- Με τη βούλα της γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, ο εξαναγκασμός σε νέες ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ο εικονικός δανεισμός των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας
Η παλιά ιστορία των εταιρειών “Λερναία Ύδρα”, που χρησιμοποιούνται από τον Λ. Λαυρεντιάδη προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην κατοχυρώνουν τα βασικά τους δικαιώματα, ήρθε ξανά στο προσκήνιο, με αφορμή τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας (10/2/2020) στο υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο Left.gr o πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας (της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας), Νίκος Βογιατζίδης, αυτό που διαφοροποίησε την κατάσταση ήταν η “στροφή 180 μοιρών υπέρ της εργοδοσίας” από την γ.γ. του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη.
Η κ. Στρατινάκη επί της ουσίας ζήτησε από τους 135 εργαζόμενους των Λιπασμάτων να υπογράψουν εικονικό δανεισμό σε νέα εταιρεία του Λαυρεντιάδη, δεχόμενοι ουσιαστικά να απολέσουν τα δικαιώματά τους και να γίνουν έρμαια της εργοδοσίας που θα μπορεί να τους απολύσει όποτε το θελήσει.
Όπως εξηγεί ο Ν. Βογιατζίδης, η κ. Στρατινάκη ζήτησε από τους εργαζόμενους να υποκύψουν στον εργοδοτικό εκβιασμό και να υπογράψουν την παραίτηση τους από κάθε εργασιακό τους κεκτημένο και δικαίωμα, αποδεχόμενοι ότι το μόνο που τους συνδέει με την «νέα» εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη είναι μια σύμβαση δανεισμού και τίποτε άλλο.
Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας άναψε το πράσινο φως στο κ. Λαυρεντιάδη να συνεχίσει να δημιουργεί διαρκώς παρένθετες εταιρίες αποφεύγοντας την αποπληρωμή των υπέρογκων χρεών του προς το Δημόσιο, το ΕΦΚΑ, την ΔΕΗ, τις Τράπεζες και τους εργαζόμενους.
Έλεγε άλλα στα τέλη Γενάρη!
Εντύπωση προκαλεί, όπως προαναφέραμε, ότι η ίδια η κ. Στρατινάκη (δικηγόρος η ίδια στο επάγγελμα, επισημαίνει με νόημα ο πρόεδρος των εργαζομένων), σε ανάλογη συνάντηση που έλαβε χώρα για το ίδιο ζήτημα στις 21/1/2020 , “έβλεπε” ως μοναδική λύση αλλά και υποχρέωση του εργοδότη την αποδοχή της εργασίας των εργαζομένων και από την νεοεμφανιζόμενη εταιρία, χωρίς να χρειάζεται να υπογράψουν κανένα καινούργιο έγγραφο ή σύμβαση, όπως τους εκβίαζε η εργοδοσία.
“Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, δεδομένων των δικαστικών αποφάσεων αλλά και του ιδιωτικού συμφωνητικού της 01/01/2018 με τους εργαζόμενους, το οποίο είχαν υπογράψει όλες οι εταιρίες που υπήρχαν και λειτουργούσαν έως εκείνη τη στιγμή στο εργοστάσιο”, σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων.
Θυμίζει ότι είχε προηγηθεί, την παραμονή και ανήμερα της πρωτοχρονιάς η απαγόρευση εισόδου, από εταιρεία security, σε δεκάδες εργαζόμενους στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Καβάλας: χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς κανένα λόγο τους σταμάτησαν στην είσοδο του εργοστασίου και τους ενημέρωσαν ότι δεν πλέον είναι εργαζόμενοι διότι μια «νέα» εταιρία ανέλαβε ξαφνικά την λειτουργία του εργοστασίου…
Κι όμως, μετά από όλα αυτά, στη συνάντηση της 10ης Ιανουαρίου η κ. Στρατινάκη “άδειασε” τους εργαζόμενους με διάφορες προφάσεις (π.χ. ανέφερε ότι οι αποφάσεις είναι πρωτόδικες) και, όπως τονίζει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ), “συντάχθηκε με την διαπλοκή και την διαφθορά και έδωσε τις ευλογίες της στον κ. Λαυρεντιάδη να καταπατήσει για ακόμη μία φορά τα δικαιώματα εκατοντάδων εργαζομένων”.
Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή στήριξε τους εργαζόμενους…
Η κ. Στρατινάκη, η μετάλλαξη της οποίας δημιουργεί πολλά ερωτήματα, έφτασε στο σημείο, σύμφωνα με τον Ν. Βογιατζίδη, να κατηγορήσει την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για υπέρβαση αρμοδιότητας γιατί είχε εκφέρει άποψη επί νομικών θεμάτων και είχε ρητά τοποθετηθεί ότι πρόκειται για ξεκάθαρη μεταβίβαση επιχείρησης.
“Δεν ντράπηκε να αποποιηθεί όλων των πρακτικών που είχαν υπογραφεί στις πολυάριθμες τριμερής συναντήσεις ενώπιον του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα κ. Νεφελούδη”, σχολιάζει η Ομοσπονδία των εργαζόμενων.
“Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι οι εργοδότες έχουν τον πρώτο λόγο στο Υπουργείο, ότι οι εργοδότες μπορούν να μεταβάλουν με ευκολία την στάση των πολιτικών παραγόντων μέσα σε 19 ημέρες!”, συμπεραίνει η ΟΕΧΒΕ.
Οι εργαζόμενοι, που ήδη έχουν έρθει σε επαφή με πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης (βλέπε περισσότερα για τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα), καλούν την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας να καταδικάσουν την συμπεριφορά της Άννας Στρατινάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δηλώσει “αν ταυτίζεται με τις επιχειρηματικές πρακτικές του κ. Λαυρεντιάδη”.
Θυμίζουμε, ότι, σε πρόσφατη ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας (ο οποίος είχε αρκεστεί σε γενικόλογες απαντήσεις) η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου κάλεσε τον κ. Βρούτση να αντιμετωπίσει τη συνεχή δημιουργία «νέων» εταιρειών, που μόνο φαινομενικά έχουν αυτοτέλεια μεταξύ τους, από τον κ. Λαυρεντιάδη, καθώς και να ελέγξει σε ποιο σημείο βρίσκεται το πλάνο εξυγίανσης του εργοστασίου, τα χρέη της ELFE A.E. προς τον ΕΦΚΑ, την ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ (διαβάστε αναλυτικά).
Σαπόταραν τη συνάντηση
Η κ. Ελευθεριάδου είναι επίσης και δικηγόρος του σωματείου των εργαζομένων και επιβεβαίωσε στο Left.gr ότι η κ. Στρατινάκη “ουσιαστικά επέδειξε στους εργαζόμενους να υπογράψουν τον εικονικό δανεισμό, υποστήριξε πλήρως τα συμφέροντα της εταιρίας και “ξέχασε ότι έχουν δημιουργηθεί όλες αυτές οι εταιρίες, οι οποίες είναι και εις βάρος του ελληνικού δημοσίου”.
Ενδεικτική των προθέσεων της γ.γ. του υπουργείου ήταν η προσπάθεια να τιναχτεί στον αέρα η συνάντηση, καθώς έστειλε την πρόσκληση στην Ομοσπονδία την ίδια ημέρα, μισή ώρα πριν από την πραγματοποίησή τις και ενώ οι εργαζόμενοι είχαν ενημερωθεί από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας κ. Αγραπιδά, την Παρασκευή 7/2/2020, ότι η τριμερής δεν θα διεξαχθεί.
“Ξαφνικά στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας μας είπαν ότι θα γίνει η τριμερής συνάντηση, ήταν αδύνατο να κατεβούμε στην Αθήνα οπότε έγινε μέσω Skype, κάτι που προκάλεσε σαφώς μία δυσχέρεια στη συζήτηση”, εξηγεί η κ. Ελευθεριάδου.
Τέλος, προανήγγειλε συνέχεια στον δικαστικό αγώνα των εργαζομένων και καλεί “έως και την ύστατη στιγμή την εργοδοσία να τηρήσει το νόμο, τα συμφωνητικά και τις δικαστικές αποφάσεις αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές να μην αφήσουν να ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε το 2016”.
Αναδημοσίευση από Left.gr