Το δημόσιο τα χρόνια την πανδημίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το δημόσιο τα χρόνια την πανδημίας

του Γιώργου Πετρόπουλου*

Εκ των πραγμάτων, στο Δημόσιο πέφτει το βάρος αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Ιδιαίτερα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που καλείται να δώσει τη μάχη, υποστελεχωμένο, χωρίς υλικά και οικονομικούς πόρους. Δεν έχει κανείς όμως αμφιβολία, πως οι εργαζόμενοι σε αυτό θα κάνουν το καλύτερο δυνατό, όπως άλλωστε έκαναν όλα αυτά τα χρόνια
– Το ότι κυβερνητικά στελέχη, αναγνωρίζουν την αξία του Δημόσιου και καλούν μάλιστα σε βραδινά χειροκροτήματα υποστήριξης, δεν σημαίνει ότι η εμμονή στις ιδιωτικοποιήσεις έχει σταματήσει.


Συγκεκριμένα: Με το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης, ξαναφέρνουν τους εργολάβους καθαριότητας στα Νοσοκομεία και διευκολύνουν έτι περαιτέρω τις ιδιωτικοποιήσεις της καθαριότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Ενώ, θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή να υπάρξουν επιτάξεις ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, αντίθετα, αγοράζονται υπηρεσίες χρεοκοπημένων κλινικών, προωθώντας, μέσα στην γενική παραζάλη στις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, την ώρα που δεν προχωράνε οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή η αγορά υλικών για διαγνωστικά τεστ.
-Στο υπόλοιπο δημόσιο, υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, ούτε καν των σχετικών εγκυκλίων που ακολούθησαν την ΠΝΠ. Δεκάδες ή και εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνεχίζουν να βρίσκονται σε κοινούς μη αεριζόμενους χώρους, πολλές φορές χωρίς αντικείμενο.
-Είναι προφανές, πως στις ιδιαίτερες συνθήκες, πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεθοδολογίες για προσωπικό ασφαλείας, εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως εργασία.


Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας, πως δεν υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τέτοια μοντέλα εργασίας. Οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, καθώς η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, είναι ενδεχόμενο να να δημιουργήσει, να πολλαπλασιάσει ή και να παγιώσει δυσμενείς αλλαγές στην μισθολογική και εργασιακή κατάσταση των εργαζόμενων στο Δημόσιο.

Η επερχόμενη, βαθύτερη από το 2008 οικονομική κρίση, και ο τρόπος αντιμετώπισης της από τις διεθνείς και εγχώριες ελίτ, θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.

* Ο Γιώργος Πετρόπουλος είναι μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, εκλεγμένος με την Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση