- Θα κλείσουν τις ελληνικές μονάδες και θα αναγκαστούν να εισάγουν από τους γείτονες ενέργεια από… λιγνιτικές μονάδες λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, που ήδη μας στέλνουν τη μόλυνσή τους από τα παλιάς τεχνολογίας εργοστάσια, είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Και όλα αυτά, με κόστος πάνω από 25.000 θέσεις εργασίας, για να εξυπηρετηθούν «πέντε αφεντάδες» και άλλοι τέσσερις-πέντε που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο, όπως τόνισε ο ίδιος.
Εάν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ξεπερνούν τις 25.000 οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και θα χαθούν ως το 2023, δεν είναι μόνο οι 7.000 στη ΔΕΗ και τους συνεργαζόμενους εργολάβους, τόνισε ο κ. Αδαμίδης, ενώ η επιλογή της Ελλάδας να ηλεκτροδοτείται από εισαγόμενα καύσιμα την καθιστά την ίδια ώρα απολύτως εξαρτημένη ενεργειακά.
Τα περί «ακριβού» και «ρυπογόνου» λιγνίτη δεν ευσταθούν την ώρα που θα εισάγουμε ηλεκτρικό ρεύμα από λιγνιτικές μονάδες γειτονικών χωρών, όπως από τη Βόρεια Μακεδονία, που «οι λιγνιτικές μονάδες απέχουν από την Φλώρινα λιγότερο από 4 χλμ. σε ευθεία και είναι τόσο ρυπογόνες ώστε δημιουργούν και τοπικό ρύπο, όταν έχουμε βόρειους ανέμους όλη η ρύπανση από τη Βόρεια Μακεδονία φτάνει στη Φλώρινα και το Αμύνταιο, τα αιωρούμενα σωματίδια … είναι από μονάδες παλαιάς τεχνολογίας», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρα για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, «πέντε αφεντάδων στη χώρα μας και άλλων τεσσάρων-πέντε που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στις μονάδες που θα κατασκευάσουν οι παραγωγοί. Αυτή είναι η επιλογή τους», τόνισε ο κ. Αδαμίδης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στις αντιδράσεις που είναι σε εξέλιξη σε όλη την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας.