Φοροαπαλλαγές διεκδικούν δικαστές της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με ομαδικές αγωγές που κατέθεσαν στο Μισθοδικείο.
Ζητάνε να επανέλθει το προνόμιο, του οποίου έχαιραν οι ίδιοι και οι βουλευτές και το οποίο καταργήθηκε το 2017 με το νόμο 4472.
Ζητάνε δηλαδή την φοροαπαλλαγή του 25% επί του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματός τους.
Η ιδιαίτερη αυτή μεταχείριση ως προς τους δικαστές, είχε αναγνωριστεί από το Μισθοδικείο το 2013 το οποίο ασχολήθηκε σχετικά μετά από αγωγές τότε δικαστικών ενώσεων, μεμονωμένων δικαστών και εισαγγελέων αλλά και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Με την υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφασή του το Μισθοδικείο είχε κρίνει ότι και οι δικαστικοί λειτουργοί δικαιούνται την φοροαπαλλαγή που μέχρι τότε παρέχονταν μόνο σε βουλευτές για την κάλυψη των δαπανών παραστάσεως, κινήσεως και επικοινωνιών τους .
Επιχειρηματολογώντας το Μισθοδικείο είχε κάνει λόγο για τις τρεις εξουσίες (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), τις οποίες το Σύνταγμα θεωρεί ισοδύναμες και ισότιμες και είχε επισημάνει παλαιότερες αποφάσεις του, σύμφωνα με τις οποίες οι αποδοχές των τριών αυτών εξουσιών πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος αλλά και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση.
Το 2017 όμως επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η επίμαχη φοροαπαλλαγή του 25%, γεγονός που σήμαινε ότι για τα εισοδήματα που θα αποκτώνταν από την 11 Ιανουαρίου 2017 και μετά οι βουλευτές και οι δικαστές θα φορολογούνταν πλέον όπως και οι υπόλοιποι… απλοί πολίτες.
Παρά λοιπόν το γεγονός ότι παλαιότερα η φοροαπαλλαγή τους είχε αναγνωριστεί εξομοιώνοντας τους – όπως οι ίδιοι ζητούσαν – με τους βουλευτές, είχε στηριχθεί δηλαδή απολύτως στην φορολογική τους εξίσωση, με τις νεότερες ομαδικές αγωγές υποστηρίζεται ότι η διατύπωση της νομοθετικής διάταξης του 2017 για την επίμαχη κατάργηση αναφέρεται μόνο …στους βουλευτές και όχι στους δικαστές. Κι αυτό κατά την κρίση των προσφευγόντων δικαστών σημαίνει ότι ακόμα κι αν για τους βουλευτές δεν ισχύει η φοροαπαλλαγή του 25% , εξακολουθεί να ισχύει για τους ίδιους!
Υπενθυμίζεται ότι ο άρθρο 71 του νόμου 4472/2017 αναφέρει: «Τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ζ΄ Ψηφίσματος του έτους 1975 της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής ( που αναφερόταν σε βουλευτές) καταργούνται για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2017» κι έπειτα.
Πηγή:presspublica.gr