Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 18/2 στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας και άλλων πόλεων ανταποκρινόμενοι στα απεργιακά καλέσματα των συνδικάτων ενάντια στο (αντι)ασφαλιστικό, όπως τονίζουν, νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.
Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων», σωματεία και εργαζόμενοι βρέθηκαν στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεύτηκαν στη συνέχεια μέχρι τη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί ακόμα την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
«Διαμαρτυρόμαστε για το νόμο ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή για το καινούριο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι για εμάς μια επανάληψη του νόμου Κατρούγκαλου πλην ορισμένων μικρών διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης στη σύνταξη, ειδικά γι αυτούς που έχουν εργασιακό χρόνο από 30, 31 χρόνια υπηρεσίας και μέχρι τα 40. Υπάρχουν εκεί μικρές ελάχιστες αυξήσεις μέχρι τα 35 χρόνια υπηρεσίας και λίγο μεγαλύτερες από τα 35 μέχρι 40. Στα υπόλοιπα δεν προβλέπεται καμία μέριμνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, ενώ προσέθεσε ότι «παραμένουν τα ηλικιακά όρια ως έχουν με τον νόμο Κατρούγκαλου». Επιπλέον υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία διόρθωση στις απώλειες που είχαμε στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ» ενώ καταλήγοντας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει και καμία διόρθωση στο θέμα των ορίων ηλικίας των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων των συναδέλφων που κι αυτοί υπόκεινται στα ηλικιακά όρια».
«Να μη συνηθίσουμε στις απολύσεις», ήταν το μήνυμα των ενοικιαζόμενων στον τραπεζικό κλάδο, που μεταξύ άλλωνα αναφέρουν ότι:
Οι 50 ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής, οι 24 τραπεζοϋπάλληλοι της Πειραιώς και οι 3 τραπεζοϋπάλληλοι της Αττικής, δυστυχώς φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή. Αλλά και για όσους μένουν πίσω τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Συνεχής πίεση, καμία τήρηση των εργατικών διατάξεων ,ειδικοί συνεργάτες από την πίσω πόρτα (άραγε ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κάποιος ειδικός συνεργάτης; προβλέπει κάτι ο κανονισμός εργασίας και έχει διαφύγει της προσοχής μας;) και πάνω από όλα η προσπάθεια να μας πείσουν πως βιώνουμε την…κανονικότητα.
Επιπλέον, από τα Χαυτεία ξεκίνησαν τη διαδήλωσή τους προς τη Βουλή πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Παράλληλα, από τα ξημερώματα της Τρίτης στα πόστα τους βρέθηκαν οι ομάδες περιφρούρησης της απεργίας στον Πειραιά και αλλού. Εργαζόμενοι βρέθηκαν στο λιμάνι όσο και στους καταπέλτες των πλοίων όσο και μπροστά στην πύλη της Cosco με αποτέλεσμα να παγώσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και να μη γίνει καμία εργασία στη διαμετακόμιση και στις μεταφορές.
Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα για τη ΛΑΡΚΟ
Παράλληλα, μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης, έστειλαν Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και φορείς από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, μαζί με τα Σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας αλλά και εκπροσώπους κομμάτων (όπως για παράδειγμα η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ) Πραγματοποίησαν αποκλεισμό της Υψηλής Γέφυρας Χαλκίδας και υπενθύμισαν ότι αν νεκρώσει η ΛΑΡΚΟ, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικής ζωής για τους έξι νομούς στους οποίους δραστηριοποιείται, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία και η Εύβοια κινδυνελυουν να καταντήσουν ερειπωμένες περιοχές.
Στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια στιγμή, στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης κατέληξαν το μεσημέρι οι πορείες διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη ενώ μοτοπορεία με τελική κατάληξη στο Άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησαν διανομείς της πόλης.
Πιο αναλυτικά, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση, στις 10.30 το πρωί, στο άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία, η οποία πέρασε από το ΥΜΑΘ και κατέληξε στο ΕΚΘ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη συμμετοχή του την απεργία.
