- Ολοκληρώνεται το καλοκαιρινό δώρο της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εικονικές εργολαβίες και τους μεσάζοντες (εργολάβους) που καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα
Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί εγκύκλιος με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2019 του (τοποθετημένου από την κυβέρνηση στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας(ΣΕΠΕ), Χαράλαμπου Βούρτση με βάση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, καλούνται οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ να ανακαλέσουν διοικητικές πράξεις, όπως επιβληθέντα πρόστιμα και άλλες κυρώσεις, οι οποίες είχαν στηριχτεί στη διάταξη για τη “συνευθύνη” του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων.
Πρόκειται για το άρθρο 9 του νόμου 4554/2018 (ψηφίστηκε επί υπουργίας Αχτσιόγλου) το οποίο καταργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο ”κατά παραγγελία ΣΕΒ και εργολάβων”, όπως ανέφεραν τα σωματεία εργολαβικών εργαζόμενων που αντέδρασαν με κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα σωματεία, η συνευθύνη έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα για όλες τις κατηγορίες και υποκατηγορίες εργαζομένων μέσω τρίτων εταιρειών και έδωσε λύση όχι μόνο στις περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων αλλά και για άλλα συναφή θέματα, όπως για παράδειγμα η σωρευτική άδεια μητρότητας.
Μετά την κατάργηση της διάταξης, η οποία επέτρεπε στους εργολαβικούς εργαζόμενους να διεκδικήσουν δεδουλευμένα, ασφαλιστικές εισφορές και αποζημίωση απόλυσης από την επιχείρηση που ανέθετε ένα “έργο” σε μία τρίτη εταιρεία, ακυρώνονται τώρα (αναδρομικά) και οι κυρώσεις που σχετίζονται με την εν λόγω διάταξη.
Μάλιστα, οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ καλούνται να “επανεξετάσουν” και οποιαδήποτε άλλη διοικητική ενέργεια έχει πραγματοποιηθεί με βάση το καταργηθέν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη άρθρο.
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι ποια πρόστιμα θέλει να σβήσει το υπουργείο Εργασίας και προς όφελος ποιων εργοδοτών που έχουν παραβιάσει την εργατική νομοθεσία λειτουργεί η εγκύκλιος του κ. Βούρτση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η εξυπηρέτηση που εσπευσμένα έλαβε χώρα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Το ΣΕΠΕ θα ακυρώσει το ελεγκτικό έργο που το ίδιο εκτέλεσε
Επίσης, η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμα ένα καίριο πλήγμα στο κύρος του ΣΕΠΕ, το οποίο υποχρεώνεται να αναιρέσει κομμάτι της δουλειάς που έκανε, εφαρμόζοντας επί έναν και πλέον χρόνο τη σχετική διάταξη, η οποία είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2018.
Η απαξίωση του ελεγκτικού μηχανισμού ξεκίνησε από το καλοκαίρι, με την κατάργηση της αυτοτέλειάς του, κίνηση που υποβίβασε το ΣΕΠΕ σε μία γραφειοκρατικού τύπου δομή, με αποδυναμωμένα τα χαρακτηριστικά του ελεγκτικού σώματος.
Θυμίζουμε ότι η τροπολογία Βρούτση με την οποία καταργήθηκε η “συνευθύνη” είχε “ντυθεί” με φιλεργατικό μανδύα καθώς ο αρμόδιος υπουργός ισχυρίστηκε ότι η διάταξη που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταργηθεί ώστε να είναι σαφής η ευθύνη του εργοδότη έναντι των εργαζομένων που αυτός απασχολεί, ανεξαρτήτως των συμβατικών σχέσεων που αναπτύσσει ο εργοδότης με τρίτους ως επιχειρηματίας.
Επιχείρημα το οποίο ακούγεται σαν αστείο για τους εργολαβικούς και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους όλων των κλάδων, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το καθεστώς των εργολαβιών αποτελεί πρόσχημα για την καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων από τους έμμεσους (αλλά κύριους, επί της ουσίας) εργοδότες, όπως τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πολλές ακόμα μεγάλες επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους.
Μένει να δούμε ποιο θα είναι αυτή τη φορά το πρόσχημα για την αναδρομική ανάκληση των κυρώσεων που είχαν προλάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιβάλουν κατά το διάστημα που η διάταξη για τη “συνευθύνη” ήταν σε ισχύ.
Υπενθυμίζεται ότι, στις αντεργατικές τροπολογίες Βρούτση, είχε αντιδράσει έντονα και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, να κάνει λόγο για “μνημονιακές τροπολογίες καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ”.
Το φαινόμενο των εικονικών εργολαβιών έχουμε αναδείξει στον σχετικό ΦΑΚΕΛΟ του Left.gr, όπου μπορείτε μεταξύ άλλων να βρείτε τις αντιδράσεις σωματείων “ενοικιαζόμενων” και εργολαβικών εργαζόμενων για την κατάργηση της διάταξης.
Το καθεστώς που βιώνουν αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο αυτήν τη περίοδο, λόγω των μαζικών απολύσεων “ενοικιαζόμενων” της Εθνικής αλλά και των απειλών για απολύσεις εργολαβικών των ΕΛΠΕ -αμφότερα τα σωματεία πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία.
Πηγή: left.gr