- Κενό ασφαλείας στο σύστημα των καμερών ασφαλείας του μετρό
- Τρίμηνη παύση στον υπάλληλο που παρακολουθούσε παράνομα εργαζόμενους και επιβάτες
Πειθαρχική ποινή τρίμηνης παύσης με στέρηση του μισθού του επεβλήθη στον υπάλληλο του Μετρό, ο οποίος παρακολουθούσε παράνομα από τις κάμερες ασφαλείας τους συναδέλφους του.
Το θέμα έφερε στο φως αρχικά η εφημερίδα “Έθνος”, ενώ κατόπιν έφτασε και στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη. Η υπόθεση είχε να κάνει με έναν υψηλόβαθμο υπάλληλο στο Τμήμα Ασφαλείας Δικτύου και Εγκαταστάσεων, ο οποίος φαίνεται να επιδίωκε την παρακολούθηση των εργαζομένων του Μετρό χρησιμοποιώντας τις κάμερες ασφαλείας, κάτι που είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από κανένα κανονισμό του Οργανισμού.
Μάλιστα, η παράνομη παρακολούθηση μέσω του βιντεοληπτικού υλικού των καμερών χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενων του Μετρό, για εκβιασμό, απειλές, ακόμη και υποβιβασμό υπαλλήλων από τις θέσεις τους. Η αντίδραση των εργαζομένων στη συνθήκη υπήρξε έντονη. Ενημέρωσαν τον πρόεδρο του Σωματείου Λειτουργίας του Μετρό και εκπρόσωπο στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Σπύρο Ρεβύθη, ο οποίος έφερε το θέμα στο Δ.Σ. της εταιρείας. «Ήρθαν 10-15 εργαζόμενοι κάνοντας την καταγγελία στο Δ.Σ. του σωματείου και εγώ ως θεσμός κινήθηκα και πήγα στη διοίκηση και έπραξα τα δέοντα», επισημαίνει μιλώντας στην “Αυγή” ο πρόεδρος του σωματείου κ. Ρεβύθης. «Ήταν επιτακτική ανάγκη της πλειοψηφίας των εργαζομένων αλλά και κοινωνική απαίτηση να μην παρακολουθούνται παράνομα τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιβάτες πολίτες του Μετρό», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Οι καταγγελίες των εργαζομένων προκάλεσαν τη σύσταση ειδικής επιτροπής διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία επιβεβαίωσε την παράνομη παρακολούθηση. Από την έρευνα μάλιστα προέκυψε ότι ο υπάλληλος ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αιτηθεί τη µεταφορά του καταγραφικού των Γραµµών 2 και 3 από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων, που ήταν εγκατεστημένο, σε δικό του γραφείο στο κτίριο της διοίκησης της εταιρείας στο κέντρο. Ο υπάλληλος είχε ζητήσει επίσης και την αντικατάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών των καταγραφικών από νέους, οι οποίοι είχαν στο μεταξύ αγοραστεί μαζί με µία οθόνη. Τελικώς, βέβαια, όπως προέκυψε, οι υπολογιστές, ήταν ακατάλληλοι, καθώς δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία των εφαρμογών επιτήρησης των καμερών και ανάκτησης βίντεο.
Με αφορμή το παραπάνω, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν ευθύνες και της Διοίκησης της εταιρείας, καθώς γνώριζε ότι είχε αγοραστεί εξοπλισμός για την καταγραφή. «Η άποψή μου είναι ότι ουδέποτε εργαζόμενος μπόρεσε να αγοράσει εξοπλισμό για την οποιαδήποτε εργασία με έντυπο σκοπιμότητας και να μην το γνωρίζει η ιεραρχία της υψηλής διοίκησης. Ξέρουμε δηλαδή ότι η εταιρεία γνώριζε πως αγοράστηκε εξοπλισμός», υπογραμμίζει.
