H τράπεζα Πειραιώς δείχνει τον δρόμο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο H τράπεζα Πειραιώς δείχνει τον δρόμο
  • Οδοδείκτη για την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί το, όπως φαίνεται, καλοστημένο σκηνικό που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι εργαζόμενοι στην διεύθυνση κόκκινων δανείων της τράπεζας Πειραιώς.

 

Στην ατζέντα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης κυριαρχεί το ξήλωμα ή η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων: το σύνθημα δόθηκε με τον αναπτυξιακό νόμο, τη φαλκίδευση της ΣΣΕ στη ΔΕΗ, καθώς και τη μονομερή τροποποίηση της ΣΣΕ στην ΟΣΥ, για την οποία γράψαμε στην «Εποχή» (24/11).
Επίσης, συνεχίζεται με συστηματικότητα η απόσχιση κλάδων και η εμβάθυνση της εργολαβοποίησης.
Το «μοντέλο» του εκβιασμού που εφάρμοσε την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα Πειραιώς, περιλάμβανε απολύσεις 24 εκ των εργαζομένων της, που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων («Intrum Hellas»).
Μέσω των απολύσεων θα πιεστούν οι συνολικά 145 εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια, να δεχτούν την κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, την οποία η ΟΤΟΕ παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες.
Η συμφωνία αυτή προέβλεπε σαφώς ότι «οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία, θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς».
Ωστόσο, μέχρι την επόμενη Τετάρτη που θα γίνει η δεύτερη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον στο τραπέζι αυτήν την επιλογή, αλλά μόνο τη δυνατότητα τοποθέτησης στον Όμιλο ανά την επικράτεια (όχι δηλαδή στον τόπο κατοικίας τους), μεταφοράς τους στην «Intrum» ή την εθελούσια έξοδο.
Την πρόταση αυτή έθεσε η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, ταυτιζόμενη επί της ουσίας με τους σχεδιασμούς της εργοδοτικής πλευράς. Η ΟΤΟΕ προκήρυξε 24ωρη παντραπεζική εταιρεία για την Τετάρτη 11/12.

Τα παραπάνω αποτελούν εικόνες από το προσεχές μέλλον, με δεδομένο το διακηρυγμένο στόχο της εν λόγω τράπεζας για μείωση του προσωπικού τουλάχιστον κατά 1.500 άτομα μέχρι το τέλος του 2020…

Ακολουθεί η Alpha Bank

Ανάλογοι είναι και οι σχεδιασμοί της Alpha Βank που δρομολογεί τη μεταβίβαση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων στην εταιρεία «Νέα Cepal», όπου επιδιώκει να μεταφέρει περίπου 850 εργαζόμενους.
Όπως αναφέρουν στην «Εποχή» μέλη του σωματείου «Ιονική Ενότητα», «σε αυτές τις εταιρίες-γαλέρες επικρατεί αφόρητη πίεση για “άπιαστους στόχους”, ενώ όσοι εργαζόμενοι ενταχθούν στο νεοσύστατο σχήμα, δεν θα ανήκουν πλέον στον οργανισμό της τράπεζας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα».

Η «κανονικότητα» παγιώνεται (και) στον όμιλο ΟΤΕ

Την ίδια στιγμή, η απόσχιση κλάδων που αφορούν κρίσιμους τομείς της λειτουργίας του ΟΤΕ (κατά το παράδειγμα των τραπεζών) εντείνει την ανησυχία στους εργαζόμενους του ομίλου.
Ο ΟΤΕ, ειρήσθω εν παρόδω, κατέγραψε καθαρά κέρδη 242 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με πέρυσι.
Την περασμένη άνοιξη τα σωματεία προσπάθησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις (χωρίς επιτυχία τελικά) να αποτρέψουν την «εθελούσια αποχώρηση» δεκάδων φυλάκων, τη δουλειά των οποίων ανέλαβε εργολαβική εταιρεία.
Όπως σημειώνει στην «Εποχή» ο γ.γ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ, Βασίλης Βάκος, η διοίκηση αρνείται διαρκώς να δώσει στοιχεία για το κόστος των εργαζόμενων που εργάζονται είτε στις θυγατρικές του ομίλου (όπου η εργοδοσία αρνείται την υπογραφή ΣΣΕ), είτε σε εταιρείες ενοικίασης προσωπικού, καθώς και άλλα στοιχεία που είναι ουσιαστικά για το διάλογο, ενώ προτείνει ΣΣΕ διάρκειας μόλις ενός έτους προκειμένου να προετοιμαστεί για το «μετασχηματισμό της εταιρείας».
Όπως έχει διαρρεύσει η ίδια η εταιρεία, αναμένεται να δημιουργηθούν τρεις τουλάχιστον νέες θυγατρικές, στις οποίες πρόκειται να μεταφερθούν μεγάλες κατηγορίες εργαζόμενων.
Την κλασική συνταγή αξιοποίησης εταιρειών του ίδιου ομίλου, προκειμένου να παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα, καυτηριάζει μέσω της «Εποχής» ο καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων, Γιάννης Κουζής. Τονίζει ότι οι εξελίξεις της περιόδου «»δικαιώνουν» την πίεση δανειστών και μεγάλων επιχειρήσεων, όπως οι τράπεζες, για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017 με την κατάργηση του υπουργικού βέτο, ώστε οι απολύσεις να αξιοποιηθούν ως μοχλός πίεσης για τις αναδιαρθρώσεις που έχουν σχεδιαστεί».

ΕΛΠΕ: Μετά το μπλόκο στο σωματείο, τελεσίγραφο για απολύσεις

Ήδη, οι εικονικές εργολαβίες αποτελούν καθεστώς σε μία σειρά από κλάδους -αναφερθήκαμε πρόσφατα στο κύμα μαζικών απολύσεων «ενοικιαζόμενων» της Εθνικής Τράπεζας, η απεργία διαρκείας των οποίων κρίθηκε την περασμένη Τρίτη παράνομη και καταχρηστική.
Μεταξύ αυτών, τα υπερκεδοφόρα ΕΛΠΕ, η διοίκηση των οποίων, αφού απαγόρευσε την είσοδο του σωματείου στους χώρους εργασίας (βλέπε την «Εποχή» της 1ης Δεκεμβρίου)και δεν απάντησε ποτέ στην επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Ενέργειας, ενημέρωσε (μέσω των εργολάβων) τους πάνω από 250 εργατοτεχνίτες στις μονάδες του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας ότι το «μπάτζετ» στις συγκεκριμένες εργολαβίες θα μειωθεί κατά 50% από 1/1/2020.
Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κινδυνεύσουν οι μισές από αυτές τις θέσεις εργασίας.
Οι εργαζόμενοι, κατά τη γενική συνέλευση της Πέμπτης, αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ξεκινώντας με 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 12/12.

Αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ – Τάσος Γιαννόπουλος