Δεν ήταν αναγκαία η επέκταση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ ούτε η λειτουργία Κυριακές, η κυβέρνηση βιάστηκε απειλώντας τους εργαζόμενους με αυξημένη έκθεση στον ιό, υπερκόπωση, συνεπώς και τον κλάδο με κύμα αναγκαστικών αδειών, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θέμης Γρηγοριάδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.
«Οι συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ αυτή τη στιγμή σηκώνουν όλο το βάρος», είπε ο κ. Γρηγοριάδης, «η διεύρυνση ωραρίου με αυτές τις συνθήκες και μάλιστα σε περίοδο που πολλοί έχουν φύγει με άδειες ειδικού σκοπού είναι πολύ δύσκολη, είναι πολύ μεγάλη η πίεση στα σούπερ μάρκετ … αυτοί οι συνάδελφοι, από νωρίς το πρωί μέχρι πάρα πολύ αργά και υπό εξοντωτικές συνθήκες αναγκάζονται να εργάζονται και να δέχονται όλη αυτή την πίεση».
Η κοινωνία μας έχει αποδείξει και σε παλαιότερες περιπτώσεις ότι έχει υπομονή, σημείωσε ο ίδιος για το επιχείρημα περί περιορισμού του συνωστισμού στους χώρους των σούπερ μάρκετ, η διεύρυνση του ωραρίου δεν ήταν αναγκαία, πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι ο άνθρωπος και ο εργαζόμενος, να προστατευτεί και αυτός και η οικογένειά του. Με αυτό το μέτρο διευρύνουν την έκθεση των συναδέλφων στον ιό. Για την χρονική διάρκεια του μέτρου, σημείωσε ότι φαίνεται πως δεν θα είναι σύντομο, θα τραβήξει, οπότε η έκθεση είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Η Ομοσπονδία και τα σωματεια πιέζουν για αυστηρότερα μέτρα υγιεινής στους χώρους εργασίας, καθώς ακόμη και με τον περιορισμό του ενός πελάτη ανά 10 τ.μ. σε ένα κατάστημα 500 τ.μ. μπορούν να βρίσκονται μέσα 50 πελάτες. «Και όλοι αυτοί συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένους διαδρόμους, π.χ. στα αντισηπτικά, στα τρόφιμα, κτλ. Αν θέλουν πραγματικά να προστατέψουν τον κόσμο, σταδιακά να αυξήσουν την αναλογία τ.μ. ανά πελάτη. Για να μειώνεται και η εντατικοποίηση», όπως τόνισε.
Εκτίμησε εξαλλου ότι η κυβέρνηση βιάστηκε πάρα πολύ να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο διεύρυνσης ωραρίου, «από ό,τι φαίνεται δεν είναι από τα αναγκαία μέτρα, ούτε δημιουργήθηκε πανικός στο καταναλωτικό κοινό. Θεωρούμε ότι το καταναλωτικό έχει κατανόηση και το μέτρο δίνει το αντίθετο πρόσημο από αυτό που θα έπρεπε αυτή τη στιγμή … θα μπορούσε να μείνει στις ώρες που υπήρχαν».
Αποδεικνύεται επίσης κατά τον ίδιο ότι η Κυριακή ως μέρα επιπλέον λειτουργίας είναι εντελώς άχρηστη, ενώ την ίδια ώρα «χρειάζονται και οι άνθρωποι αυτοί μία ημέρα ξεκούραση … αν προχωρήσει αυτή η κατάσταση, από την υπερκόπωση και την εντατικοποίηση της εργασίας θα ζητήσουν άδειες ασθενείας από άλλες αιτίες».