Να σημειώσουμε ότι εξουσιοδότηση για το βιντεοληπτικό υλικό της ΣΤΑΣΥ, ώστε να ανατρέχουν σε αυτό σε περιπτώσεις αιτήματος της Αστυνομίας κ.λπ., έχουν μόνο δύο επόπτες ασφαλείας και το δικαίωμα αυτό δεν το είχε ποτέ ο εν λόγω υπάλληλος, ο οποίος, όπως προέκυψε, είχε και τους κωδικούς των καταγραφικών.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Πέρα από την καταγγελία του υπαλλήλου, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή τέθηκε το ευρύτερο ζήτημα της ευκολίας με την οποία ένας υπάλληλος, ως μη όφειλε, παρακολουθούσε τους εργαζόμενους και ότι με την ίδια ευκολία μπορεί να παρακολουθούνται παράνομα και οι πολίτες επιβάτες του μέσου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 20/12 ο κ. Κρίτων Αρσένης, «με δεδομένο λοιπόν ότι γνωρίζουμε πως αυτό το υλικό καταγράφηκε από τις κάμερες του μετρό παράνομα από έναν μη εξουσιοδοτημένο εργαζόμενο, τον τομεάρχη ασφαλείας, που δεν έχει εξουσιοδότηση από την ανεξάρτητη αρχή, και χρησιμοποιήθηκε από τον τομεάρχη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που έφτασαν στο φως της δημοσιότητας και υπήρχε το πόρισμα για τον εκβιασμό των εργαζομένων, για απειλές -αυτό καταγγέλλουν και οι συνδικαλιστές-, είναι συγκλονιστικό ότι κάποιος άνθρωπος αποκτά πρόσβαση σε τόσο λεπτά προσωπικά δεδομένα. Γίνεται καταχρηστική χρήση τους και στην ίδια διαδικασία μπορεί να μπει και οποιοσδήποτε πολίτης έχει χρησιμοποιήσει το μετρό, ανεξαρτήτως θέσης», επισήμανε σε έντονο ύφος ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.
«ΣΟΒΑΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ»
Τη σοβαρότητα του περιστατικού παραδέχθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος συνηγόρησε στη Βουλή ότι «πράγματι είναι ένα σημαντικό περιστατικό, το οποίο δεν μπορούμε να πούμε ότι κανείς μπορεί να το ξεπεράσει». Ενημέρωσε σχετικά ότι το υπουργείο έδωσε οδηγίες προς τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να αποδοθούν ευθύνες στον υπάλληλο.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης στις εγκαταστάσεις του μετρό, ο υφυπουργός απάντησε ότι «αυτά προορίζονται αποκλειστικά για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, των εγκαταστάσεων και βεβαίως των εργαζομένων της εταιρείας. Και τα συστήματα αυτά έχουν εγκατασταθεί και είναι σε λειτουργία από την κατασκευή του έργου του μετρό της Αθήνας, ενώ η λειτουργία του κλειστού κυκλώματος καμερών λειτουργεί νομίμως κι έχει γνωστοποιηθεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως, βεβαίως, προβλεπόταν και από τον προϊσχύσαντα Ν. 2472/1997, που αναφερόταν στην προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».
Η ΣΤΑΣΥ, ως υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, πρόσθεσε, “έχει ήδη λάβει τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διαχείριση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, εξασφαλίζοντας, βεβαίως, την ασφαλή πρόσβαση από εξουσιοδοτημένο προσωπικό, με αρμοδιότητες και συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία έχουν περιγραφεί στο περίγραμμα της θέσης εργασίας τους και μάλιστα τηρείται μια αυστηρή διαδικασία διαχείρισης του υλικού».
Πάντως, σε αντίθεση με τα λεγόμενα του υφυπουργού, η επιτροπή διερεύνησης, σύμφωνα με το “Έθνος”, κάνει λόγο για «έλλειψη διαδικασιών προς εναρμόνιση µε την κείμενη νομοθεσία, που αφήνουν έκθετη την εταιρεία έναντι της Αρχής Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε περίπτωση ελέγχου ή/ και καταγγελιών», ενώ κάνει αναφορά και στη διεξαγωγή προμηθειών ακατάλληλου εξοπλισμού, χωρίς καμία τεκμηρίωση μερικές φορές, οι οποίες γίνονται «παρά το άκρως γραφειοκρατικό σύστημα προμηθειών της εταιρείας».
ΠΗΓΗ: avgi.gr – Nίκος Μορφονιός