- Το υπουργείο Εργασίας, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, ζήτησε από τις δύο πλευρές «να βρεθεί λύση» η οποία θα περιλαμβάνει 145 εργαζομένους (συμπεριλαμβανομένων και των 24 που τελούν υπό απόλυση), οι οποίοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια επειδή αρνήθηκαν να μεταφερθούν στην εταιρεία ΙΝΤRUM – Ωστόσο, η προτεινόμενη λύση παραπέμπει σε όσα οι εργαζόμενοι και η ίδια η ΟΤΟΕ έχουν απορρίψει
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς, Μ. Μπεμπένη, ο οποίος συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση της Πέμπτης 5/12 στο υπουργείο Εργασίας, γ.γ. Άννα Στρατινάκη «επανέφερε επί της ουσίας τις προηγούμενες προτάσεις που είχε κάνει η τράπεζα Πειραιώς, όχι μόνο για τους 24 απολυμένους, αλλά συνολικά για τους 145 εργαζόμενους που είναι σε αναγκαστική άδεια: έχουν να επιλέξουν 1) απασχόληση στο δίκτυο όπου υπάρχει θεση (κατά παρέκλιση του κανονισμού εργασίας), 2) απασχόληση στη θυγατρική (χωρίς τα κλαδικά τους δικαιώματα) και 3) εθελουσία έξοδο.
«Δική μας θέση μας ήταν ανάκληση των απολύσεων και τήρηση της συμφωνίας που προβλέπει τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στον τόπο κατοικίας τους», σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου, την ώρα που η η της εκτελεστική γραμματεία ΟΤΟΕ καλείται να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της μέχρι την επόμενη τριμερή συνάντηση που ορίστηκε για την Τετάρτη 11/12. Για την ίδια ημέρα η ΟΤΟΕ αποφάσισε νέα απεργία, αυτή τη φορά σε όλες τις τράπεζες, καθώς και νεά συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Μέχρι τότε, οι απολύσεις δεν ανακαλούνται ενώ η «συζήτηση από μηδενική βάση» (εάν ανακληθούν οι απολύσεις), την οποία πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος φαίνεται ότι σημαίνει αποδοχή των παραπάνω προτάσεων της τράπεζας, προτάσεις τις οποίες έχουν πολλάκις απορρίψει οι εργαζόμενοι.
Άλλωστε, η συμφωνία που συνομολόγησαν πριν εκπνεύσει ο Ιούλιος ΟΤΟΕ και Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει πως «οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία που θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια («Intrum Hellas») θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού».
Με απλά λόγια, οι απολύσεις αποτελούν μοχλό πίεσης ώστε να καταστρατηγηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού και να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι (όσοι δεν υπέκυψαν ως τώρα από τον αρχικό αριθμό των 1.200 που εργάζονταν στη διεύθυνση κόκκινων δανείων) όσα έχουν αρνηθεί, παρά τους πολύμηνους εκβιασμούς.
Αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η ΟΤΟΕ (απόγευμα της Πέμπτης), με την οποία καλεί την εργοδοσία «να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να δώσει λύσεις που να απαντούν ουσιαστικά και όχι με απαράδεκτα τελεσίγραφα στην εύλογη αγωνία των εργαζόμενων».
Πράγματι, επιβεβαιώνει η ΟΤΟΕ, οι 3 διαθέσιμες επιλογές, όπως τις διατύπωσε η Στρατινάκη, πλέον είναι: 1. Δυνατότητα τοποθέτησης στον Όμιλο ανά την επικράτεια, 2. Την επανεξέταση αν τυχόν υπάρχουν εργαζόμενοι που επιθυμούν εθελοντικά να πάνε μετά από αξιολόγηση στην Intrum 3. Το πακέτο της εθελουσίας εξόδου.
Η δυναμική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο
Η απάντηση των εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς στις 24 απολύσεις κορυφώθηκε με την 24ωρη απεργία και τη συγκέντρωσης της Πέμπτης στο υπουργείο Εργασίας, ενώ σε αρκετά καταστήματα, σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκαν απεργιακές περιφρουρήσεις από νωρίς το πρωί.
Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας και σε ορισμένες έφτασε το 100%. Στην Αττική, παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που επιστράτευσε η Τράπεζα, μεταφέροντας προσωπικό από άλλα καταστήματα και υπηρεσίες, απήργησαν τα περισσότερα καταστήματα καθώς και μεγάλες κεντρικές μονάδες.
«Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση»
«Η Κυβέρνηση έχει, στην τριμερή, μια τελευταία ευκαιρία να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν επιμείνει στο σκανδαλώδες αβαντάρισμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, θα μας βρει απέναντι, μέχρι να προσληφθεί ξανά και ο τελευταίος άδικα και εκδικητικά απολυμένος εργαζόμενος της Τράπεζας Πειραιώς», δήλωσε νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρακολουθεί το θέμα από την πρώτη στιγμή, ζητά από τη διοίκηση της τράπεζας να τηρήσει τη συμφωνία και απαιτεί από την Κυβέρνηση να ασκήσει τον ρυθμιστικό της ρόλο, προστατεύοντας τους εκδικητικά απολυμένους εργαζόμενους. Με ανακοινώσεις του κάλεσε τον Γ. Βρούτση να αναλάβει τις ευθύνες του και να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τράπεζα.
Να ακυρωθούν και να αποτραπούν οι απολύσεις στην τράπεζα Πειραιώς ζητά με ερώτησή του στη Βουλή και το ΚΚΕ. Οι βουλευτές Χρ. Κατσώτης, Ν. Καραθανασόπουλος, Δ. Μανωλάκου και Λ. Σολτίδης επισημαίνουν ότι στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι άλλες τράπεζες.
Πιέζεται η ΝΔ, στα «κάγκελα» η ΔΑΚΕ
Την Τετάρτη 4/12, κλιμάκιο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Στεργίου, παρουσία και του γραμματέα Εργαζομένων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα κ. Κόλλια. «Υπάρχει περιθώριο για να λυθεί το θέμα και να διευκολυνθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να εξευρεθούν λύσεις στο γράμμα και στο πνεύμα της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ», τόνισε, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, ο κ. Στεργίου.
Η πίεση στην κυβέρνηση και τη ΝΔ εντείνεται και εκ των έσω, δεδομένης της σφοδρής αντίδρασης της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα η οποία, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «ανάλγητες λογικές και πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς που ανοίγει Κερκόπορτες απολύσεων σε όλο τον Τραπεζικό Κλάδο με όχημα την εκχώρηση της διαχείρισης των κόκκινων/μη εξυπηρετούμενων δανείων».
«Συμφωνία» το καλοκαίρι, απολύσεις το Δεκέμβριο!
Θυμίζουμε ότι οι εκδικητικές 24 απολύσεις είναι το τελευταίο επεισόδιο στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία τους τελευταίους μήνες, με την απόσχιση του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU). Οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο, όπως προαναφέραμε, αρνήθηκαν να υποταχθούν στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Τράπεζας και να μεταφερθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas», να αποχωρήσουν «οικειοθελώς» από τη θέση εργασίας τους αλλά και να «μεταναστεύσουν» σε υπηρεσίες της Τράπεζας εκτός Αττικής.
Οι δηλώσεις της Τράπεζας Πειραιώς, ότι η απόφαση για την απόλυση ελήφθη «με βασικό γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της τράπεζας και των εργαζομένων της» σίγουρα δεν πείθουν κανέναν, ούτε απαντούν επί της ουσίας στην κατάφωρη αυτή παραβίαση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.
Αυτό που «ξεχνάει» η διοίκηση είναι ότι, όπως προαναφέραμε, λίγο πριν εκπνεύσει ο Ιούλιος, ΟΤΟΕ και Τράπεζα Πειραιώς συνομολόγησαν μια «συμφωνία – σταθμό», κατά την ΟΤΟΕ, με την οποία «διασφαλίζονται απασχόληση και δικαιώματα των εργαζομένων στα κόκκινα δάνεια». Η συμφωνία σαφώς προβλέπει πως «οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού». Ωστόσο, λίγους μήνες μετά, η Τράπεζα απέλυσε εκδικητικά 24 εργαζόμενους της, οι οποίοι αρνήθηκαν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία!
(φωτογραφία από τη σημερινή κινητοποίηση της ΟΤΟΕ στο υπ. Εργασίας)
ΠΗΓΗ: left