Ζήτημα κατάρρευσης εκ των έσω αντιμετωπίζει το ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς τις τελευταίες ημέρες πλήθος στελεχών του ανά την Ελλάδα έχει υποχρεωθεί να μπει σε καραντίνα. Από την Καστοριά έως την Αθήνα νοσηλευτές και γιατροί, κάθε ένας από τους οποίους είναι πολλαπλάσια πολύτιμος αυτές τις ημέρες, βρίσκονται σε καραντίνα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν βρεθεί ασθενείς στην κορωνοϊό και ακολουθούν θεραπεία.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) ανέφερε πως έχουν μπει σε καραντίνα πάνω από 100 εργαζόμενοι και ζητάει την αλλαγή του τρόπου λήψης δειγμάτων εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό. Υπό τις παρούσες συνθήκες οι “εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο” υπογραμμίζει.
Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι “μετά τα συμβάντα στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου ήρθε να προστεθεί το νοσοκομείο της Κοζάνης προχθές με τον ασθενή να μεταφέρεται από το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας χωρίς να θεωρείται ύποπτο κρούσμα από τον ΕΟΔΥ και χθες το νοσοκομείο ‘Αλεξάνδρα’, όπου ασθενής προσήλθε στα ΤΕΠ το πρωί, εξετάστηκε επί ώρες και νοσηλεύτηκε χωρίς καμία προφύλαξη έως τις 4 μ.μ. στην παθολογική κλινική. Πάνω από 100 συνάδελφοι είναι σε καραντίνα”.
Στην έκκλησή της προς τον υπουργό Υγείας ζητά να διορθωθεί η σχετική οδηγία “και, όταν οι γιατροί των νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας κρίνουν ότι περιστατικό θεωρείται ύποπτο κρούσμα, με δική τους πρωτοβουλία να λαμβάνεται δείγμα και όχι κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ.”
“Πώς είναι δυνατόν, τώρα που υπάρχουν δευτερογενείς εστίες, οι γιατροί των νοσοκομείων, όταν κρίνουν ότι υπάρχουν συμπτώματα σε ασθενή, να πρέπει πρώτα να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ προκειμένου να πάρουν δείγμα;” επισημαίνει.
Μια ασφαλή διαδικασία περιέγραψε στις «Ιστορίες που γράφουν Ιστορία» στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα, η παθολόγος – ανοσολόγος Βάνα Τζαβάρα, διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».
“Στο νοσοκομείο ‘Ερυθρός Σταυρός’ αποφασίσαμε ευτυχώς να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ότι όλες οι περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού θα μπορούσαν να είναι θεωρητικά Covid-19, άρα θα έπρεπε να εξετάζονται έξω από το κτήριο του νοσοκομείου. Έτσι, μέσα σε τρεις ημέρες στήθηκε μια τέντα και από το περασμένο Σάββατο εξετάζουμε εκεί -και πολλές φορές δουλεύουμε μέσα στο κρύο επί ώρες- για να μην μπει ο ιός στο νοσοκομείο.
Στη συνέχεια διαμορφώθηκε ένας στεγασμένος χώρος, ανεξάρτητος από το υπόλοιπο κτήριο. Γίνεται λοιπόν ένα πρώτο screen test των ασθενών σε εξωτερικό κουβούκλιο και όποιος έχει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν μπαίνει στο νοσοκομείο, αλλά οδηγείται σε ειδικό χώρο. Αν βρεθεί θετικό κρούσμα Covid 19, παραμένει σε χώρο απομόνωσης και, αν χρειαστεί να νοσηλευτεί, μπαίνει σε απομονωμένο δωμάτιο”.
Από την Καστοριά μέχρι το “Αλεξάνδρα”
Ενδεικτικά στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» έχουν μπει σε καραντίνα 7 υγειονομικοί, καθώς υπήρξε κρούσμα, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε εξ αρχής. Ο λόγος αφορά έναν άνδρα 77 ετών, ο οποίος κάλεσε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στην πρωινή εφημερία του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» την Τρίτη (10.3). Το θέμα ανέδειξε η ΠΟΕΔΗΝ και επιβεβαιώθηκε από τις αρμόδιες αρχές.
Σε καραντίνα για 14 ημέρες έχουν τεθεί επίσης 15 εργαζόμενοι του νοσοκομείου Καστοριάς, με εντολή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όπως επίσης και 17 άτομα που εργάζονται στο νοσοκομείο Κοζάνης.
Αιτία αποτελεί το θετικό κρούσμα κορονοϊού που αφορά σε 53χρονο εργαζόμενο του Νοσοκομείου Καστοριάς, ο οποίος τώρα βρίσκεται διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Όλοι όσοι τέθηκαν σε καραντίνα είναι γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και όλο το προσωπικό του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, στο οποίο δούλευε ο 53χρονος.
Σημειώνεται πως ο άνδρας, που διαγνώσθηκε θετικός στον ιό, επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή τη μητέρα του και τον αδελφό του, οι οποίοι διαμένουν στη Σιάτιστα. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, στη συνέχεια στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και μετά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλεύεται.
Νοσοκομειακοί γιατροί: Σοβαρά κενά στα “πρωτόκολλα” του ΕΟΔΥ
Σοβαρά κενά εντοπίζει στα «πρωτόκολλα» που ακολουθούνται από τον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).
Ενδεικτικά αναφέρει:
- Την περίπτωση του 66χρονου από την Αμαλιάδα που απεβίωσε χθες στο ΠΓΝ Πατρών, για τον οποίο ο ΕΟΔΥ αρχικά απαντούσε αρνητικά στο αίτημα των γιατρών να ελεγχθεί για κορωνοϊό και τελικά μόνο μετά από επιμονή τους έγιναν εξετάσεις στις οποίες βρέθηκε θετικός.
- Την περίπτωση της καθηγήτριας, η οποία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό μετά από εξέταση στην οποία υποβλήθηκε με δική της πρωτοβουλία. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έδωσε εντολή στην καθηγήτρια να συνεχίσει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία χωρίς να γίνει προληπτική εξέταση και χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας, αφού ο ΕΟΔΥ έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας παρ’ όλο που η καθηγήτρια είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.
- Την περίπτωση του 53χρονου υγειονομικού από τη Σιάτιστα ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ και ο οποίος επίσης δεν θεωρήθηκε «ύποπτο» κρούσμα από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα αρχικά να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Κοζάνης σε κοινό θάλαμο.
Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί, όπως αναφέρει:
1. Να υπάρχει ξεχωριστή γραμμή για τις κλήσεις των νοσοκομείων προς τον ΕΟΔΥ.
2. Να σταματήσει η παρακώλυση αποστολής δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος απαιτεί στην παρούσα φάση να υπάρχει αρνητικό δείγμα για γρίπη προκειμένου να σταλεί δείγμα για κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή δυσχέρεια στη χρήση των ελάχιστων χωρών μόνωσης που διαθέτουν τα νοσοκομεία. Καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία διαδικαστική εμπλοκή των ασθενών και των συνοδών τους στην αποστολή δείγματος.
3. Άμεσα το υπουργείο να ορίσει συνάντηση με την Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ.
ΠΗΓΗ: avgi.gr