Απίστευτο και όμως αληθινό η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στη Δημόσια Υγεία ζητούσε αποζημίωση 100.000 ευρώ από το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος και 100.000 ευρώ από τον Πρόεδρό της για συκοφαντική δυσφήμιση! Να αυτά βλέπουν οι εργαζόμενοι και γυρίζουν την πλάτη στον συνδικαλισμό.
Το πως και το γιατί αναλυτικά το αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) σε σχετική της ανακοίνωση:
Με την απόφαση 10162/2019 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή που κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ (η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στη Δημόσια Υγεία) κατά της ΟΙΕΛΕ και του Προέδρου της με την οποία ζητούσε αποζημίωση 100.000 ευρώ από το ΔΣ της Ομοσπονδίας και 100.000 ευρώ από τον Πρόεδρό της για συκοφαντική δυσφήμιση!
Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορούσε απάντηση της Ομοσπονδίας σε δημόσια ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με την οποία ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου φέρεται να ικανοποίησε «περίεργα αιτήματα» της ΟΙΕΛΕ προχωρώντας τις διαδικασίες της υποχρέωσης εξέτασης των κατόχων παράνομων τίτλων από τα 18 ιδιωτικά ΤΕΕ που έκλεισαν με απόφαση Γιαννάκου. Σύμφωνα με το νόμο αυτό (3577/2007) που επικαιροποιήθηκε και ενισχύθηκε με το Ν. 4415/2016 (Νόμο Φίλη), οι κάτοχοι υποχρεώνονται να επαναλάβουν την εξεταστική διαδικασία, προκειμένου να λάβουν νόμιμα απολυτήρια λυκείου. Θυμίζουμε, επίσης, ότι περίπου 1000 από αυτούς έχουν διοριστεί σε υπηρεσίες της Δημόσιας Υγείας.H ΠΟΕΔΗΝ, σε μια πρωτοφανή εκδήλωση «συντεχνιακής» αλληλεγγύης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως, εάν εφαρμοστεί ο νόμος, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις κτηρίων, καθαγιάζοντας επί της ουσίας την παράνομη πρακτική του διορισμού κατόχων παράνομων τίτλων στο δημόσιο!
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αποδέχεται πως δεν υπάρχει εξύβριση, αλλά ότι οι χαρακτηρισμοί που απηύθυνε η ΟΙΕΛΕ με αναρτήσεις της και ο Πρόεδρός της με ανοιχτή του επιστολή κατά της ΠΟΕΔΗΝ έχουν πολιτικό χαρακτήρα και σχετίζονται με το ενδιαφέρον μας για το δημόσιο συμφέρον, το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ενώ δεν έχουν στόχο να συκοφαντήσουν/στοχοποιήσουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις της νομοθεσίας σχετικά με τους παράνομους τίτλους, δικαιώνοντας την Ομοσπονδία και τον Πρόεδρό της που διαχρονικά διαμαρτύρονται για το διορισμό των κατόχων τους στο δημόσιο, για την πολιτική ασυλία που αυτοί απολαμβάνουν και για την θηριώδη αδικία κατά όσων έχασαν τη θέση τους στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ από τους «επιτήδειους».
Με την απόφαση αυτή ανοίγει και επίσημα το ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τους κατόχους των παράνομων τίτλων σπουδών.
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το ερώτημα που προκύπτει μετά την έκδοση της απόφασης είναι αμείλικτο: Πότε, επιτέλους, θα γίνουν οι εξετάσεις για τους κατόχους των παράνομων τίτλων;
Όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη νομοθετική απόφαση για την εξέταση των κατόχων των τίτλων από τα παράνομα ιδιωτικά ΤΕΕ εκδόθηκε το 2007 (Ν. 3577/2007 επί Υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου), που όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Με το Ν. 4415/2016 (επί Υπουργίας Νίκου Φίλη) ο νόμος Γιαννάκου ενισχύθηκε, αλλά έχει μείνει κι αυτός μέχρι σήμερα ανενεργός. Ίσως να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ότι νόμος ψηφισθείς εδώ και 12 χρόνια δεν εφαρμόζεται. Είναι όμως και ενδεικτικό των πολιτικών πιέσεων και των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από το πανίσχυρο κύκλωμα της έκδοσης παράνομων τίτλων.
Ωστόσο, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν συνδυαστεί με την πρόσφατη εισήγηση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητά από εργαζόμενη σε νοσοκομείο του Βόλου που ήταν κάτοχος παράνομου τίτλου και απολύθηκε την επιστροφή μισθών 17 ετών.
Μέχρι σήμερα αυτοί που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για το ζήτημα των παράνομων τίτλων, έχοντας θιγεί λόγω του μη διορισμού τους είναι περίπου 20. Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό μετά τις τελευταίες εξελίξεις να υπάρξει κύμα προσφυγών κατά ανθρώπων που χρησιμοποίησαν παράνομο τίτλο για να διοριστούν στο δημόσιο.
Η ΟΙΕΛΕ θα εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την υπόθεση των παράνομων τίτλων σπουδών και θα ζητήσει εκ νέου από το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμοστεί άμεσα η διενέργεια των εξετάσεων για τους κατόχους των παράνομων τίτλων, όπως προβλέπει η νομοθεσία.