- ΑΦΕΡΕΓΓΥΑ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΩΣ ΤΩΡΑ
Εργαζόμενες που δουλεύουν σε σκληρές συνθήκες, σε κάποιες από τις οποίες ανατίθενται μερικές φορές καθήκοντα και πέραν της ειδικότητάς τους, έχουν καταλήξει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για εξέταση ή και νοσηλεία από την πίεση και την τρομοκρατία που τους ασκείται. Αυτό κατήγγειλε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, το Σωματείο Εργαζομένων στο Άσυλο Ανιάτων Καλαμάτας. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου καθιστούν υπεύθυνη τη διοίκηση για ό,τι κακό συμβεί στους εργαζόμενους. Επίσης περιγράφουν τη στάση του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, ως αφερέγγυα, αφενός επειδή δεν τους έχει ενημερώσει, όπως είχε δεσμευτεί, για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι που έχει ορίσει ο Δήμος στη διοίκηση του Ασύλου, σε ό,τι αφορά την απόλυση των πέντε εργαζόμενων στο Άσυλο και αφετέρου γιατί δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, το αίτημα για την ανάκληση των πέντε απολύσεων…
“Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στον Άσυλο Ανιάτων θα θέλαμε να καταγγείλουμε το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να περάσει η διοίκηση του Ιδρύματος, δια μέσω του διευθυντή” του Ασύλου, τόνισε ο εκπρόσωπος του Σωματείου, Παναγιώτης Φαββατάς, και συνέχισε: “Οχτώ συνάδελφοί μας έχουν καλεστεί εγγράφως σε απολογία για δήθεν παραλείψεις. Δύο από αυτές τις συναδέλφισσες έχουν υποστεί πίεση που τις ανάγκασε να πάνε στο Νοσοκομείο. Το Σωματείο σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε χθες αποφάσισε να καταγγείλει το γεγονός στους δημότες της πόλης και να καλέσει τη διοίκηση να σταματήσει το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται στο χώρο δουλειάς. Επίσης θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε την αφερεγγυότητα του δημάρχου Καλαμάτας, γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης δεν έχει θέμα για συζήτηση για τις απολύσεις στο Ίδρυμα, στο οποίο έχει την ευθύνη με την εκπροσώπηση στη διοίκηση του Ιδρύματος με δύο μέλη που αυτός ορίζει. Καλούμε τη δημοτική αρχή και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη να συζητήσει το θέμα με αίτημα την άμεση ανάκληση των απολύσεων και να σταματήσει το κλίμα τρομοκρατίας στο χώρο της δουλειάς”.
Επιπλέον το Σωματείο κάλεσε τους εργαζόμενους στο Άσυλο και τα Σωματεία της πόλης την Τετάρτη “στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο όπου θα απαιτήσουμε να ικανοποιηθεί το αίτημά μας”.
Ο εκπρόσωπος του Σωματείου, πλαισιωμένος από συναδέλφους του, Π. Φαββατάς, ανέφερε επίσης ότι “εμείς έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα, ενημερώσαμε τους δημότες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Και τον δήμαρχο έχουμε ενημερώσει. Περιμέναμε να έχουμε μια ανταπόκριση διαφορετική, μας είχε υποσχεθεί ότι θα μας ενημερώσει, θα μιλήσει με τους δύο εκπροσώπους του Δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και θα μας ενημερώσει, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα”.
ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Σε ό,τι αφορά τους απολυμένους το Σωματείο τόνισε ότι ήταν εργαζόμενοι η μία για έξι χρόνια και οι υπόλοιποι για 16 χρόνια, για 19 χρόνια και για 20 χρόνια. Σημείωσε πως από τη διοίκηση του Ιδρύματος “προτάθηκε μια νέα σύμβαση αλλά δεν την υπογράψαμε, γιατί σε κάποιο εργατολόγο που απευθυνθήκαμε μας είπε χαρακτηριστικα ότι αυτή δεν την υπογράφουν ούτε οι σκλάβοι. Ήρθε ανυπόγραφη, ήρθε χωρίς ημερομηνία και μονομερώς πιεστήκανε κάποιοι εργαζόμενοι και την υπογράψανε, κάποιοι άλλοι δεν την υπογράψανε”.
