- Τα πρώτα αρνητικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης – * Απώλεια περί των 174.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. – Χαμηλό εικοσαετίας στις δημόσιες επενδύσεις, δίνοντας συνολικά 750 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018 – Αισθητή μείωση 11,4% σημείωσαν τον Νοέμβριο 2019 οι ελληνικές εξαγωγές, αφού κατήλθαν στα 2.712,4 εκατ. ευρώ από 3.060,3 εκατ. ευρώ, τον ίδιο προπέρσινο μήνα, ενώ η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,1% τον Νοέμβριο αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2012
Πυκνώνουν τα αρνητικά σημάδια στην ελληνική οικονομία, κυρίως σε ό,τι αφορά το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει για τους εργαζομένους η νομοθεσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κοντά σε αυτό έρχονται και κάποια μακροοικονομικά στοιχεία για να δείξουν ότι έχουν προκύψει διάφορα ζητήματα για την κυβέρνηση, με την ίδια να σπεύδει -παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες- να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες λειτουργούν ενισχυτικά για την ανάπτυξη. Η απώλεια περί των 174.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. είναι ενδεικτική της απορρύθισης στην αγορά εργασίας, μετά τους νόμους που πέρασε η κυβέρνηση.
Ρεκόρ περικοπής επενδύσεων
Παράλληλα, σε μια ακόμη μετεκλογική ανακολουθία των προεκλογικών της δεσμεύσεων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. πετσόκοψε τις δημόσιες επενδύσεις, αφού επί των ημερών της καταγράφηκε χαμηλό εικοσαετίας. Ουσιαστικά έδωσε συνολικά 750 εκατομμύρια ευρώ λιγότερες δαπάνες σε σχέση με το 2018, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2019 αντιστράφηκε πλήρως η πολύ καλή πορεία του πρώτου εξαμήνου. Εν τω μεταξύ, συρρίκνωσε το κοινωνικό μέρισμα και αντί για 1 δισ. ευρώ, που δόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018, φέτος απέδωσε μόνο κάτι περισσότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ. Το αρνητικό αποτέλεσμα φάνηκε αμέσως στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, καθότι δεν κινήθηκε η αγορά κατά την περίοδο των εορτών, δημιουργώντας προβλήματα στην κατανάλωση.
Χαμένοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες
Μειωμένος ήταν ο εορταστικός τζίρος για μία στις δύο ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει από την καθιερωμένη περιοδική έρευνα που πραγματοποίησε για την κίνηση της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 2019 και της Πρωτοχρονιάς 2020 το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), επίσημο επιστημονικό όργανο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Σημειώνεται εν προκειμένω ότι ο τζίρος αυτής της περιόδου αντιστοιχεί σε ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών πολλών επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την έρευνα έχουν ως εξής: Καθηλώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι ο χριστουγεννιάτικος τζίρος για τις μισές επιχειρήσεις (49%), επίδοση παρόμοια της αντίστοιχης περυσινής έρευνας (51%). Δύο κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο είναι ένδυση / υπόδηση και βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, καλλυντικά, άνθη-φυτά, ενώ των τροφίμων/ποτών είχε σχετικά τις μικρότερες απώλειες, με τα super markets να καταγράφουν μικρή αύξηση (1,5%). Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε μόλις το 17% των επιχειρήσεων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ενισχύεται στο 21%, για τις μεγαλύτερες, με όρους τζίρου, επιχειρήσεις. Καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι επιχειρήσεις σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική, ενώ αποθαρρυντική ήταν η εικόνα σε Κεντρική Ελλάδα, Νησιά του Αιγαίου και Κρήτη.
Σε πτώση οι εξαγωγές
Αισθητή μείωση 11,4% σημείωσαν τον Νοέμβριο 2019 οι ελληνικές εξαγωγές, αφού κατήλθαν στα 2.712,4 εκατ. ευρώ από 3.060,3 εκατ. ευρώ τον ίδιο προπέρσινο μήνα. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 25,2 εκατ. ευρώ (-1,3%) και χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία πτώση κατά 42,9 εκατ. ευρώ (-2,1%). Τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών ήταν 4.320,4 εκατ. ευρώ έναντι 4.563,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας κάμψη 5,3%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 1.608,0 εκατ. ευρώ έναντι 1.502,8 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 7,0%. Στην αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφεται αύξηση του ελλείμματος κατά 35,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,7%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 47,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3,7% σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο 2018.
Προβλέψεις για ανάπτυξη
Εν τω μεταξύ, η προεκλογική προσδοκία για 4% ανάπτυξη και 3%… μετεκλογικά καθίσταται μία ακόμα απάτη της κυβέρνησης. Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,1% τον Νοέμβριο αποτελεί την πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη και μάλιστα τη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2012. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συγκλίνουν στο ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι μικρότερη από αυτήν που προβλέπει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2020. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταγράψει ένα ποσοστό της τάξης του 2,8%, ενώ κάποιοι από την κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί και να αγγίξει το 3%. Ωστόσο, ούτε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συμμερίζεται την άποψη αυτή, καθότι πριν λίγες ημέρες έκανε λόγο για 2,5%. Άλλωστε από το α’ τρίμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. σημειώθηκε κάμψη του ρυθμού, καθότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το β’ τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ «έτρεξε» με 2,8%, ενώ το γ’ τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3%.
Χάθηκαν 2 δισ.
Και ενόσω συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ενδιαφέρεται να μειώσει τον στόχο για τα πλεονάσματα από φέτος, είτε αξιοποιώντας το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό, είτε εκπονώντας ένα νέο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αφαιρεί τη δυνατότητα φοροελαφρύνσεων 2 δισ. ευρώ (όσο περίπου όλος ο ΕΝΦΙΑ για όλους τους πολίτες) για το 2020! Η όποια μείωση μπορεί να επισυμβεί μόνο το 2021, ενώ θα φανεί ποιοι θα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις.
Πηγή:avgi.gr – Αγουρίδης Γιάννης