησε εκ νέου η ‘Εφη Αχτσιόγλου
– Αρνείται την αναδρομική ισχύ στην απαγόρευση απολύσεων, την οποία ζητούν επιτακτικά αντιπολίτευση και συνδικάτα, νομιμοποιώντας επί της ουσίας τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν ανακοινώθηκε η απαγόρευση, πλήθος εργοδοτών έσπευσε να αποστείλει καταγγελίες σύμβασης με ημερομηνία 17 Μαρτίου (καθώς η απαγόρευση ισχύει από τις 18 Μαρτίου).
– Δεν παίρνει κανένα μέτρο ελέγχου για την τήρηση της χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού και την καταπάτηση των ωραρίων με φαινόμενα μέχρι και 12ωρης εργασίας στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν διεύρυνση των εργασιών τους.
– Πριν από τα παραπάνω, είχε προχωρήσει στην αναστολή της δήλωσης των υπερωριών και των ωρών εργασίας στο «ΕΡΓΑΝΗ», δίνοντας ανερυθρίαστα τη δυνατότητα για την άγρια εκμετάλλευσή των εργαζόμενων, με εξευτελιστικά ωράρια, σε κλάδους όπως τα super market, τα οποία βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή της μάχης».
Αν όλα αυτά συνιστούν «νέο εργατικό δίκαιο» (μάλλον δίκαιο των αρχών του 20ού αιώνα θα έπρεπε να ονομαστεί), κατά τον αρμόδιο υπουργό, καταλαβαίνουμε ότι θα παγιωθούν και οδηγώντας σε περαιτέρω απορρύθμιση (διάλυση είναι η σωστη λέξη) των εργασιακών σχέσεων, με πρόφαση και πρόσχημα την έκατακτη κατάσταση που δημιούργησε ο κορωνοϊός.
Και την ώρα που εμπεδώνεται αυτό το νέο εργατικό δίκαιο, ο κ. Βρούτσης κλείνει τα μάτια στις καταγγελίες για τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ειδικά σε εργασίες όπως μεταφορές, ταχυμεταφορές, ντελίβερι, τηλεφωνικά κέντρα, αποθήκες κ.α., αφήνοντας ενεργή μία υγειονομική βόμβα για τους εργαζόμενους αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
Τέλος, στο «νέο εργατικό δίκαιο» ταιριάζουν οι συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι μέσω εργολαβικών εταιρειών οι οποίοι ακόμα μια φορά αντιμετωπίζονται ως «αόρατοι εργαζόμενοι» και δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα. Παρότι, απαγορεύτηκε η απόλυση εργαζομένων σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζόμενους που με τη μέθοδο των εικονικών εργολαβιών δουλεύουν επίσης σε αυτές τις ίδιες επιχειρήσεις!
Είναι φανερό ότι το «νέο εργατικό δίκαιο» που «γράφει» υπερήφανος ο Γ. Βρούτσης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται από ένα πολύ σκοτεινό παρελθόν…
ΠΗΓΗ: https://left.gr/ – ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