- «Πολλοί εργοδότες -που μπορεί να μην ήταν παραβατικοί μέχρι τώρα- θα δουν ότι η παραβατικότητα για το υπουργείο Εργασίας πλέον κοστίζει φθηνότερα»
«Ανοίγει την πόρτα σε μία γενίκευση του φαινομένου της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας», τόνισε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» ο πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Πάνος Κορφιάτης σχολιάζοντας την υπουργική απόφαση που φέρνει αλλαγές στα πρόστιμα που αφορούν σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου, ο κ. Κορφιάτης επισημανε πως «το σύστημα προστίμων είναι το σημαντικότερο όπλο του ΣΕΠΕ για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων». Ωστόσο με την πρόσφατη απόφαση, η βασική κατεύθυνση είναι μείωση των προστίμων, που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φτάνει το 1/15 του αρχικού προστίμου. Επίσης τόνισε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις μπαίνουν σε ευνοϊκό καθεστώς καθώς για μία κατηγορία προστίμων αυτά θα είναι ενιαία για όλες τις επιχειρήσεις, είτε είναι μικρές είτε μεγάλες. Ως εκ τούτου, συμπέρανε πως πρόκειται για «ρυθμίσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία αποτρεπτική ισχύ».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κορφιάτης υπογράμμισε πως ουσιαστικά έχουμε αφοπλισμό του Σώματος Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς «καλείται να αντιμετωπίσει παραβατικότητα και τα εργαλεία που θα έχουν οι επιθεωρητές στα χέρια τους για να κάνουν τη δουλειά τους θα είναι τελείως δυσανάλογα με τον στόχο τους». Ο ίδιος έκανε λόγο για μία «κίνηση που οδηγεί το ΣΕΠΕ στην αδρανοποίηση και ταυτόχρονα εκπέμπει ανοιχτό μήνυμα στους εργοδότες ότι η παραβατικότητα συμφέρει». «Αυτό είναι ένα πολύ λυπηρό συμπέρασμα και θεωρώ ότι δεν είναι και τυχαίο ότι η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας έχει πλήρη συναίσθηση του τι κάνει».
Σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές αυτές στους εργαζόμενους, ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ επισήμανε πως «πλέον θα είναι πολύ πιο δύσκολο η απεύθυνση στο ΣΕΠΕ να παράξει πραγματικά αποτελέσματα για την δουλειά τους και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν στην καθημερινότητά τους». «Και», «συμπλήρωσε ο ίδιος, «το ακόμη πιο ανησυχητικό που είναι φυσικό επακόλουθο της υπουργικής απόφασης είναι ότι πολλοί εργοδότες -που μπορεί να μην ήταν παραβατικοί μέχρι τώρα- θα δουν ότι η παραβατικότητα για το υπουργείο Εργασίας πλέον κοστίζει φθηνότερα».
ΠΗΓΗ: avgi.gr