Κρίσιμο 4μηνο έρχεται για πάνω από 500.000 εργαζόμενους που εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση, καθώς ξεκινά η διαδικασία διαβούλευσης για την αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών του ιδιωτικού τομέα, που σήμερα ανέρχονται σε 650 ευρώ (μικτά).
Την αντίστροφη μέτρηση σήμανε ο ορισμός από τον υπουργό Εργασίας των μελών της επιτροπής που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Τα πορίσματα όπως θα διαμορφωθούν έπειτα από διαβούλευση, θα δοθούν στον Γιάννη Βρούτση και εκείνος θα υποβάλει την πρόταση του στο υπουργικό συμβούλιο τον Ιούνιο.
Το θέμα προκαλεί ήδη εντονότατη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου που ζητά αύξηση του κατώτατου μισθού 7,5%+7,5% φέτος και το 2021, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει αυξήσεις πάνω από 3%-4% (20-30 ευρώ), ο ΣΕΒ θέτει θέμα ανταγωνιστικότητας και μείωσης εισφορών και η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για μισθό 751 ευρώ.
Πάντως ο νέος κατώτατος μισθός που θα προκύψει τον προσεχή Ιούνιο θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, ενώ νωρίτερα θα έχει κριθεί από το ΣτΕ το μέλλον των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετίες).
Τα σενάρια
Πρόσφατα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έβαλε στο «κάδρο» ένα σενάριο για πιθανή αύξηση της τάξης του 4%-5%, αναφερόμενος και στην προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης.
Βάσει αυτού, η φετινή αύξηση θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 4% με 5%, δηλαδή να είναι 26-32 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 676-682 ευρώ μεικτά.
Πιο τολμηρή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, που ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια αύξηση 7,5% φέτος και μισθό 698,75 ευρώ και 7,5% το 2021 και μισθό 751,16 ευρώ, που θα συνδυαστεί με ξεπάγωμα των επιδομάτων προϋπηρεσίας ανά 3ετία και έως 30%.
Η πλευρά των εργοδοτών είναι αντίθετη με μια γενναία αύξηση των κατώτατων απολαβών, ειδικά μετά το περσινό 11% που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρότασή τους θα αφορά μια λελογισμένη αύξηση της τάξης του 2% με 3% (δηλαδή 13-20 ευρώ), ώστε ο μεικτός κατώτατος να αυξηθεί στα 663-670 ευρώ. Όλα αυτά, εφόσον συνδυαστεί με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, που πλέον έχει εκλεγμένη διοίκηση, τάσσεται υπέρ της επιστροφής του κατώτατου σε προμνημονιακά επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ, ενώ διεκδικεί και επαναφορά της διαπραγμάτευσης για το ύψος του μισθού στα χέρια των κοινωνικών εταίρων.
Η διαβούλευση
Τα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής Συντονισμού της διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό θα στείλουν άμεσα επιστολές προς τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς (όπως η ΤτΕ) που
προβλέπονται βάσει του νόμου, για να συμμετάσχουν στη διαδικασία και να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
Έως τις 31 Μαΐου θα πρέπει -βάσει των θέσεων που θα εκφέρουν οι συμμετέχοντες- να διαμορφωθεί το τελικό πόρισμα που θα υποβληθεί στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος με τη σειρά του θα καταθέσει την εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο, μέσα στο τελευταίο 15νθήμερο του Ιουνίου, οπότε και θα ληφθεί η οριστική απόφαση.
ΠΗΓΗ: https://www.insider.gr/