«Κοινωνικό μέρισμα» μόνο σε οικογένειες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Κοινωνικό μέρισμα» μόνο σε οικογένειες
  • Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις ● Αίρεται το ηλικιακό κριτήριο των 24 ετών για τα εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ. ● Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την απόδοση των 700 ευρώ θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου.

«Κοινωνικό μέρισμα» για το σύνολο των αναπήρων προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία αίρεται το ηλικιακό κριτήριο των 24 ετών που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες των ΑμεΑ.

Για την κατηγορία αυτή δεν θα ισχύσει ούτε το εισοδηματικό κριτήριο ούτε το όριο κινητής περιουσίας (καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα) των 20.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες των φετινών δικαιούχων για το μέρισμα είναι διαφορετικές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και περιλαμβάνουν ειδικές ομάδες πληθυσμού, ενώ εξαιρούνται όσοι δεν έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία.

Το μέρισμα των 700 ευρώ θα καταβληθεί ανά νοικοκυριό, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησής του αναμένεται να ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια από τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και του υπουργείου Οικονομικών η διαδικτυακή πλατφόρμα να ανοίξει νωρίτερα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων έως τις 26 Δεκεμβρίου και ότι τα 175 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των 250.000 δικαιούχων νοικοκυριών από τις 27 έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι όσοι εντάσσονται σε περισσότερες από μία ομάδες δικαιούχων θα λάβουν ένα μέρισμα και όχι για κάθε κατηγορία.

Δήλωση ΙΒΑΝ

Οι δικαιούχοι το μόνο που θα έχουν να κάνουν θα είναι να μπουν στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxisnet, να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ τους, να συμπληρώνουν τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση και να συναινέσουν στην άντληση των αναγκαίων στοιχείων για όλα τα μέλη του νοικοκυριού από το Taxisnet.

Αμέσως μετά θα ενημερώνονται για το εάν δικαιούνται τα 700 ευρώ και, σε καταφατική περίπτωση, θα καλούνται να δηλώσουν έγκυρο αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δικαιούχοι για το «κοινωνικό μέρισμα» θα είναι μόνο οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα και ειδικότερα:

1. Πολύτεκνες οικογένειες με 4 τέκνα και άνω και με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (19.140 νοικοκυριά).

2. Οικογένειες (λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές) όπου τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (12 μήνες και πάνω), έχουν τουλάχιστον 1 εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ (αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 163.778).

3. Οικογένειες (λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές) όπου και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω από 12 μήνες) με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και με φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 ευρώ (αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 40.927).

4. Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του μερίσματος είναι:

■ Τουλάχιστον ο ένας γονιός να ζει νόμιμα και μόνιμα την τελευταία 10ετία στη χώρα (βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

■ Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

■ Το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού και της κινητής περιουσίας τους να μην ξεπερνά τα 20.000 ευρώ (όχι για τους γονείς ΑμεΑ).

Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν υπολογίζεται ή συμψηφίζεται με άλλες προνοιακές παροχές ή ελαφρύνσεις.

Πηγή: efsyn.gr –  Μάριος Χριστοδούλου