Πρόσθεσε ο κ. Φαββατάς ότι αυτό το κλίμα τρομοκρατίας ξεκίνησε από τη διοίκηση του Ιδρύματος “όταν κάναμε την καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας γιατί δεν μας δίναν αναλυτικό λογαριασμό μισθοδοσίας. Δεν ξέραμε πως πληρωνόμαστε και δεν πληρωνόμαστε σωστά. Και αυτό φαίνεται από το ότι μετά την καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, που έγινε στις 10/10/19 -εδώ και πέντε μήνες και Δελτίο Εργατικής Διαφοράς δεν έχει βγει ακόμη- άλλαξε ο τρόπος πληρωμής και όλοι οι εργαζόμενοι πήραν αναδρομικά, που τα κατέβαλε το ίδρυμα στις 31 Δεκέμβρη. Ως εκ τούτου δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι”.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας το Σωματείο τόνισε ότι το Ίδρυμα “έχει δύο καθαρίστριες, είναι θέμα σοβαρό. Δύο καθαρίστριες για 1.800 τ.μ χώρο, χώρια τα τζάμια και χώρια τους εξωτερικούς χώρους. Οι δύο καθαρίστριες δεν καλύπτουν το Ίδρυμα γιατί παίρνουν και άδεια, παίρνουν και ρεπό, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές βάρδιες δεν υπάρχει καθαρίστρια και υποχρεώνει (η διοίκηση) παρανόμως κάποιες άλλες συναδέλφισσες, που δεν είναι καθαρίστριες και δεν παίρνουν το ανθυγιεινό, να κάνουν αυτή τη δουλειά. Ενώ θα έπρεπε για να δουλεύει το ίδρυμα νορμάλ να έχει δύο καθαρίστριες στη βάρδια, σύμφωνα με τους τρόφιμους που έχει, που είναι γύρω στα 100 άτομα και σύμφωνα με τα τετραγωνικά. Έπρεπε να υπάρχουν δύο το πρωί και δύο το απόγευμα καθαρίστριες. Όπως ορίζεται από το νόμο έπρεπε να έχει οχτώ καθαρίστριες και έχει μόνο δύο. Και τις τρέχει και τις απειλεί και τις φοβερίζει. Πολλές φορές συναδέλφισσες φεύγουν κλαίγοντας από τη δουλειά, 50 χρονών να φεύγουν κλαίγοντας από την πίεση που δέχονται..”.
ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ
Επάνω στο θέμα των συνθηκών εργασίας και των συνεπειών στους εργαζόμενους, το Σωματείο τόνισε ότι “θα φέρει μεγάλη ευθύνη η διοίκηση εάν σε κάποια από τις συναδέλφισσες συμβεί κάτι. Όταν έχουν ξυπνήσει από τις πέντε το πρωί, δουλεύουν σε ένα τόσο δύσκολο χώρο, ψυχοφθόρο, προσφέρουν τις υπηρεσίες και σαν λίγα άτομα που είναι αναγκάζονται να δουλεύουν πολύ περισσότερο για να καλύψουν και εκείνες που έπρεπε να είναι στη δουλειά και δεν είναι. Κάποιες συναδέλφισσες οδηγούν, πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό άραγε όταν φεύγουν με τέτοια ψυχολογική κατάσταση. Θα φέρει ευθύνη για εμάς η διοίκηση του Ιδρύματος, η διεύθυνση του Ιδρύματος εάν τους προκύψει το παραμικρό. Το δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά”.
Πηγή : www.kalamatajournal.gr