Οσο περισσότερο αυξάνονται οι μισθοί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τόσο και εκείνες χάνουν τη φήμη που είχαν ως μία φθηνή παραγωγική βάση, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι ιδιοκτήτες εργοστασίων από την Ουγγαρία έως την Τσεχία και την Πολωνία βρίσκονται στην ανάγκη να επενδύσουν στη αυτοματοποίηση της μεταποιητικής τους διαδικασίας, ειδάλλως κινδυνεύουν να μην είναι πλέον ανταγωνιστικοί. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οπότε και η Ε.Ε. διευρύνθηκε προς Ανατολάς, η μεταποίηση άνθησε. Εταιρείες-κολοσσοί, όπως οι γερμανικές Audi και Daimler, άνοιξαν εκεί εργοστάσια και οικοδόμησαν ακμαία προμηθευτικά οικοσυστήματα. Τα τελευταία χρόνια, εντούτοις, η ζωηρή οικονομική ανάπτυξη είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των αποδοχών και τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό. «Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πλέον οι εργάτες να αντικαθίστανται από ρομπότ και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης», λέει ο Ούγγρος συνδικαλιστικός ηγέτης, Ζόλταν Λάζλο. «Κι αυτό συμβαίνει σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη χαλυβουργία ή στην κατασκευή μηχανών. Παρατηρείται απώλεια θέσεων εργασίας συνολικά». Τα στοιχεία της απασχόλησης είναι μία ένδειξη πως η βιομηχανία στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Η ουγγρική οικονομία το 2019 είχε ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 5%, ενώ οι επενδύσεις στη μεταποίηση αυξήθηκαν πιο γρήγορα από ποτέ μέσα στην τελευταία τριετία. Ο κλάδος όμως έχασε 23.000 θέσεις εργασίας, θέτοντας τέλος σε μία περίοδο έξι χρόνων, όπου ετησίως η απασχόληση ενισχυόταν. Στην Τσεχία σε ετήσια βάση υπήρξε μία απώλεια σχεδόν 1.000 θέσεων εργασίας στη μεταποίηση σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2019. Κι αυτό υποδηλώνει ότι η απασχόληση στον κλάδο μπορεί πρώτη φορά μέσα στα τελευταία έξι χρόνια να έχει συρρίκνωση για το σύνολο του έτους. «Δεν υπάρχουν εργάτες αυτή τη στιγμή εδώ», λέει ο Πίτερ Σάιμον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Simon Plastics, που φτιάχνει μεταξύ άλλων πλαστικά τμήματα για εξαρτήματα αυτοκινήτων. Ιδρύθηκε από τον πατέρα του στην Ουγγαρία πριν από 35 χρόνια. Ο ίδιος ενδιαφέρεται για αύξηση της παραγωγής, αλλά οι πιέσεις από την άνοδο των μισθών και την πτώση των τιμών, τον κάνουν να διοχετεύει το σύνολο της πρόσφατης επένδυσης των 3,32 εκατ. δολαρίων στον αυτοματισμό.
Κατά τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τσεχίας – Μοραβίας, Τζόζεφ Στράντουλα, «η αυτοματοποίηση της παραγωγής είναι σταδιακή, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, ίσως οδηγήσει στην απώλεια του 10% των θέσεων εργασίας».
Τέλος, η εταιρεία εξεύρεσης προσωπικού Hays ανέφερε προσφάτως ότι η μέση μισθολογική αύξηση σε Τσεχία, Πολωνία και Ουγγαρία του σχεδόν 10% ήταν πολύ υψηλότερη από ό,τι στη Δύση και εκτιμά ότι την προσεχή 10ετία ίσως χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας στην Ουγγαρία.