Nέο σύστημα επιβολής προστίμων για την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, χωρίς, ωστόσο, να δοθεί στη δημοσιότητα και το σχέδιο της υπουργικής απόφασης στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση βάσει της οποίας θα μπορούσε να γίνει μια σύγκριση με τις ισχύουσες ρυθμίσεις.
Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, εισάγονται οι εξής αλλαγές:
◼ Κάθε παράβαση διάταξης της εργατικής νομοθεσίας με βάση τη βαρύτητά της και τον αριθμό εργαζομένων που πλήττονται από αυτήν αντιστοιχίζεται με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Η σοβαρότητα της παράβασης περιγράφεται και αξιολογείται στην υπουργική απόφαση, ενώ με βάση τη βαρύτητά της ορίζεται συγκεκριμένο ποσό προστίμου, το οποίο ο επιθεωρητής Εργασίας καλείται να επιβάλει, εφαρμόζοντας ευθέως την απόφαση. Θεσπίζεται δηλαδή ένα σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των προστίμων και εξαλείφονται τα υποκειμενικά κριτήρια, με στόχο να επιβάλλεται για όμοιες περιπτώσεις πρόστιμο της ίδιας βαρύτητας, να γνωρίζουν οι εργοδότες εκ των προτέρων το ακριβές ύψος του προστίμου για κάθε παράβαση και εν τέλει σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και σαφήνειας να προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.
◼ Τα συγκεκριμένο ύψος του προστίμου θα είναι ανάλογο με τη διαπιστωθείσα παράβαση.
◼ Εμφαση δίνεται στις σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν την αμοιβή της εργασίας, τον χρόνο και τους όρους εργασίας των εργαζομένων, στις οποίες, όπως προαναφέρθηκε, το πρόστιμο αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που θίγονται από αυτές.
◼ Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, κεντρική προτεραιότητα συνιστά η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, με αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη δηλωθείσας απασχόλησης πέραν του συμφωνηθέντος ωραρίου μερικής απασχόλησης.
Επίσης, θεσπίζεται διαφορετικού μεγέθους κύρωση για την παράτυπη υπερεργασία έναντι της παράτυπης υπερωρίας, αξιολογώντας τη διαφορετική απαξία των παραβάσεων με βάση τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, εκτιμώντας το γεγονός ότι η υπερεργασία είναι έκτακτη απασχόληση που εμπίπτει στο νόμιμο ωράριο έναντι της υπερωρίας που το υπερβαίνει και ισχύει υπό προϋποθέσεις.
◼ Καταργείται η ισχύουσα μέθοδος υπολογισμού με σύνθετους μαθηματικούς υπολογισμούς και πράξεις (αλγορίθμους). Οι επιχειρήσεις με το νέο σύστημα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν το συγκεκριμένο πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν σε περίπτωση που παραβούν την εργατική νομοθεσία και υπάρχει ευχέρεια για έλεγχο της ορθότητας του υπολογισμού των προστίμων.
◼ Οι επιθεωρητές Εργασίας θα επιβάλλουν το πρόστιμο με συγκεκριμένα τεκμήρια βάσει υπουργικής απόφασης, για την αποφυγή αμφισβητήσεων και τον περιορισμό δικαστικής προσβολής του.
ΠΗΓΗ: efsyn – Χριστίνα Κοψίνη