Στο άγαλμα Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν, μισή ώρα αργότερα, μέλη της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΡΙΖΑ, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΛΑΕ, ΟΚΔΕ, ΣΕΚ, κ.ά.), ανεξάρτητα συνδικάτα και κινήσεις. Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν, την ίδια ώρα, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΑΑΣ, πρωτοβάθμια σωματεία και κινήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Πορεία ενάντια στο ασφαλιστικό πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα:
Την ίδια στιγμή, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποίησε συγκέντρωση μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου στις 09.30 το πρωί και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.
Aπεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς
«Χειρόφρενο» τράβηξαν σήμερα, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών. Ακινητοποιημένα παρέμειναν επίσης Προαστιακός και τρένα. Όπως ανακοίνωσε στις 6.30 το πρωί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ “λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητη απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός”.
Σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος), ενώ θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και από κάθε άλλο όχημα.
Η γνωστή καραμέλα του κοινωνικού αυτοματισμού
«Μια χούφτα εργαζομένων πήγε με το ”έτσι θέλω”, με τσαμπουκά, με νοοτροπίες που θυμίζουν άλλες εποχές και κλείδωσε το αμαξοστάσιο στον Ρεντή (…), μια οργανωμένη μειοψηφία έκανε παρακώλυση συγκοινωνίας, κατάληψη εργασιακού χώρου και δεν άφησε τους συναδέλφους τους να πάνε για να λειτουργήσει ο Προαστιακός» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, απειλώντας πως θα ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα»…
Όπως σχολίασε Έφη Αχτσιόγλου παραθέτοντας το σχετικό βίντεο:
Όταν ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του κατηγορούν τους απεργούς χαρακτηρίζοντάς τους ως δήθεν «εργατοπατέρες του ΣΥΡΙΖΑ» και την ίδια ώρα βγαίνει ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και δηλώνει πως είναι μέλος της ΔΑΚΕ, δηλαδή της ΝΔ, της οποίας ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής, τότε όλη η Ελλάδα καταλαβαίνει πως κανένας κοινωνικός αυτοματισμός δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που πίσω από την προπαγάνδα για γενικευμένες αυξήσεις στις συντάξεις φέρνει μόνο αυξήσεις στις εισφορές για 9 στους 10 και μειώσεις στο συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων.
Τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων
Σε τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων αναμένεται να προχωρήσουν και οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω απεργιακής κινητοποίησης πέντε ναυτεργατικών σωματείων, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Τα πλοία που θα βρίσκονται σε αυτά τα λιμάνια αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.
Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη παμπειραϊκή απεργία που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία, αναφέροντας ότι η «κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή εγκαινιάζει μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα».
Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν επίσης τα Διοικητικά Συμβούλια των ναυτεργατικών σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ «ΠΕΣ/ΝΑΤ.
Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία σε ανακοίνωσή τους καλούν τους ναυτεργάτες για περιφρούρηση της απεργίας αναφέροντας ότι από τη «νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρείται κανένας».
«Όλες οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις λεηλάτησαν με την πολιτική τους τα ασφαλιστικά ταμεία, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, με περικοπές στις συντάξεις, την υγεία, την πρόνοια. Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση είναι χωρίς ημερομηνία λήξης, θα θυσιάζεται διαρκώς, όπως και το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Τρίωρη στάση εργασίας στα μέσα ενημέρωσης
Με τρίωρη στάση εργασίας (12 – 3 μ.μ.) συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.
Έφη Αχτσιόγλου: Ασφαλιστικό ακραίας μονομέρειας
«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε εξαφανίζει το φύλλο συκής με το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαπατήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο υποτιθέμενος μηχανισμός στήριξης που θα αντικαθιστούσε δήθεν τη 13η σύνταξη είναι πλέον ανύπαρκτος», δήλωσε τη Δευτέρα η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως προσθέτει η Έφη Αχτσιόγλου:
«Η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιβεβαιώνει τη συνέπεια της κυβέρνησης σε πολιτικές ακραίας μονομέρειας υπέρ των ελαχίστων και εις βάρος των πολλών. Μείωση εισοδήματος για 9 στους 10 συνταξιούχους και αύξηση εισφορών για 9 στους 10 επαγγελματίες. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα του κ Βρούτση και της Νέας Δημοκρατίας».
ΠΗΓΗ: left.gr