- Δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους για ατέλειωτες και απλήρωτες υπερωρίες.
- δεκατετράωρη εργασία χωρίς διάλειμμα, υπό την απειλή απόλυσης.
- καταγγελίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο
- Black Friday έως την Κυριακή, χωρίς ρεπό και δικαιώματα
Μια Παρασκευή που κρατάει μέχρι την Κυριακή. Με εργαζόμενους που καλούνται να δουλέψουν μέχρι και 14 ώρες καθημερινά, χωρίς ρεπό, διάλειμμα και με απλήρωτες κατά κανόνα υπερωρίες! Αυτή η εικόνα διαμορφώνεται από τις δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων στα σωματεία στο εμπόριο, παραμονή της «Black Friday» που θα τελειώσει αισίως το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους!
Η καταναλωτική φρενίτιδα ανατρέπει τα πάντα, δεν έχει όρους, κανόνες και δικαιώματα. Οι απαιτήσεις των εργοδοτών, κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες “Public”, “Κωτσόβολος”, “Media Markt”, έχουν τροποποιήσει όλα τα προγράμματα των εργαζομένων επιβάλλοντάς τους παραπάνω ώρες εργασίας και «προσαρμογή» σε ένα εορταστικό ωράριο.
Δεκάδες είναι οι καταγγελίες αυτές τις μέρες στον Σύλλογο Εμποροϋπάλληλων Αθήνας, ενώ τα συνεχή ωράρια και οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας αφορούν και τις επιχειρήσεις μέσα σε εμπορικά κέντρα τύπου Mall, Attica, McArthurGlen και στην Ερμού.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ καλούνται να προχωρήσουν σε σε ελέγχους και επιβολή προστίμων στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας. Ακόμα ζητούν να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιες τους (12ωρο), οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό και βέβαια να πληρωθούν κανονικά οι παραπάνω ώρες εργασίας των εργαζομένων.
Συνεχές ωράριο και όποιος αντέξει…
Μέχρι χθες το απόγευμα οι προφορικές καταγγελίες εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη Πάτρα, Ηράκλειο) είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ενόψει της Black Friday. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, είναι πολυάριθμες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους προσανατολίζονται στο να λειτουργήσουν σε συνεχές ωράριο για να εκμεταλλευτούν την αναμενόμενη κίνηση στην αγορά. Υποχρεώνοντας όμως, έμμεσα τους υπαλλήλους τους να εργαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να τους παρέχεται η δυνατότητα της εναλλακτικής επιλογής, ούτε φυσικά να προηγείται κάποιου τύπου συμφωνία, έστω και σε προσωπικό επίπεδο, για επιπλέον αμοιβή.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για την επικείμενη αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, από διακεκομμένο σε συνεχές, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, χωρίς ωστόσο αυτή η πρόθεση να συνδυάζεται και με τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των υπαλλήλων για το αν προτίθενται να εργαστούν πέραν του κανονικού ωραρίου τους ή όχι», αναφέρουν συνδικαλιστές από τον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων.
Εξαντλητικά ωράρια για 40 μέρες!
Οι απαιτήσεις των εργοδοτών μπροστά στη φιέστα της Black Friday και της προετοιμασίας για το εορταστικό ωράριο έχουν ξεφύγει πέρα από κάθε όριο. Τροποποιούν τα προγράμματα των εργαζομένων επιβάλλοντάς τους παραπάνω ώρες εργασίας ή ακόμα και παραπάνω μέρες εργασίας χωρίς ρεπό, το λεγόμενο εξαήμερο, ενώ όλ’ αυτά δεν αφορούν μονάχα αυτή τη βδομάδα αλλά και τις εβδομάδες της προετοιμασίας.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι εξαντλητικοί ρυθμοί για τους εργαζόμενους δεν τελειώνουν ασφαλώς με την Black Friday, αφού ακολουθεί το εορταστικό ωράριο (12 – 31 Δεκεμβρίου), οι εκπτώσεις του Ιανουαρίου και οι απογραφές στα καταστήματα, ενώ από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι καλούνται να εργαστούν τις Κυριακές. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει δεχθεί επίσης καταγγελίες για μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα, αλλά και απειλές για απόλυση σε όποιον εργαζόμενο τολμήσει να διαμαρτυρηθεί.
Ο ΣΕΑ ζητεί από το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ:
1. Να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.
2. Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, δωδεκάωρο των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιές τους.
3. Οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό.
4. Να πληρωθούν κανονικά οι παραπάνω ώρες εργασίας των εργαζομένων.
5. Να τηρηθεί το κανονικό ωράριο εργασίας των εργαζομένων.
Πηγή: ΑΥΓΗ- Ανδρέας Πετρόπουλος