Η ΛΑΡΚΟ δεν ήταν πολύπαθη την έκαναν και αυτό έγινε συνειδητά τα τελευταία 10 χρόνια και παραπάνω αυξάνοντας αρχικά την τιμή του ρεύματος επισήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας Στο Κόκκινο ο Δημήτρης Καραμέρης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για εκκαθάριση της εταιρίας και πώλησης της σε ιδιώτη και τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων.
Στον Στάθη Σχοινά ο κ. Καραμέρης μίλησε για τις προθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τι αυτό σημαίνει για τους 1.200 εργαζόμενους και για τους επιπλέον 200 εργολαβικούς καθώς και για την τοπική κοινωνία και τις σχετιζόμενες με τη LARCO δραστηριότητες (σε πολλούς νομούς της χώρας), δηλαδή ουσιαστικά για 15.000 κόσμο.
Όταν η τιμή του νικελίου ήταν 53.000 ευρώ ο τόνος η ΛΑΡΚΟ πουλούσε με 17.000 ευρώ. Τα σωματεία των εργαζομένων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αλλά ποτέ κανείς εισαγγελέας δεν κάλεσε κάποιον από τη διοίκηση.
Το 2009 μεταξύ άλλων συνέβησαν και τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα με αποτέλεσμα η εταιρία για 45 ημέρες να μην λειτουργήσει. Για την επανεκκίνηση χρειάστηκαν δάνεια καθώς τότε μπορούσε η εταιρία να δανειστεί τα οποία και αποπληρώθηκαν.
Το 2012 από την ΕΕ αυτά τα δάνεια που είχαν αποπληρωθεί θεωρήθηκαν κρατική ενίσχυση. Η τότε κυβέρνηση δεν προσέφυγε κατά της απόφασης και αυτή ήταν η θηλιά στον λαιμό της ΛΑΡΚΟ με αποτέλεσμα η εταιρία να μην μπορεί να δανειστεί από πουθενά.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμέρη, η ΛΑΡΚΟ ποτέ δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς «όλα αυτά τα χρόνια παράγουμε πουλάμε πληρωνόμαστε».
Το σχέδιο τριχοτόμησης της ΛΑΡΚΟ έγινε το 2013 και τώρα η ίδια κυβέρνηση η ίδιοι άνθρωποι επανέρχονται και λένε στους εργαζόμενους «δεχτείτε την ιδιωτικοποίηση αλλιώς λουκέτο».
Μάλιστα στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή αναφέρεται ότι με το που μπει εκκαθαριστής στη ΛΑΡΚΟ τον Μάρτιο όλοι οι μισθοί θα κοπούν κατά 25% μεσοσταθμικά. Ουσιαστικά εκκαθάριση εν λειτουργία αλλιώς λουκέτο ενώ έχει ενδιαφερθεί μόνο ένας ενδιαφερόμενος, άρα δεν πρόκειται για διαγωνισμό αλλά για ανάθεση.
Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ενδιαφέρθηκε για την τύχη της ΛΑΡΚΟ σημείωσε ο κ. Καραμέρης και ήταν 4,5 χρόνια ήταν η μοναδική κυβέρνηση που προσπάθησε να κάνει κάτι μειώνοντας αρχικά την τιμή του ρεύματος.
Παραμένει παράδοξο το πως η ΛΑΡΚΟ η μόνη εταιρία που παράγει πανευρωπαϊκά νικέλιο, δηλαδή είναι μονοπώλιο έφτασε σε αυτήν κατάσταση μόνο οι διοικούντες τελικά μπορούν να απαντήσουν.