Οι συλλήψεις των πέντε απεργών προαναγγέλθηκαν από τη διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ λίγη ώρα πριν πραγματοποιηθούν.
Σε ανακοίνωσή της νωρίς το απόγευμα και σε πολύ υψηλούς τόνους δεν απέκρυψε ότι είχε ήδη καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου προκειμένου «να διαφυλάξει το δικαίωμα των εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν» σε μια απεργία «πρωτοφανούς διάρκειας τριών εβδομάδων, εν μέσω εορταστικής περιόδου», αν και η συμμετοχή των εργαζομένων φαίνεται ότι ξεπέρασε το 70%, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδικάτου.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά την απόφαση της ΟΜΕ να συνεχιστεί κανονικά το απεργιακό πρόγραμμα μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου, οπότε διοίκηση του ΟΤΕ και συνδικάτο έχουν κληθεί στο υπουργείο Εργασίας σε τριμερή συνάντηση με θέμα την άρση των έξι απολύσεων που έγιναν στις 31 Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, η ΟΜΕ έχει προγραμματίσει γενικές συνελεύσεις σε όλα τα περιφερειακά τμήματα προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος και οι μορφές συνέχισης των κινητοποιήσεων για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης. Μια σύμβαση για την οποία το συνδικάτο αναδεικνύει ως βασικότερο σημείο όχι τόσο τις αυξήσεις όσο τη ρήτρα διασφάλισης από απόλυση για οικονομοτεχνικούς λόγους.
Ο πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ, Δημ. Φούκας, εκτιμά ότι «ο στόχος της διοίκησης είναι να προσχωρήσει σε μαζικές απολύσεις και προσλήψεις με 600 ευρώ στα τηλεφωνικά κέντρα. Αυτό την καίει και όχι οι αυξήσεις».
Χθες, αμέσως μετά τις συλλήψεις, η ΟΜΕ-ΟΤΕ ζήτησε την παραίτηση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου.
«Αντί για συλλογικές διαπραγματεύσεις, διέταξαν απολύσεις! Αντί για διάλογο με την Ομοσπονδία, έφεραν την αστυνομία να προσαγάγουν τους εργαζόμενους με ψευδείς καταμηνύσεις. Η Διοίκηση του ΟΤΕ δεν μπορεί να διαχειριστεί το πάθος της για ακόμη μεγαλύτερη υπερκερδοφορία στον Οργανισμό», αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
«Στοχευμένη κίνηση της διοίκησης» χαρακτήρισε τις συλλήψεις των πέντε απεργών ο πρόεδρός της, Δημήτρης Φούκας, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθύμισε ότι η διοίκηση καταβάλλει εδώ και μέρες προσπάθεια να σπάσει, χωρίς αποτέλεσμα, την απεργία με την ενεργοποίηση του εργολαβικού μηχανισμού.
Και εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα διαφύλαξης των απόρρητων προσωπικών στοιχείων, αφού ουδείς γνωρίζει εάν τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία να επιδιορθώνουν εντός του αστικού δικτύου έχουν πιστοποίηση για κάτι τέτοιο.
Σε εργολάβους
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη όλες οι καλωδιακές βλάβες έχουν παραχωρηθεί στους εργολάβους κατά 100%, ενώ λόγω της έλλειψης προσωπικού, πριν από την απεργία υπήρχαν 116.000 ανεκτέλεστες εντολές από κλήσεις πελατών του ΟΤΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδικάτου η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε από 70%-80%, ενώ μηνύσεις κατά απεργών είχε να αντιμετωπίσει ο ΟΤΕ από την εποχή Βουρλούμη και την πώληση καταστημάτων του στον «Γερμανό».
Νωρίτερα, την πλήρη υποστήριξη στον απεργιακό αγώνα της ΟΜΕ-ΟΤΕ εξέφρασε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φ. Γεννηματά, καλώντας την κυβέρνηση «να παρέμβει αποφασιστικά, να μην παριστάνει τον ανεύθυνο παρατηρητή, γιατί είναι δική της η νομοθεσία που ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία».
«Το αυτονόητο και απόλυτα θεμιτό αίτημα, για την υπογραφή ΣΣΕ, μετατρέπεται σήμερα σε σημείο σκληρής αντιπαράθεσης εξαιτίας της ανάλγητης θέσης της διοίκησης της εταιρείας. Η στάση όμως αυτή της εταιρείας δεν θα ήταν η ίδια, δεν θα της είχε επιτραπεί να είναι, αν στην κυβέρνηση δεν ήταν η Δεξιά και στο υπουργείο Εργασίας δεν ήταν ο Βρούτσης», δήλωσε ο τέως γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Αν. Νεφελούδης, από το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είχαμε καθιερώσει τη συλλογική διαπραγμάτευση ως υποχρέωση για την προστασία των εργασιακών σχέσεων, είχαμε με όπλο τις τριμερείς συναντήσεις επιβάλει τη συναίνεση στην επίλυση εργατικών διαφορών. Αντί γι’ αυτό, σήμερα ζούμε την τρομοκρατία στους εργασιακούς χώρους, τον “τσαμπουκά” της εργοδοτικής αναλγησίας, τις συλλήψεις όσων διεκδικούν και αγωνίζονται», δήλωσε ο κ. Νεφελούδης.
«Οι σημερινές 5 συλλήψεις στελεχών των σωματείων ΠΕΤ- ΟΤΕ και ΠΑΣΕ – ΟΤΕ δείχνουν με ποιο τρόπο έχει αποφασίσει η εργοδοσία να περάσει όλα τα αντεργατικά της σχέδια, έχοντας κυριολεκτικά ξεσαλώσει από την πολιτική της κυβέρνησης που χτυπά την απεργία, την οργάνωση των εργαζομένων, τις διαδηλώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
«Τα τεράστια κέρδη του ΟΤΕ βγήκαν μέσα από άθλιους μισθούς και εργολαβικούς εργαζόμενους. Νά γιατί στην άθλια ανακοίνωση της διοίκησης του ομίλου τολμούν και γράφουν ότι οι αξιώσεις των εργαζομένων γυρίζουν τον ΟΤΕ 20 χρόνια πίσω», σημειώνει η συνδικαλιστική κίνηση που πρόσκειται στο ΚΚΕ.
ΠΗΓΗ: efsyn – Χριστίνα Κοψίνη