Σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας τριών νοσοκομείων τα τέσσερα θύματα της έκρηξης στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil στην Κόρινθο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Το νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη κάτω από εντελώς αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, χαρακτηρίζεται «περίεργο» από τους ίδιους τους εργαζόμενους και το σωματείο τους στη Motor Oil, ενώ έως και το απόγευμα της Κυριακής ήταν εξαφανισμένο ως είδηση από τη συντριπτική πλειονότητα των μέσων του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου.
«Πολύ περίεργο ατύχημα» το χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου Κώστας Κατέμης, που μίλησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο, αφήνοντας αιχμές τόσο για ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών από μη ειδικευμένο «εργολαβικό» προσωπικό, αλλά και για την απάλειψη των όποιων ευθυνών της εταιρείας για πιθανές ευθύνες των εργολάβων, κάτι που προβλέπεται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης.
Παράδοξο ατύχημα…
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε αρχικά για την άμεση αντιμετώπιση του, «το πρωτόκολλο ασφαλείας λειτούργησε πάρα πολύ έγκαιρα (το διυλιστήριο έχει δύο ιατρεία, δύο γιατρούς και οκτώ νοσηλευτές, καθώς και ασθενοφόρα) σε σχεδόν 4 λεπτά οι συνάδελφοι είχαν περισυλλεγεί και τα ασθενοφόρα έφευγαν για το νοσοκομείο της Κορίνθου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του οποίου λειτούργησε άψογα, επαγγελματικά αλλά και ανθρώπινα ταυτόχρονα. Αφού διασωληνώθηκαν, στη συνέχεια πήγαν στο Λάτσειο και στην εξειδικευμένη εγκαυματολογική μονάδα που βρίσκεται δίπλα από το Θριάσιο».
Ο Κ. Κατέμης σημείωσε το παράδοξο ότι το συγκεκριμένο κτήριο θεωρείται ασφαλές και δεν γίνονταν εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, ούτε ήταν στο τμήμα που γινόταν η συντήρηση των δεξαμενών. Για τον λόγο αυτό περιμένουν τα πορίσματα και της Πυροσβεστικής και του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και του ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) μετά την αυτοψία και την πραγματογνωμοσύνη.
Βάσει των πορισμάτων θα είναι και οι επόμενες ενέργειές μας”, όπως τόνισε, «όχι μόνο για να καταλογιστούν ευθύνες αλλά και για να εντοπιστούν προβλήματα που πιθανώς δεν είχαν προβλεφθεί». Πάντως, όπως είπε, «είναι περίεργη υπόθεση».
Η συντήρηση σε “εργολαβικούς”
Ακόμα ανέφερε ότι αυτήν την περίοδο «η Motor Oil έχει περίπου 1.000 εργαζόμενους, με το 70% σε βάρδια, μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί εργολάβοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, συνάδελφοι που ασχολούνται με τις εργασίες συντήρησης». Όπως επανέλαβε, η ιδιαιτερότητα του ατυχήματος είναι ότι αυτή τη φορά δεν έχει να κάνει με αυτές τις εργασίες.
«Να ξεχωρίσουμε όμως το μόνιμο προσωπικό και τους εργολαβικούς», υπογράμμισε, «που κάνουν εξειδικευμένη εργασία χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό», ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον νέο αναπτυξιακό νόμο αφαίρεσε την οποιαδήποτε ευθύνη της εταιρείας για πιθανά λάθη εργολάβων. Δεν υπάρχουν ούτε κλαδικές συμβάσεις ούτε ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα ανάγκαζαν τον εργολάβο να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε ολόκληρη την Κορινθία δεν υπάρχει καθόλου επιθεωρητής Εργασίας.
“Δεν αποδεχόμαστε ως κανονικότητα τον θάνατο”
«Το σοβαρό εργατικό ατύχημα στο διυλιστήριο της Motor Oil ξύπνησε τραγικές μνήμες σε όλους τους εργαζόμενους των ΕΛ.ΠΕ. και ανέδειξε για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνες είναι οι συνθήκες εργασίας στα διυλιστήρια» σημειώνει το Πανελλήνιο Σωματείο στα Ελληνικά Πετρέλαια.
«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και ταχεία ανάρρωση στους εγκαυματίες συναδέλφους μας από τη Motor Oil, οι οποίοι δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους στις εντατικές μονάδες εγκαυμάτων. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποδεχτούμε ως κανονικότητα τον θάνατο ή τον τραυματισμό των συναδέλφων μας. Η υπεράσπιση του δικαιώματος να γυρίζουμε όλοι στο σπίτι μας σώοι απαιτεί αποφασιστικότητα αλλά προπάντων ενότητα, ενάντια στο πλαίσιο και στις πρακτικές που προσπαθούν να μας επιβάλουν, ότι η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα συμφέροντά τους».
Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ) καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες και την κυβέρνηση “να επιβάλουν αυστηρούς ελέγχους για την υγεία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Άλλωστε, χωρίς εργάτες, ανάπτυξη δεν νοείται».
ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση διαλεύκανση των συνθηκών του ατυχήματος
Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την οδύνη του για το τραγικό εργατικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις της Motor Oil και τη συμπαράστασή του στους τέσσερις εργαζόμενους που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και στις οικογένειές τους.
«Δυστυχώς ακόμα ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα το τελευταίο διάστημα αναδεικνύει με τραγικό τρόπο την έλλειψη βασικών μέτρων υγείας και ασφάλειας στις επιχειρήσεις, η οποία επιδεινώνεται συνεχώς λόγω της υποβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών και του γενικευμένου κλίματος εργοδοτικής ασυδοσίας που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές πολιτικές. Απαιτούμε τη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό ατύχημα, την άμεση απόδοση ευθυνών και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία της υγείας και ασφάλειας του κόσμου της εργασίας».
ΚΚΕ: Νέο έγκλημα σε βάρος των εργατών
Το ΚΚΕ καταγγέλλει «το νέο έγκλημα σε βάρος των εργατών» και ζητάει “να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια», τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι τώρα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφαλείας». Το ΚΚΕ εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες εργάτες.
ΠΗΓΗ: Avgi