- Στη λογική ότι το βάρος της έκτακτης κατάστασης πρέπει να «μοιραστεί» και στους εργαζόμενους (εκτός από το κράτος και τους εργοδότες), η κυβέρνηση θα στερήσει μία κανονική ημέρα άδειας για κάθε τρεις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού και η μία ως κανονική.
Κράτος, εργοδότες και εργαζόμενοι, ως ισότιμοι παράγοντες στην περίοδο της «κανονικότητας» (κατά την αντίληψη, προφανώς, της κυβέρνησης Μητσοτάκη), «οφείλουν» να επωμιστούν το βάρος και στην έκτακτη συνθήκη, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Έτσι, στον ιδιωτικό τομέα, ένα μέρος της ειδικής άδειας που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση θα αφαιρείται από την κανονική άδεια των εργαζομένων, ενώ τα 2/3 θα επιβαρύνουν κράτος και επιχείρηση. Για παράδειγμα, για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και η μία ως κανονική. Για το δημόσιο, η άδεια ειδικού σκοπού θα είναι με πλήρεις αποδοχές.
Η ρύθμιση αυτή διαδέχθηκε μία άλλη, που πέρασε στα «ψιλά» και προβλέπει αναστολή δήλωσης του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, παρέμβαση που αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους στην υπέρβαση των ωραρίων τους και απλήρωτους για τις υπερωρίες τους.
Το μέτρο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τόνισε ότι: «η επίκληση μιας ανάγκης δήθεν ευελιξίας στα ωράρια είναι απολύτως αναληθής αφού τούτη η ευελιξία ήδη υπάρχει. Αυτό που αναστέλλεται είναι η δήλωση και ο έλεγχος. Ζητούμε άμεσα την άρση αυτού του μέτρου που παραβιάζει βασικά εργατικά δικαιώματα. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι η κυβέρνηση περίμενε μια τέτοια στιγμή για να προβεί σε μια τόσο αντεργατική ενέργεια».
ΠΗΓΗ: https://left.gr/