Σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της χρηματοδότησης των πιο φτωχών πολιτών της Ε.Ε. κατά 50% την επόμενη επταετία προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από την έξοδο της Βρετανίας αλλά και οι επιπλέον δαπάνες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Οπως εκτιμάται, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα αφήσει μαύρη τρύπα πολλών δισ. στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ύψους 1,1 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Ο τρέχων κοινοτικός προϋπολογισμός περιέχει κονδύλια προς τις χώρες-μέλη προκειμένου αυτές να παράσχουν στους πιο φτωχούς Ευρωπαίους πολίτες τροφή, ένδυση, υπόδηση και άλλες βασικές ανάγκες.
Σύμφωνα με την πρόταση της νέας Επιτροπής για τον προϋπολογισμό 2021-27, αυτά τα κονδύλια καταργούνται και θα ζητηθεί από τις χώρες-μέλη να δαπανούν ένα μίνιμουμ ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως γι’ αυτούς τους πολίτες.
Με αυτόν τον τρόπο η νέα Κομισιόν της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βγάζει επί της ουσίας την… ουρά της απέξω από την ευρωπαϊκή φτώχεια και ευθαρσώς πετάει το μπαλάκι στα κράτη-μέλη καλώντας τα να ξοδέψουν περισσότερα χωρίς όμως να τα υποχρεώνει.
Πρόκειται για την απόλυτη αναλγησία, αφού την ίδια στιγμή η Επιτροπή προτείνει επενδύσεις 13 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και σχετικά πρότζεκτ που θα εστιάζουν σε έρευνα και επενδύσεις.
Η Κομισιόν υποστηρίζει πάντως από την πλευρά της ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στα κονδύλια που διατίθενται για τους πιο φτωχούς Ευρωπαίους.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα υπάρξει «επαγρύπνηση» για την ενθάρρυνση των κρατών-μελών να επιτύχουν τον στόχο δαπανών 4 δισ. ευρώ για τους πιο φτωχούς πολίτες.
Η Επιτροπή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, έχει προτείνει τη συγχώνευση του ταμείου ενίσχυσης των πλέον άπορων πολιτών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τον προϋπολογισμό 2021-2027 προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη συνέργεια μεταξύ των δύο ταμείων.
«Η Επιτροπή πρότεινε έναν κοινοτικό στόχο ύψους 4% του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου συν 100 δισ. ευρώ σε επιμερισμένη διαχείριση για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης. Αυτό σημαίνει ποσό παρόμοιο με τον τρέχοντα προϋπολογισμό των 3,8 δισ. ευρώ.
»Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι αυτό το ποσό χρηματοδότησης θα προγραμματιστεί από τα κράτη-μέλη και επαγρυπνεί για την εξασφάλιση αυτού του στόχου» τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπληρώνοντας ότι «τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικούς βαθμούς φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και αρκετά αναμένεται να διατηρήσουν περισσότερο από το 5% των διαθέσιμων πόρων για τη στήριξη των πιο άπορων. Ωστόσο, ως εγγύηση, έχουμε προτείνει μια ελάχιστη επιχορήγηση 2%».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες τροφίμων παρείχαν πέρυσι τροφή σε περίπου 9,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Διένειμαν συνολικά 781.000 τόνους τροφίμων ή αλλιώς 4,3 εκατομμύρια γεύματα ημερησίως.
Εκτιμούν ότι αν η πρόταση της Επιτροπής περάσει, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οι πιο φτωχοί πολίτες των χωρών-μελών της Ανατολικής Ευρώπης. Συνολικά περί τα 33,1 εκατ. πολίτες ή το 6,6% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται ότι ζουν σήμερα σε καθεστώς σοβαρής υλικής στέρησης.
ΠΗΓΗ: Efsyn.gr